17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin i Lukašenko u Sankt Peterburgu razgovarali o jačanju saveza

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Putin i Lukašenko u Sankt Peterburgu razgovarali o jačanju saveza

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se u Sankt Peterburgu da razgovaraju o načinima daljeg jačanja saveza, koji je doveo do razmještanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da su Rusija i Bjelorusija razvile „strateško partnerstvo“ u sklopu svog 25-godišnjeg sporazuma o uniji. Taj pakt ne predviđa potpuno ujedinjenje dvije države, ali podrazumijeva bliske političke, ekonomske i vojne veze dvije zemlje.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko se u prošlosti oslanjao na rusku pomoć, kako bi nesmetano vršio autoritarnu vladavinu u svojoj zemlji gotovo tri decenije. Podrška Kremlja mu je pomogla da preživi višemjesečne velike proteste protiv rezultata predsjedničkih izbora 2020. na kojima je on tvrdio da je pobijedio, a Zapad ih smatra za pokradene.

Lukašenko je dozvolio ruskim trupama da koriste teritoriju Bjelorusije za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. Prošle godine Rusija je rasporedila određeni dio svog nuklearnog oružja kratkog dometa u Bjelorusiju i blizu granice NATO.

Njihovo slanje je viđeno kao dio planova zvanične Moskve da odvrati Zapad od slanja oružja Kijevu.

Lukašenko je prošlog mjeseca rekao da je raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja završeno u oktobru, ali nije precizirao koliko se toga trenutno nalazi u Bjelorusiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR