14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medvedev: Ukrajina bi mogla nestati nakon specijalne vojne operacije

Svijet

Comments 0

Medvedev: Ukrajina bi mogla nestati nakon specijalne vojne operacije

Izvor: index.hr, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

457. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najvažnija dešavanja i danas ste pratili na našem portalu.

22:50 Ukrajina osigurala oslobađanje 106 vojnika u razmjeni sa Rusijom

Ukrajina je osigurala oslobađanje 106 zarobljenih vojnika u razmjeni sa Rusijom rekao je šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Vojnici, uključujući osam oficira, zarobljeni su u borbama u razorenom istočnom gradu Bahmutu.

Rusija tvrdi da je zauzela ovaj grad, a ukrajinske snage kažu da još uvijek imaju malo uporište.

Ruska ombudsmanka za ljudska prava Tatjana Moskalkova potvrdila je da je ruska privatna vojna grupa Vagner učestvovala u razmjeni boraca, ali nije dala više detalja.

22:34 Medvedev: Ukrajina bi mogla nestati nakon specijalne vojne operacije

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Ukrajina može nestati nakon završetka ruske specijalne vojne operacije, a njena teritorija može biti podijeljena između Moskve i nekoliko evropskih država.

Medvedev je dodao da je Moskva zainteresovana da se centralni ukrajinski regioni pridruže Rusiji, jer bi se na taj način sukob mogao završiti zauvijek.
“Zapadne teritorije Ukrajine se pridružuju nizu zemalja EU. Narod centralne i nekih drugih regiona Ukrajine bez vlasnika se odmah izjašnjava o samoopredjeljenju ulaskom u Rusku Federaciju. Njihov zahtjev je odobren, a sukob se završava razumnom garancijom da se neće uskoro nastaviti”, rekao je Medvedev.

Bivši ruski predsjednik je, takođe, rekao da postoji scenario da sukob postane trajan “sa prijetnjom Trećeg svjetskog rata” ako Ukrajina bude djelimično pod kontrolom EU i NATO, pišu RIA novosti.

20:06 Rusija napreduje sa raspoređivanjem nuklearnog oružja

Rusija je krenula sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, a lider ove zemlje rekao je da su bojeve glave već u pokretu.

Ovo je prvo raspoređivanje ovakvih bombi izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da Sjedinjene Države i njihovi saveznici vode eskalirajući posrednički rat protiv Rusije.

Plan za nuklearno raspoređivanje Putin je najavio u intervjuu na državnoj televiziji 25. marta

“Cijeli Zapad u suštini vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja", rekao je Putinov ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa bjeloruskim kolegom u Minsku, prema informacijama ruskog ministarstva odbrane.

Zapad, rekao je Šojgu, čini sve što može "kako bi produžio i pojačao oružani sukob u Ukrajini".

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je da je taktičko nuklearno oružje već u pokretu nakon što je rekao da je Putin potpisao naredbu, iako za to nije bilo potvrde iz samog Kremlja.

"Kretanje nuklearnog oružja već je počelo", rekao je Lukašenko novinarima. Upitan je li oružje već u Bjelorusiji, rekao je: "Moguće. Kad se vratim, provjerit ću."

19:25 Rusija i Belorusija potpisale sporazum

Rusija i Bjelorusija potpisale sporazum kojim su formalizovale raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji, iako kontrola nad oružjem ostaje u Kremlju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da će u Bjelorusiji biti raspoređeno oružje kratkog dometa, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu koji je pojačao vojnu podršku Ukrajini.

Kada će oružje biti raspoređeno, nije objavljeno, ali Putin je rekao da će izgradnja skladišta u Belorusiji biti završena do 1. jula.

Sporazum je potpisan u trenutku kada se Rusija priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine. I ruski i bjeloruski zvaničnici takođe su ocijenili da je taj korak podstaknut neprijateljstvom sa Zapada.

16:53 Ukrajina objavila novu ratnu kartu Ukrajine

14:40 Rusija pozvala izaslanike Njemačke, Danske i Švedske zbog istrage o Sjevernom toku

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je pozvalo veleposlanike Njemačke, Švedske i Danske kako bi protestovalo zbog "potpunog nedostatka rezultata" istrage o eksplozijama koje su oštetile gasovode Sjeverni tok u julu prošle godine. Prema izvještaju UN-a, tri podvodne eksplozije koje su prekinule plinsku vezu između Rusije i Njemačke sjeveroistočno i jugoistočno od ostrva Bornholma u Baltičkom moru 26. rujna 2022. bile su ekvivalentne snazi nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Uništenje tri od četiri gasovoda Sjevernog toka, koji su prestali transportovati plin na mjestu eksplozije, predmet je intenzivnih spekulacija. Eksplozije su se dogodile u privrednim zonama Švedske i Danske i obje zemlje su izjavile da su bile namjerne, ali tek trebaju utvrditi ko je za njih odgovoran. Dvije zemlje i Njemačka istražuju incident.

12:48 Rusija uhapsila Ukrajince optužene za napad na nuklearne elektrane

Ruska bezbjednosna služba objavila je hapšenje dvojice Ukrajinaca čija su meta bile nuklearne elektrane u zemlji.

“Diverzantska grupa ukrajinske vanjske obavještajne službe… pokušala je dignuti u vazduh oko 30 dalekovoda nuklearnih elektrana u Lenjingradu i Kalininu” početkom maja s ciljem zaustavljanja nuklearnih reaktora u postrojenjima, citirale su ruske novinske agencije Federalnu službu bezbjednosti.

11:15 Izvještaj: Iza napada dronovima na Kremlj vjerovatno stoji Ukrajina

Napad dronovima na Kremlj ovog mjeseca vjerovatno je orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, pokazuju procjene američkih obavještajnih agencija.

The New York Times je izvijestio da se čini da je napad bio dio niza tajnih operacija koje su zvaničnicima u SAD-u – najvećem dobavljaču vojne opreme Ukrajine – izazvale neprijatnost.

Američka procjena temeljila se na presretnutim ruskim i ukrajinskim komunikacijama, pišu novine.

08:21 Zelenski: Isporuka lovaca F16 je signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što prije ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz svijeta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana”, poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Tanju, pozivajući se Reuters.

08:20 Rusija osudila dolazak američkog nosača aviona u Oslo

Rusija je dolazak najvećeg ratnog broda na svijetu, američkog nosača aviona USS Gerald R Ford, Oslu u Norveškoj nazvala “nelogičnim i štetnim” pokazivanjem sile u vrijeme pojačanih napetosti.

U demonstraciji vatrene moći NATO-a, 337 metara dugačak brod na nuklearni pogon uplovio je prvi put u fjord Oslo, gdje će ostati nekoliko dana prije nego što krene na Arktik na vojne vježbe, tvrde norveški mediji.

07:20 Vašington odobrio prodaju raketnih sistema zemlja-vazduh Ukrajini

Sjedinjene Države su saopštile da će prodati Ukrajini napredne raketne sisteme zemlja-vazduh u vrijednosti 285 miliona dolara kako bi osnažile ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u pružanju otpora ruskoj agresiji.

07:15 Novi masovni napad dronovima na Kijev

Kijevska vojna uprava saopštila je da je protivvazdušna odbrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u maju.

Rusija je "ponovno napala Kijev iz vazduha", napisao je na Telegramu čelnik civilne i vojne uprave Kijeva Serhij Popko, dodajući da je vazdušna uzbuna u gradu trajala više od tri sata. "Po prvim podatcima", bespilotne letjelice tipa Šahid sudjelovale su u ovom "masovnom" napadu, rekao je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR