21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN izglasale Rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

UN izglasale Rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi

Autor: Antena M

  • Viber

67. je dan sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas.

23:30 SAD  'protiv' rezolucije, Britanija i Njemačka među 'suzdržanima'


Više od tri četvrtine Generalne skupštine od 193 člana podržalo je zahtjev kojim se traži prekid vatre u Gazi.

Rezoluciju koja nije obavezujuća, ali ima političku težinu i odražava globalni pogled na rat, podržala su 153 člana.

SAD, Paragvaj, Austrija i Izrael bili su među deset članica koje su glasale "protiv".

"Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi u najboljem slučaju privremen i opasan u najgorem - opasan za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, ali i opasan za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, oslobođeni od Hamasa", rekla je uoči glasanja američka ambasadorica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield.

Velika Britanija, Njemačka, Italija, Holandija i Ukrajina bile su među 23 zemlje koje su bile "suzdržane".

23:00 Odbor izraelskog parlamenta odobrio dodatnih 7,8 milijardi dolara za finansiranje nastavka rata
 
Komitet za finansije Kneseta odobrio je rebalans budžeta za 2023. dizajniran da pokrije troškove rata u Pojasu Gaze i na libanonskoj granici.

Rebalansom će se zapravo obezbijediti ukupno 7,8 milijardi dolara sredstava za ratove s Hamasom i Hezbolahom i njihove povezane civilne troškove.

Ova sredstva potrošiće se za nabavku oružja i plaćanja za rezerviste IDF-a, dok će dio ići za civilne troškove, uključujući troškove države za smještaj evakuisanih iz sjevernog i južnog Izraela, te za ranjene tokom sukoba.

Saslušanja o rebalansu budžeta na plenumu Kneseta počeće u srijedu, a glasanje o budžetu u drugom i trećem čitanju zakazano je za četvrtak.

22:37 UN podržale zahtjev za hitnim prekidom vatre u Gazi


Generalna skupština UN-a je velikom većinom usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

"Za" su glasale 153 države članice, 10 je bilo "protiv", a 23 "uzdržane.

22:11 Bajden rekao Netanjahuu da može da izgubi podršku zbog ‘neselektivnog bombardovanja’

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog „neselektivnog bombardovanja“ u svom ratu sa palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, i da nije siguran da najtvrđe konzervativne vođe u Izraelu shvataju tu poruku.

U obraćanju na skupu za prikupljanje sredstava za svoju izbornu kampanju u Vašingtonu Bajden je rekao da Izrael, i izraelski premijer, koga je po nadimku nazvao Bibi, mora da donese „tešku odluku“. „Mislim da mora da promijeni svoju vladu. NJegova vlada u Izraelu jako otežava stvari“, rekao je Bajden.

Jednu od stvari, dodao je Bajden, u koje se izrelski premijer razumije, je i ta da se izraelska bezbjednost oslanja na SAD. Bajden je dodao da trenutno Izrael ima više od SAD-a, ima i EU, i Evropu i većinu svijeta koji ga podržava.

„Ali počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se odvija“, rekao je Bajden.

Bajden je takođe prozvao Itamara Ben Gvira, vođu izraelske ekstremno desničarske stranke i ministra za nacionalnu bezbjednost u Netanjahuovoj vladajućoj koaliciji. Ben-Gvir se protivi rješenju sa dvije države između Izraela i Palestinaca, i traži da Izrael ponovo preuzme kontrolu nad cijelom Zapadnom obalom i Gazom.

Američki predsjednik je nagovijestio da nije siguran da Ben-Gvir i Netanjahuov ratni kabinet razumiju implikacije sadašnjeg bombardovanja.

22:03 ‘Nasilje mora prestati’: predsjednik Generalne skupštine UN-a


Denis Francis, diplomat iz Trinidada i Tobaga i predsjednik Generalne skupštine UN-a, istakao je strašnu humanitarnu situaciju u Gazi.

“Ono što vidimo je napad na civile, slom humanitarnih sistema i duboko nepoštovanje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Francis.

Dodao je da su desetine hiljada ljudi – uglavnom žena i djece – ubijeni u Gazi.

“Još ih je više prisilno raseljeno zbog neprekidnog nasilja, koji nigdje – ponavljam nigdje – ne mogu otići a da je tamo sigurno ”, rekao je Francis.

Izrazio je podršku trenutnom prekidu vatre. “Nasilje mora prestati.”

20:59 WSJ: Izraelska vojska počela pumpati morsku vodu u tunele Gaze


Izraelska vojska navodno je počela pumpati morsku vodu u sistem tunela u Gazi, a neki kritičari upozoravaju da bi takav potez mogao naštetiti snabdijevanju  Gaze pitkom vodom, izvještava Wall Street Journal.

Izraelska vojska je rekla da su takvi tuneli mjesto gdje Hamas skriva borce, taoce i oružje, izvijestio je list. Proces uništavanja tunela upumpavanjem morske vode mogao bi trajati sedmicama.

20:06 Bajden: Izraelska vlada ne želi dvodržavno rješenje


Američki predsjednik Džo Bajden je priznao da se Netanjahuova ekstremno desna vlada protivi uspostavi palestinske države.

“Ovo je najkonzervativnija vlada u istoriji Izraela”, rekao je Bajden, dodajući da izraelska vlada “ne želi dvodržavno rješenje”.

Bajdenovi komentari dolaze u trenutku kada njegova administracija ponovo poziva na dvodržavno rješenje, nakon rata u Gazi.

Vašington je rekao da podržava stavljanje Gaze pod kontrolu palestinskih vlasti – no taj je prijedlog Netanjahu otvoreno odbacio.

Zagovornici prava Palestinaca pozvali su Bajdena da iskoristi američki uticaj – uključujući milijarde dolara pomoći – kako bi izvršio pritisak na izraelsku vladu da promijeni svoju politiku prema Palestincima.

19:01 Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da se broj umrlih u Dženinu popeo na šest


Palestinsko ministarstvo zdravlja na Zapadnoj obali kaže da je šest osoba ubijeno u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući pet u napadu dronom.

Ministarstvo je saopštilo da je među ubijenim Palestincima i 13-godišnji dječak.

Ovo ažurira raniji broj smrtnih slučajeva od četiri.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je odvojeno od ministarstva koje vodi Hamas i koje djeluje u Gazi.

18:16 Humanitarne agencije upozoravaju na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi

Humanitarna situacija u Pojasu Gaze i dalje je očajna, upozoravaju humanitarne grupe.

Proteklih dana na teritoriju je ušlo oko 20 posto potrebne pomoći, od čega se veliki dio ne može distribuirati zbog razmjera izraelskih bombardovanja, rekla je za BBC Melanie Ward iz Medicinske pomoći za Palestince.

Ona je pristiglu pomoć opisala kao "kap u moru" i rekla da je to "najgora humanitarna katastrofa koju je bilo ko od nas koji radimo u Gazi ikada poznavao".

Jedini granični prelaz koji je trenutno otvoren je Rafah, na egipatskoj granici, a humanitarna agencija UN-a, OCHA, saopštila je da se tamo odvija "ograničena distribucija pomoći".

17:47 Netanjahu: Postoji neslaganje kada je u pitanju 'dan poslije' Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Izrael neće ''ponoviti greške iz Osla'', i priznao da postoje neslaganja oko vizije poslijeratne Gaze sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

"Duboko cijenim američku podršku uništavanju Hamasa i vraćanju naših talaca. Nakon intenzivnog dijaloga sa predsjednikom Bajdenom i njegovim ljudima, dobili smo punu podršku za kopnenu operaciju i za obuzdavanje međunarodnog pritiska da se rat okonča", rekao je Netanjahu i dodao da "postoji neslaganje kada je u pitanju 'dan poslije' Hamasa", prenosi Tajms of Izrael.

16:43 Bajden: Podržavaću Izrael sve dok Hamas ne nestane

Predsjednik SAD Džozef Bajden obećao je da će nastaviti da podržava Izrael u ratu sa Hamasom, ali je i upozorio da bi njegova zemlja trebalo da bude oprezna zbog "promjene stava svjetskog mnjenja" u nastojanjima da se Hamas zbaci sa vlasti.

Takođe je i upozorio da bi njegova zemlja trebalo da bude oprezna zbog "promjene stava svjetskog mnjenja" u nastojanjima da se Hamas zbaci sa vlasti.

"Mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo vojnu pomoć dok se oni ne otarase Hamasa, ali moramo biti oprezni. Cio svijet može preko noći promeniti javno mišljenje. Mi ne smijemo dozvoliti da se to desi“, rekao je sinoć Bajden u Bijeloj kući na prijemu povodom jevrejskog praznika Hanuke.

16:41 Četiri Palestinca ubijena u izraelskom napadu dronom na Zapadnoj obali

Četiri Palestinca ubijena su danas u izraelskom napadu dronom na grad Dženin i njegov izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, a još jedan Palestinac je povrijeđen, javila je palestinska agencija WAFA. To je potvrdilo i palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da je izvršila napad dronom na neodređeni broj Palestinaca, koji su, kako je navela, bacali eksplozivne naprave i pucali na izraelske trupe, prenio je Rojters. Vojska je navela da je locirala tunele, pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva, kao i da je demontirala postrojenje za izradu bombi.

Direktor bolnice u Dženinu rekao je za agenciju WAFA da su Palestinci bili direktne mete.

15:50 Palestinski premijer: Od Izraela se ‘zahtijeva’ otvaranje više prelaza

Muhamed Shtajeh kaže da je ono što je potrebno od Izraela otvaranje više prelaza za Gazu i za brodove koji će prevoziti hranu i ljekove kroz postojeće luke, umjesto pomorske pomoći jer postoji strah da bi se brodovi mogli koristiti za deportaciju Palestinaca.

Premijer je takođe naglasio na početku nedeljne sjednice vlade da je izraelska teorija “ubijte njih prije nego što oni ubiju vas” način da se nastave i opravdaju ubistva, masakri i raseljavanje u Pojasu Gaze.

Dodao je da se američka “haotična, međunarodno zbunjena i proizraelska politika” prati nakon što je spriječila donošenje rezolucije o trenutnom prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

Shtajeh je takođe rekao da je izraelska vlada u ratu protiv svih Palestinaca, uključujući one u Gazi, na Zapadnoj obali i dijaspori, a izraelski doseljenici moraju biti stavljeni na “terorističke” liste.

15:02 Raste broj mrtvih u Gazi

Najmanje 18.412 ljudi je ubijeno, a 50.100 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja.

14:07 SZO moli da se poštede bolnice na jugu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je samo 11, ili manje od trećine, bolnica u Gazi i dalje djelomično funkcionalno i pozvala je da ostanu netaknute.

“U samo 66 dana zdravstveni sistem prešao je s 36 funkcionalnih bolnica na 11 djelomično funkcionalnih bolnica – jednu na sjeveru i 10 na jugu”, rekao je Rik Peperkorn, predstavnik SZO-a za okupirana palestinska područja, na brifingu za štampu UN-a putem videolinka iz Gaza.

“Ne možemo priuštiti gubitak zdravstvenih ustanova ili bolnica”, rekao je. “Nadamo se, molimo da se to neće desiti.”

13:20 U Rafahu ubijene najmanje 24 osobe

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da su u proteklih nekoliko sati 24 osobe ubijene u izraelskim napadima na dvije kuće u Rafahu.

12:54 SZO moli da se poštede bolnice na jugu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je samo 11, ili manje od trećine, bolnica u Gazi i dalje djelimično funkcionalno i pozvala je da ostanu netaknute.

"U samo 66 dana zdravstveni sistem prešao je s 36 funkcionalnih bolnica na 11 djelimično funkcionalnih bolnica – jednu na sjeveru i 10 na jugu",, rekao je Rik Peeperkorn. 

"Ne možemo sebi priuštiti gubitak zdravstvenih ustanova ili bolnica", rekao je.

"Nadamo se, molimo da se to neće dogoditi". 

11:22 Izraelske snage upale u bolnicu u sjevernoj Gazi

Nakon nekoliko dana opsade i granatiranja, izraelske snage izvršile su raciju u bolnici u sjevernom dijelu Gaze, rekao je portparol Ministarstva zdravlja u Gazi. 

"Pozivamo Ujedinjene nacije, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Međunarodni odbor Crvenog krsta da odmah djeluju kako bi spasili živote onih u bolnici", dodao je Ashraf al-Qudra u objavi na Telegram kanalu ministarstva, prenijela je AJB. 

08:25 Netanjahu: Gaza će poslije rata biti pod kontrolom izraelske vojske

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je kako će Pojas Gaze biti pod kontrolom izraelske vojske nakon rata, objavila je Izraelska javna radiotelevizija.

"Pojas će biti pod kontrolom izraelske vojske. Nakon rata, u Gazi će djelovati civilna uprava, a Pojas će biti obnovljen pod upravom zalivskih država. Nećemo popustiti međunarodnom pritisku", rekao je Netanjahu, prenosi Al Džazira. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pokojne UN

Pitam se gdje je rezolucija o prekidu rata u Ukrajini ? Kad su tako objektivni i sa ovom se mogu slikati ko i sa svim rezolucijama jedne uzaludne organizacije