15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UŽIVO  Kod Bahmuta ubijen ukrajinski reprezentativac u boksu

Izvor: Telegram, NYT

Svijet

Comments 0

UŽIVO Kod Bahmuta ubijen ukrajinski reprezentativac u boksu

Autor: Antena M

  • Viber

456. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najvažnija dešavanja možete pratiti danas na našem portalu:

22:20 Kod Bahmuta ubijen ukrajinski bokser

Oleksandr Oniščenko, ukrajinski bokser, ubijen je u blizini Bahmuta, objavio je Bokserski savez Ukrajine na Fejsbuku. Bio je član bokserske reprezentacije Ukrajine.


22: 18 Prigožin: Rusija se uplašila i povukla iz Kijeva

Rusija se "uplašila i povukla" iz Kijeva u ranim danima rata, rekao je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin u intervjuu s prokremaljskim strategom Konstantinom Dolgovom.

Prigožin je pohvalio ukrajinsku vojsku kao "jednu od najjačih". "Oni imaju visok nivo organizacije, obuke, protivobavještajne sposobnosti, imaju oružje. Oni rade s bilo kojim sastavom – sovjetskim, NATO-ovim, bilo kojim – i jednako su uspješni. Stoički podnose sve gubitke", rekao je.

"Sve ide u cilju postizanja vrhovnog cilja, kao što smo mi imali tokom  Velikog  rata. Ali tehnološki naprednije i s boljim vođstvom."

Osvrnuo se i na nedavnu invaziju na Belgorod - za koju je okrivio "sabotere". "Naša odbrana apsolutno nije spremna da ih spriječi na bilo koji način..." 

19: 49 Peskov: Rusija će braniti Lukašenkov režim ako dođe do oružanog ustanka u Bjelorusiji

Rusija je dužna osigurati bezbjednost Bjelorusije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u odgovoru na izjave bivšeg zamjenika poljskog ministra obrane, generala Waldemara Skrzypczaka, prenose ruski državni mediji.

Poljski general je juče rekao da postoji realna mogućnost da će u Bjelorusiji doći do oružanog ustanka i rušenja režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Bjelorusija je naš partner, saveznik i naša bratska država. Naravno, Ruska Federacija ima obvezu osigurati bezbjednost Bjelorusije, što ćemo i učiniti pred takvom očitom prijetnjom”, naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Poljska je za Rusiju neprijateljska zemlja čije vodstvo “proživljava izlive rusofobije”.

 19:47 Ruski mediji: Ukrajinski general Zalužni teško ranjen nedaleko od Hersona

Ukrajinski general Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, koji je tokom posljednjih nekoliko nedjelja nestao iz vidokruga javnosti, teško je ranjen u blizini grada Hersona pre nekoliko nedjelja, prenijela je danas agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovane izvore u bezbjednosnim krugovima.

Zalužni je početkom maja zadobio traumu glave u ruskom raketnom napadu na komandno mjesto ukrajinskih snaga, nedaleko od sela Posad-Pokrovskoje, navodi RIA Novosti.

17:55 Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat nije na dnevnom redu

Ukrajina se neće moći pridružiti NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Mislim kako su svi shvatili da postati član usred rata nije na dnevnom redu”, poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters. 

Kako je rekao, “pitanje je šta se dešava kada se rat završi”.

Generalni sekretar NATO-a u posjeti je Briselu gdje prisustvuje događaju u organizaciji Njemačkog maršalovog fonda SAD-a. 

14:30 U linku ispod možete pročitati novu kolumnu ukrajinskog diplomate Oleksandra Levčenka.

13:28 Ruski premijer: Odnosi s Kinom na neviđeno visokom nivou

Ruski premijer Mihail Mišustin kaže da su odnosi Moskve i Pekinga na “neviđeno visokom nivou” dok dvije zemlje potpisuju nove ekonomske sporazume u Pekingu. 

Mišustinova posjeta Pekingu prvi je put da je jedan visoki ruski zvaničnik posjetio Kinu od početka rata u Ukrajini.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA, Mišustin je rekao Si Đinpingu da će Moskva i Peking raditi zajedno na prevazilaženju sankcija koje je uveo Zapad, prenosi Al Džazira. 

11:02 Rusija: Brojni napadi dronovima na Belgorod tokom noći

Brojni napadi bespilotnim letjelicama u ruskoj regiji Belgorod koja se nalazi na granici s Ukrajinom, u noći na srijedu - objavio je guverner tog područja. "Noć nije bila baš mirna. Bilo je mnogo napada dronovima. Protivvazdušna odbrana pobrinula se za velik dio njih", rekao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Rekao je da su u napadima oštećeni vozila, kuće i javne zgrade u tom području, ali nema žrtava. Moskva je objavila da je u ponedjeljak ukrajinska diverzantska grupa upala na teritoriju Belgorodske oblasti, a u utorak je ministarstvo odbrane saopštilo da je grupa eliminisana.

Radi se o najvećem upadu na rusku teritoriju od početka invazije u februaru prošle godine. Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod u utorak predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine.

08:05 NY Times: Rusi su tokom upada partizana zaplijenili američka oklopna vozila

Objavljene slike i videozapisi sugerišu kako su proukrajinski borci koristili najmanje tri oklopna vozila američke proizvodnje tokom upada u Rusiju, piše New York Times. Nejasno je kako su proukrajinske jedinice, koje se uglavnom sastoje od Rusa orijentisanih protiv Putina, došle u posjed navedenih vozila.

Radi se o vozilima koja su poznata kao MRAP te su otporna na mine i služe za zaštitu od zasjede. New York Times navodi kako dodatni vizuelni dokazi sugerišu da su ruske snage zarobile najmanje dva vozila. Proruski Telegram kanali su nekoliko sati nakon upada partizana počeli objavljivati fotografije tih vozila.

MRAP-ovi su izvorno napravljeni za američke snage u Iraku i Afganistanu, a Sjedinjene Države su poslale nekoliko stotina takvih vozila ukrajinskoj vojsci. Čini se da su partizani u upadu koristili model International MaxxPro, koji se često pojavljuje na snimcima s ratišta.

SAD: Nemamo veze s upadom u Rusiju

"Da se razumijemo, SAD ni na koji način nije podsticao ovaj napad. Nismo imali prste u tome", rekao je portparol State Departmenta o upadima partizana u Belgorod, potvrdivši da je upoznat s izvještajima da je u napadu na Rusiju korišćeno američko oružje.

"Vidio sam što se piše, ali u ovom trenutku nismo uvjereni u istinitost tih priča", dodao je.

07:40 ISW: Grupa Vagner je možda dodatno napredovala u Bahmutu

Grupa Vagner je možda dodatno napredovala unutar razorenog grada Bahmut, objavio je Institut za proučavanje rata. U najnovijem izvještaju Institut kaže da ukrajinska Glavna komanda nije izvijestila o borbama u Bahmutu, prvi put od decembra 2022. Rečeno je da to sugeriše da su snage Vagnerove grupe "možda dodatno napredovale unutar grada".

Ruske snage tvrde da su preuzele potpunu kontrolu nad gradom tokom vikenda - što su ukrajinske snage odbacile iako su priznale da se tempo borbi smanjio.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR