22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rat u Ukrajini glavna tema SB UN; Ukrajinske snage pogodile komandni centar ruske flote na Krimu

Izvor: EPA, Arhiva

Svijet

Tag Video
Comments 0

Rat u Ukrajini glavna tema SB UN; Ukrajinske snage pogodile komandni centar ruske flote na Krimu

Izvor: Index/N1/AJB

Autor: Antena M

  • Viber

574. je dan ruske agresije na Ukrajinu. I danas ste pratili najvažnija dešavanja na Anteni M:

21:45 Zelenski u UN tražio da se Rusiji oduzme pravo veta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u direktnom suočavanju s ambasadorom Rusije u Ujedinjenim nacijama, osudio je invaziju Kremlja na njegovu zemlju kao "kriminalnu" i tražio da se Moskvi oduzme pravo veta u UN.

Odjeven u svoju zaštitnu vojnu odjeću, Zelenski je prvi put od agresije u februaru 2022. bio u istoj prostoriji s ruskim zvaničnikom.

"Većina svijeta priznaje istinu o ovom ratu", rekao je Zelenski. "To je zločinačka i ničim izazvana agresija Rusije na našu naciju s ciljem da zauzme ukrajinsku teritoriju i resurse".



21:30 Rama: Nećete da govori Zelenski? Zaustavite rat i on više neće govoriti

Premijer Albanije Edi Rama je polemisao je s ruskim ambasadorom pri UN-u Vasilijem Nebenzjom, koji se bunio zbog toga što je Rama - čija država ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti- prvo dao riječ ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, pa tek onda ostalima.

"Zašto Zelenskom dajete riječ prije nego što članovi SB iznesu svoje stavove", upitao je Nebenzja, konstatujući kako je Ramin pristup nepravedan.

Rama mu je na to odgovorio: 

"Moram napomenuti da je impresivno kada dolazi od Vas cijela ova priča o kršenju pravila u ovoj instituciji. Međutim, ako vi toliko insistirate na tom pitanju, imam rješenje za Vas, ako ste saglasni. Zaustavite rat. I predsjednik Zelenski više neće morati da govori", odgovorio je Rama.

20:30 UN  o Ukrajini – Zelenski na sjednici prvi put od početka rata

Na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija glavna tema je ponovo Ukrajina.

Predsjedava Albanija, a premijer Edi Rama poručuje da agresija na državu u Evropi nije samo stvar Zapada, već se tiče svih.

Na sjednici je prvi put od početka rata ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iako je u sjedište Ujedinjenih nacija stigao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, Rusiju na zasijedanju zastupa stalni predstavnik te zemlje.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ponavio je da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kršenje povelje Ujedinjenih nacija, pogoršava geopolitičke tenzije, ugrožava regionalnu stabilnost, povećava nuklearne prijetnje i stvara pukotine u multipolarnom svijetu.

18:25 Šolc: Putin može završiti rat jednom naredbom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin može da završi rat u Ukrajini u bilo kom trenutku sa jednom jedinom naredbom, poručio je danas njemački kancelar Olaf Šolc i dodao da u multipolarnom svijetu 21. vijeka nema mjesta za revizionizam i imperijalizam.

17:49 Vojska: Ukrajinske snage pogodile komandni centar ruske flote na Krimu

Ukrajinske snage napale su komandno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu, saopštila je ukrajinska vojska, ali nije dala više detalja, osim što je rekla da je napad bio uspješan, prenosi Al Džazira. 

14:45 Ruski ministar odbrane: Saradnja Rusije i Irana je dosegla novi nivo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je saradnja Rusije i Irana dosegla novi nivo. 

"Cilj nam je da sprovedemo cijeli niz planiranih aktivnosti, uprkos protivljenju SAD i njegovih zapadnih saveznika.

Zadovoljni smo jer se rusko-iranski dijalog posebno intenzivno razvija", kazao je Šojgu, a prenosi Tass. 

08:35 Američki general: Ukrajina oslobodila više od polovine okupirane teritorije

Ukrajinska vojska oslobodila je više od polovine okupirane teritorije, kazao je general Mark Mili, načelnik američkog Združenog štaba.  "Ukrajina nastavlja svjesno, postojano napredovati u oslobađanju svoje domovine od ruske okupacije", poručio je.

"Do danas Ukrajina je oslobodila više od 54% Ukrajine pod ruskom okupacijom i nastavlja da zadržavat tratešku inicijativu", dodao je Mili na konferenciji za novinare nakon sastanka kontaktne grupe za odbranu Ukrajine u vazdušnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

07:36 Moćan govor Zelenskog u UN-u: Nuklearna Rusija gura svijet u konačni rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je pred Generalnom skupštinom UN-a da se "zlu se ne može vjerovati" te pozvao svijet da se ujedini kako bi okončao rusku agresiju na njegovu zemlju.

U strastvenom govoru u Njujorku, Zelenski je rekao da se Rusija, koja je naoružana nuklearnim oružjem, mora zaustaviti u "guranju svijeta u konačni rat". Takođe je optužio Rusiju da sve, od hrane do energije, pretvara u oružje. Ruska invazija Ukrajine je, podsjetimo, izazvala široku osudu velike većine zemalja svijeta.

U govoru koji se uveliko fokusirao na opasnost koju Rusija predstavlja za svijet, ustvrdio je da se drugi zajednički izazovi poput klimatskih promjena mogu ispravno riješiti tek nakon što se Moskva odgurne.

"Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruskog napada niko u svijetu više neće usuditi napasti nijednu naciju", rekao je Zelenski svjetskim čelnicima.

Takođe je rekao da Rusija jednostavno "nema pravo držati nuklearno oružje" pa dodao: "Naoružavanje mora biti obuzdano, ratni zločini moraju biti kažnjeni, deportovani ljudi se moraju vratiti kući, a okupator se mora vratiti na svoju zemlju."

"Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u oružje protiv vas"

No, njegova ključna poenta bila je sa upozorii međunarodnu zajednicu da će ishod rata uticati na sve. Cilj Rusije, rekao je, bio je pretvoriti Ukrajinu u "oružje protiv vas, protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima".

Mirovna formula koju je zacrtao mjesecima nije, rekao je, samo za Ukrajinu već i za ostatak svijeta. Govor Zelenskog bio je jasan i usmjeren direktno na zemlje - mnoge od njih na takozvanom "Globalnom jugu", uključujući Brazil i Indiju, koje su zasad ostale po strani. Neke nacije su čak ojačale svoje ekonomske veze s Kremljom. 

07:23 Bajden: Moskva jedina stoji na putu miru u Ukrajini, dužnost SAD da vode u ovom kritičnom trenutku

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je zemlje članice UN da zajednički stanu protiv Rusije, navodeći da Moskva jedina stoji na putu miru.

„Ruska cijena za mir je kapitulacija Ukrajine, ukrajinska teritorija i ukrajinska djeca“, istakao je Bajden.

Suverenitet i ljudska prava su ključni djelovi povelje UN, a u UN moraju da se suprotstave „goloj agresiji“ Rusije, poručio je Bajden u obraćanju na godišnjoj sednici Generalne skupštine tog svjetskog tijela, prenosi BBC.

„Shvatam da je dužnost moje zemlje da vodi u ovom kritičnom trenutku“, kazao je američki predsjednik.

Bajden je u obraćanju svjetskim liderima dodao da „SAD žele bezbjedniji, prosperitetniji, ravnopravniji svijet za sve ljude, jer znamo da je naša budućnost povezana sa vašom“.

Istakao je da je drugu godinu zaredom godišnja skupština UN pomračena sijenkom rata, za koju je zaslužna Rusija, bez ikakve provokacije.

„Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti joj da čini nasilje u Ukrajini bez posljedica. Ali, ja vas ovo pitam: Ako napustimo ključne principe Povelje UN da bismo umirili agresova, može li se ijedna zemlja članica osjećati uvjerenom da je zaštićena. Ako dozvolimo da Ukrajina bude podijeljena, da li je nezavisnost bilo koje zemlje sigurna“, pitao je Bajden.

I odmah je odgovorio: „Ne“.

„Zato će SAD zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta nastaviti da pružaju podršku hrabrom narodu Ukrajine dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet – i svoju slobodu“, poručio je Bajden.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR