18 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Austrijska ministarka: EU ne smije da primjenjuje različite standarde prema kandidatima za članstvo

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Austrijska ministarka: EU ne smije da primjenjuje različite standarde prema kandidatima za članstvo

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler izjavila je da u ovim izazovnim i kriznim vremenima Evropska unija mora da odluči da li njeno proširenje treba da bude politički proces ili proces koji će i dalje biti zasnovan isključivo na činjenicama.

„Vrijeme je da se prizna da proširenje mora da bude geopolitički instrument“, rekla je ministarka uoči sastanka Savjeta EU u Briselu.

Ona je rekla da će na Savjetu EU biti pripremljeni i zaključci koje na sastanku sredinom mjeseca treba da usvoje šefovi država i vlada EU, a koji se odnose na „veoma teška, dalekosežna i geopolitički neophodna i važna pitanja“, a to je u prvom redu proširenje.

Edštadler je naglasila da u politici proširenja sve zemlje treba da imaju istu perspektivu ulaska u EU i da ne smije biti dvostrukih aršina, a kao primjer dvostrukih standarda navela je odnos Evropske unije prema Ukrajini i Moldaviji sa jedne i Bosne i Hercegovine sa druga strane.

Upitana da li će Austrija postaviti Zapadni Balkan kao uslov da bi glasala i za Ukrajinu, ona je odgovorila da je „riječ o tome da se stvore jednaka prava za sve“.

„Mi smo naravno vidjeli da je proces proširenja posljednjih godina bio drugačiji nego što je od kako postoji ovaj nevjerovatni pritisak na EU izvana zbog ratova i kriznih situacija u i oko Evrope, a govorim o evropskom kontinentu“, rekla je Edštadler.

Finski ministar evropskih poslova Anders Adlerkrojc je po dolasku na sastanak izjavio da proces proširenja ne bi trebalo da bude talac drugih zahtjeva i da odluke koje budu donijete na kraju sedmice treba da unaprijede evropski prosperitet, mir i stabilnost.

„Znamo da su zemlje između Unije i Rusije pod pritiskom. Rusija počinje i podržava sukobe da bi spriječila ove zemlje da postanu članice i ne smijemo to da dozvolimo“, rekao je Adlerkrojc i dodao da zaključci Savjeta ne bi trebalo da idu u korist interesa Moskve.

Hrvatska državna sekretarka za evropske poslove Andreja Metelko-Zgombić izjavila je novinarima da Hrvatska snažno podržava proširenje EU, jer taj process ima transformativnu moć kad je zasnovan na zaslugama i obezbjeđuje stabilnosti, sigurnost i prosperitet njenog susjedstva.

„Zbog toga Hrvatska snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i BiH. Svaka od tih zemalja je napravila izvanredan napredak i moramo da im pošaljemo snažnu pozitivnu ; političku poruku i dozvolimo im da krenu naprijed otvarenjem pregovora“, rekla je Metelko-Zgombić.

Ona je dodala da se na primjeru BiH vidjelo koliko je važno poslati pozitivne signale, ocijenivši da je davanje statusa kandidata za članstvo BiH donijelo političku stabilnost i omogućilo da zemlja napreduje u određenim reformama.

„Danas imamo vremena da razgovaramo na ministarskom nivou, imamo neka dokumenta u pripremi, i ako na današnjem sastanku ne uspijemo da se dogovorimo o cijelim tekstovima, vjerujem da će naši lideri naći način kako da dođu do jasnih odluka koje će poslati pozitivni signal našem susjedstvu jer je to u interesu i EU“, rekla je hrvatska zvaničnica.

Državni sekretar Slovenije za evropska pitanja Marko Štucin izjavio je da će Slovenija podržati otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i BiH.

„To je važna politička odluka koju moramo da donesemo ove sedmice“, rekao je Štucin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR