18 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija stavlja pod državno upravljanje imovinu nobelovca Muratova

Svijet

Comments 0

Rusija stavlja pod državno upravljanje imovinu nobelovca Muratova

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber


Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je imovinu koju kontroliše ruski novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, na privremeno državno upravljanje, navodi se u danas objavljenom predsjedničkom dekretu.

Norveški izdavač Amedia je u aprilu 2022. godine prepustio kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u vlasništvo Muratova, novinara, voditelja, urednika i kolaureata Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu.

Nekadašnja imovina Amedije u Rusiji i dalje nosi ime kompanije, a uredbom su navedene štamparije u pet gradova čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom.

Muratov pokušava poništiti svoju oznaku “stranog agenta” od vlasti u Rusiji, objavila je ovog mjeseca Novaja gazeta, novine koje on uređuje, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Novaja gazeta je ranije koristila Amedijine štamparije, ali su novine prekinule izdavanje u Rusiji 2022. godine kao odgovor na zakon koji nameće oštre kazne za diskreditaciju akcija ruske vojske u Ukrajini.

Mnogi novinari su se od tada ponovo okupili u okviru nove publikacije u Latviji.

Dmitrij Andrejevič Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno sa finskom novinarkom Marijom Ressa za “njihova nastojanja da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir”.

Putin je ove godine potpisao ukaze o privremenoj kontroli imovine u vlasništvu četiri zapadne kompanije u Rusiji, uključujući i postavljanje nećaka čečenskog lidera Ramzana Kadirova u julu na čelo podružnice francuskog proizvođača jogurta Danone.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR