10 °

max 23 ° / min 10 °

Nedjelja

28.04.

23° / 10°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Zahvaljujući uspješnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine, Rusija gubi svoj politički uticaj u crnomorskom regionu

Izvor: EPA-EFE ilustracija

Svijet

Comments 0

Levčenko: Zahvaljujući uspješnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine, Rusija gubi svoj politički uticaj u crnomorskom regionu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

 Uništenje još jednog velikog desantnog broda (VDB) Ruske Federacije od strane Oružanih snaga Ukrajine jasno je pokazalo da je dominacija Ruske Federacije u Crnom moru samo iluzija. ružane snage su 14. februara zajedno sa jedinicama Glavne obavještajne uprave u Crnom moru uništile ruski veliki amfibijski jurišni brod "Cezar Kunikov".

Od početka rata u punom obimu, ukrajinske snage sistematski napadaju rusku flotu na Krimu i na teritoriji Rusije. Ukupni borbeni gubici Rusa do sada su iznosili 24 ratna broda i jedna podmornica, što je oko 30 posto ukupne snage Crnomorske flote. Na početku invazije u punom obimu, u Crnom moru je bilo 13 velikih desantnih brodova Ruske Federacije.

Tokom neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine uništile su četiri broda kao što su "Saratov", "Novočerkask", "Minsk" i "Cezar Kunikov". Trenutno je 5 ostalo u funkciji, još 4 su u popravci. Ovo je negiralo sposobnost Rusije da izvede velike amfibijske operacije protiv Ukrajine. Ruski ratni brod "Cezar Kunikov" koji su uništile Oružane snage je amfibijski brod projekta 775. Bio je u sastavu Crnomorske flote Ruske Federacije i nalazio se u Sevastopolju. Simbolično je da je i 14. februara, ali 1943. godine, poginuo sovjetski oficir Cezar Kunikov, po kome je brod i dobio ime. Uništenje ruskog VDB "Cesar Kunikov", koji se u trenutku napada nalazio u teritorijalnim vodama Ukrajine kod Alupke na Krimu, svjedoči o moćnim vojnim sposobnostima Oružanih snaga Ukrajine za uništavanje vojnih ciljeva u Crnom moru. Taktika Oružanih snaga Ukrajine u pomorskim operacijama natjerala je okupatore da stalno skrivaju ratne brodove u zaštićenim uvalama, čime se njihov borbeni potencijal svodi na nulu, što zauzvrat dovodi do toga da Rusija gubi kontrolu nad Crnim morem.

Prema zaključcima vojnih stručnjaka, nema smisla da ruski okupatori obnavljaju gubitke u Crnomoskoj floti Ruske Federacije, jer još uvijek ne mogu u potpunosti uključiti cijelu grupu brodova. Činjenica da još jedan ruski ratni brod ide na dno svakih 10 dana potpuni je promašaj ruskog vojnog vrha koji predstavljaju ministar odbrane Šojgu, načelnik Generalštaba Gerasimov i komanda Crnomorske flote.

Najmanje hiljadu mornara je već poginulo isključivo zbog njih, a uzimajući u obzir namjere diktatora Putina da produži rat, oni će i dalje umirati. Zahvaljujući uspješnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine, Rusija gubi svoj politički uticaj u crnomorskom regionu. Dokaz za to je činjenica da, uprkos svim naporima Ruske Federacije da spriječi aktivnost žitnog koridora, on funkcioniše efikasno, dok je Ukrajina prevezla više robe kroz luke Odeske oblasti nego 2021. godine. Gubici ruskih pomorskih snaga tokom potpune invazije na Ukrajinu pokazuju da je Crnomorska flota bila potpuno neefikasna, a tvrdnja ruske propagande o dominaciji Ruske Federacije u Crnom moru samo je iluzija za smirivanje šefa Kremlja.

Cezar Kunikov" bio je dugačak 112,5 m, širok 15 m. Posadu je činilo 87 ljudi. Brod je bio sposoban da nosi teret težak 650 tona na udaljenosti od 4700 milja. 2008. godine, brod je učestvovao u ruskoj vojnoj operaciji napada na Gruziju. U martu 2022. desantni brodovi "Cezar Kunikov" i "Novočerkask" oštećeni su kao rezultat napada u luci okupiranog Berdjanska, region Zaporožja, i na njima je izbio požar. Tada je poginuo kapetan "Cezara Kunikova" Aleksandar Čirva.

Sada je neprijateljski brod napadnut od strane jurišnih marinskih dronova MAGURA V5, koji mogu djelovati na udaljenosti od 400-800 kilometara. Veliki amfibijski brod dobio je kritične rupe na lijevoj strani i potonuo. Rusi su koristili ovaj brod za popunjavanje municije, među kojom su, najvjerovatnije, bile i rakete, budući da su detonacija i proces potonuća bili prilično intenzivni i brzi. "Cezar Kunikov" pridružio se redovima ruske podmorničke flote.

Međutim, Moskva ne napušta ideju totalnog granatiranja mirnih ukrajinskih gradova. Rusija je prvi put upotrebila hipersonični projektil Cirkon tokom napada na Ukrajinu 7. februara. Na snimku olupine na teritoriji Kijeva vidljivi su fragmenti motora i upravljačkih mehanizama sa specifičnim oznakama, što je karakteristično za raketu 3M22 "Cirkon", koja je očigledno sposobna da razvije brzinu od 9 maha i ima efektivni domet paljbe do 1.000 kilometara. Razvijen je za upotrebu u ruskoj mornarici. Istovremeno, trenutno u Crnom moru nema brodova koji bi mogli nositi takve tipove projektila.

Ovo postavlja pitanje načina lansiranja. Vjerovatno je za tu svrhu prilagođen ruski kopneni sistem obalske odbrane. Podsjetimo, raketa je testirana 2015. godine, a tek nakon određenog vremena 2022. godine Rusi su objavili njenu spremnost. Projektil je testiran na dva ratna broda, fregati tipa Admiral Gorškov i podmornici tipa Jasen. Međutim, za sada ratni brodovi ovog tipa nisu u Crnom moru. Neobično je da se raketa prvi put lansira u ratnim borbama sa lokacije sa koje nikada ranije nije testirana. Međutim, tokom prošle godine ukrajinski protivvazdušni i protivraketni sistemi su se pokazali efikasnim, što primorava Rusiju da izvodi složenije napade sa upotrebom različitih tipova projektila i jurišnih dronova.

 Ako je opis rakete tačan, Cirkon bi mogao postati jedna od najbržih raketa na svijetu. Oleksandr Ruvin, direktor Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za ispitivanja (KNIDSE), izvijestio je da je Rusija ispalila projektil Cirkon 7. februara. Projektil je bio usmjeren na područje gdje nema vojnih objekata, a samo civilna infrastruktura i stradali su civili. Ova protivbrodska hipersonična krstareća raketa puštena je u upotrebu u januaru 2023. Zanimljivo je da je direktor KNDISE-a primijetio da oružje ne zadovoljava taktičke i tehničke karakteristike koje su Rusi objavili. Oborio ga je protivraketni sistem "Patriot".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR