25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hamas pustio 11 talaca. Izrael: Nakon primirja ćemo se boriti u cijelom Pojasu Gaze

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Hamas pustio 11 talaca. Izrael: Nakon primirja ćemo se boriti u cijelom Pojasu Gaze

Izvor: index.hr, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

52. je dan sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas.

U nastavku najvažnija dešavanja.

21:27 Katar: 33 palestinca biće oslobođena u zamjenu za 11 izraelskih talaca

Katar kaže da će 33 Palestinca biti oslobođena u zamjenu za 11 izraelskih talaca, uključujući francuske, njemačke i argentinske državljane. 

Portparol ministarstva vanjskih poslova Katara rekao je da će 33 Palestinca zatočena u izraelskim zatvorima biti razmijenjena za oslobađanje 11 izraelskih talaca u Gazi. U objavi na društvenim mrežama Majed Al Ansari rekao je da su među 11 Izraelaca oslobođenih iz Gaze tri francuska državljana, dva njemačka državljana i šest argentinskih državljana.

Rekao je da će Izrael pustiti tri Palestinke i 30 djece.

18:45 Nastavlja se primirje, javlja Katar

Katar je objavio da je postignut dogovor o produženju primirja između Izraela i Hamasa za dva dana, prenosi BBC

Prethodno dogovoreno primirje trebalo je da istekne posle današnjeg dana, piše BBC

Katar je posredovao u razgovorima između Izraela i Hamasa.

17:03 UN poziva na nastavak pregovora o primirju 

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da se "dijalog koji je doveo do sporazuma mora nastaviti" i ponovio svoj poziv na "potpuni humanitarni prekid vatre za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šire regije".

Gutereš je ponovio pozive da se preostali taoci oslobode "odmah i bezuslovno".

"Pozivam sve države da iskoriste svoj uticaj za okončanje ovog tragičnog sukoba i da podrže korake prema jedinoj održivoj budućnosti za regiju: rješenju s dvije države - s Izraelom i Palestinom koji žive jedni pored drugih, u miru i sigurnosti", rekao je Gutereš.

14:46 Izrael: Nastavljaju se pregovori o tome koji bi taoci mogli biti sljedeći oslobođeni

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da se nastavljaju pregovori o tome koji bi taoci sljedeći mogli biti oslobođeni. 

"Nastavljaju se pregovori oko popisa sljedećih oslobođenih u sklopu plana oslobađanja otetih ljudi. Svjesni smo stresa pod kojim su porodice, a informacije ćemo objaviti kada to bude moguće. Molimo da se izbjegava širenje glasina i nepouzdanih informacija", objavio je Netanjahuov kabinet. 

13:00 Palesinski ministar: Katar, Egipat, SAD, EU, pokušavaju da produže primirje Izraela i Hamasa

Katar, Egipat, Sjedinjene Države, Evropska unija i Španija rade na produženju privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je u ponedjeljak, 27. novembra, ministar spoljnih poslova Palestinske uprave.

Nakon što je pozvao na trajni prekid vatre kako bi se izbjegao porast smrtnih slučajeva civila, Rijad Al Maliki je rekao da bi sadašnje primirje moglo biti produženo za "jedan, dva, tri dana", ali je dodao da niko ne zna na koliko.

12:15 Palestina: Izrael je u Gazi uhapsio 105 ljudi. Ne znamo gdje su

Palestinske vlasti optužile su danas izraelsku vojsku da je uhapsio oko stotinu stanovnika Gaze čiji identitet nije poznat, kao ni gdje se nalaze ni za što su optuženi. "Izrael nije rekao koliko je ljudi uhapsio tokom svojih operacija u Gazi", rekao je Kadura Fares, čelnik komisije za zatvorenike.

"Bojimo se da su ubijeni nakon što su uhapšeni i ispitani", dodao je. Prema izraelskim izvorima riječ je o 105 uhapšenih, ali se o njima ništa drugo ne zna, rekao je Fares. Izraelska vojska odgovorila je na upit AFP-a da "u ovoj fazi ne može komentarisati to pitanje".

11:15 Borelj pozvao je na produženje primirja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je na produženje primirja u Pojasu Gaze koje bi trebalo da se okonča u utorak.

"Pauzu treba produžiti kako bi ona bila održiva i dugotrajna dok se radi na političkom rješenju", rekao je Borelj u ponedjeljak, na početku sastanka Unije za Mediteran u Barseloni.

On je rekao da je četvorodnevno primirje važan prvi korak, ali da je potrebno mnogo više da se pronađe izlaz iz krize.

08:47 Izrael dobio listu posljednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, posljednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu posljednjih 11 talaca, koji bi danas trebalo da budu oslobođeni nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i djece koji su kidnapovani u Gazi, u zamjenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima, prenosi dnevnik Tajms of Izrael.

07:12 Netanjahu podržao nastavak primirja: Čim se završi, ostvarićemo naše ciljeve

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedjelju predsjedniku SAD-a Bajdenu da bi mogućnost produženja primirja s Hamasom bila dobrodošla u zamjenu za dalje oslobađanje 10 talaca dnevno iz Gaze.

"Večeras smo vratili još jednu grupu talaca - žene i djecu, i dirnuti smo iz dubine srca, cijela nacija, kada vidimo ovo ponovno okupljanje porodice. To jednostavno dirne dušu", rekao je Netanjahu.

"Postoji i nacrt koji kaže da je moguće osloboditi dodatnih deset talaca svaki dan. To bi bilo dobrodošlo", dodao je.

Netanjahu je rekao da je Bajdenu rekao da će, ako i kada primirje istekne, Izrael "punom snagom krenuti u ostvarenje ciljeva: eliminisati Hamas, osigurati da se Gaza više ne vrati u ono što je bila i – naravno – osloboditi sve njihove taoce".

07:11 Oslobođena Palestinka: Ponižavali su nas, samo je Hamas osjetio našu patnju

Sarah Al-Suwaisa bila je jedna od 39 palestinskih zatvorenika koje je Izrael oslobodio u prvoj razmjeni talaca u petak.

Govoreći nakon puštanja na slobodu, rekla je da se osjeća poniženo zbog vremena koje je provela u zatvoru, te da je protiv zatvorenika korišten papar-sprej.

Navela je da su bili zaključani u mračnim sobama, rekavši da su "patili od hladnoće". “Samo je Hamas osjetio naše patnje”, dodala je.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boje Jutra

Zamislite dogovaraju se Azrael (Bajden) i Gargamel(Natanjahu) o primirju kojega oni nece da stvore.Amerika,EU i Izrel su okupatori Palestinske zemlje jos od 1947,mnogo su genocida napravili nad Palestincima sve su im oteli i pokrali.