22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden Kongresu: Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi

Svijet

Comments 0

Bajden Kongresu: Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je Kongres SAD da brzo odobri veću vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da će predsjednik Rusije Vladimir Putin biti ohrabren da zauzme druge teritorije ako pobijedi na bojnom polju u Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome. On je to prilično jasno rekao", rekao je Bajden u televizijskom govoru.

On je upozorio da bi Putin mogao da pokuša da pošalje trupe u članice NATO-a ako zauzme Ukrajinu, što bi rezultiralo vojnim sukobom SAD i Rusije.

"Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi. To je u našem ogromnom nacionalnom interesu", rekao je on.

Bajden je govorio uoči glasanja u Senatu o njegovom prijedlogu da se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodijeli 106 milijardi dolara vojne pomoći. Prijedlog zakona takođe sadrži sredstva za veću bezbjednost na južnoj granici SAD.

Republikanci u Predstavničkom domu, gdje imaju većinu već mjesecima zadržavaju taj predlog dok pokušavaju da pooštre zakone kako bi usporili talas migracija.

Američka vojna pomoć Ukrajini će isteći krajem mjeseca ako ne bude usvojen novi zakon, upozorila je Bijela kuća ranije ove nedjelje. SAD su najveći snabdjevač oružjem Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022.

Bijela kuća je saopštila da bi prekid američke pomoći značajno uticao na mogućnosti Ukrajine da se odbrani od Rusije, koja povećava proizvodnju oružja i regrutaciju.

Predsjednik SAD je rekao da je "zapanjujuće" što je Kongresu trebalo toliko vremena da donese paket pomoći, rekavši da je odlaganje "najveći poklon" Putinu.

Bajden je održao govor poslije razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i liderima Grupe sedam, za koje je rekao da su ponovili svoju posvećenost podršci Ukrajini.

Senat bi trebalo da glasa dok ukrajinske snage vode bliske borbe s ruskim trupama oko industrijskog grada Avdijivke. Ruske snage već nekoliko nedjelja pokušavaju da opkole grad u istočnom regionu Donjecka koji je postao najnoviji simbol ukrajinskog otpora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR