13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Belgija predstavila šest prioriteta predstojećeg predsjedavanja EU

Svijet

Comments 0

Belgija predstavila šest prioriteta predstojećeg predsjedavanja EU

Autor: Antena M

  • Viber

Prioriteti predstojećeg belgijskog predsjedavanja Evropskoj uniji biće promocija vladavine prava i demokratije, jačanje ekonomske konkurentnosti, nastavak zelene tranzicije, unaprijeđenje socijalne agende, zaštita granica i ljudi i promovisanje globalne Evrope, objavili su danas zvaničnici Belgije.

Uz tih šest prioriteta, koje je novinarima u Briselu detaljno predstavila ministarka spoljnih poslova Belgije Ađa Labib, belgijsko predsedavanje će ostati kontinuirano posvećeno Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije, prenosi belgijski Tajms.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Labib, premijer Belgije Aleksander De Kro rekao je da je njegovo fokusiranje na rast i na ekonomsku konkurentnost komplementarno sa zelenom tranzicijom EU i da istovremeno podstiče industrijsku proizvodnju i inovacije u Evropi.

De Kro je naveo da želi da industrija bude partner u zelenoj tranziciji, da doprinese prosperitetu i otvaranju radnih mjesta.

„Onog trenutka kada industrija napusti evropski kontinent, to je loša stvar širom svijeta, jer će otići negdje drugdje gdje su propisi manje strogi“, kazao je De Kro.

Belgija 1. januara preuzima predsjedavanje Savjetu Evropske unije od Španije, a 1. jula treba da je zamijeni Mađarska.

De Kro je takođe odbacio navode da je rat Izraela i Hamasa na Bliskom istoku skrenuo pažnju međunarodne zajednice sa ruske invazije na Ukrajinu.

„Ne slažem se da je podrška Ukrajini iščezla. Sljedeće nedjelje imamo samit koji će biti napet, ali to smo imali i ranije. Nikada nismo podbacili“, rekao je De Kro, aludirajući na najavu da će Mađarska staviti veto na otvaranje pregovora sa Ukrajinom o članstvu u EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR