12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako je govorio Navaljni: Ako odluče da me ubiju, to znači da smo nevjerovatno jaki i da treba da iskoristimo tu moć i da ne odustajemo

Svijet

Comments 0

Kako je govorio Navaljni: Ako odluče da me ubiju, to znači da smo nevjerovatno jaki i da treba da iskoristimo tu moć i da ne odustajemo

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, preminuo je danas nakon što se srušio i izgubio svijest u zatvorskoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga gdje je služio dugogodišnju kaznu, saopštila je ruska zatvorska služba.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni je postao vodeća ličnost među rascjepkanom ruskom opozicijom.

Pristalice su ga smatrale ruskom verzijom južnoafričkog Nelsona Mendele koji će jednog dana biti pušten iz zatvora da bi vodio zemlju.

Mnogi u ruskim opozicionim krugovima su mu se divili jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje se liječio od, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru.

Uspon

Bivši advokat, Navaljni se proslavio blogovima koji su razotkrili, kako je rekao, ogromnu korupciju u ruskoj eliti, opisujući Rusijom kako vladaju "lopovi i lopovi".

Učestvovao je u ruskim nacionalističkim marševima 2000-ih. Pozivi na ograničenja imigracije i kritike zbog onoga što su neki smatrali njegovim pretjerano nacionalističkim stavovima doveli su do njegovog izbacivanja iz liberalne opozicione partije Jabloko 2007.

Ismijavao je elitu predsjednika Vladimira Putina i razotkrio dio raskoši životnog stila visokih zvaničnika, koristeći internet, pa čak i bespilotne letjelice da ilustruje ono što je opisao kao njihovu ogromnu imovinu i luksuznu imovinu.

Kada su u decembru 2011. počele demonstracije protiv Putina, nakon optužbi za krađu glasova, on je bio jedan od prvih uhapšenih vođa protesta.

Navaljni je dugo prognozirao da bi Rusija mogla da se suoči sa seizmičkim političkim previranjima, uključujući revoluciju, jer je rekao da je Putin izgradio krhki sistem lične vladavine koji se oslanja na poltronstvo i korupciju.

Šta kaže Kremlj?

Kremlj je saopštio da je Putin obaviješten o smrti Navaljnog.

Kremlj je odbacio navode Navaljnog o rasprostranjenoj korupciji i Putinovom ličnom bogatstvu. Pokret Navaljnog je zabranjen i većina njegovih saradnika pobjegla je iz Rusije i sada živi u Evropi.

Ruski zvaničnici su Navaljnog proglasili ekstremistom koji je bio marioneta američke obavještajne agencije CIA za koju kažu da namjerava da pokuša da posije sjeme revolucije kako bi oslabila Rusiju i učinila je državom zavisnom od Zapada.

Navaljni je nebrojeno puta privođen zbog organizovanja javnih skupova i više puta je gonjen po optužbama za korupciju, pronevjeru i prevaru. On je rekao da su optužbe i osude politički motivisane.

Navaljni je dobio dodatnih 19 godina u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbjeđenjem koja mu je dodata na presudu u krivičnom predmetu za koji je rekao da je napravljen da natjera ruski narod u političko potčinjavanje.

Trovanje

U avgustu 2020. Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu. Pilot je prinudno sletio, spasivši mu život, a Navaljni je prebačen u Berlin, gdje je liječen od dejstva neurotoksina za koji su njemački vojni testovi pokazali da se radi o novičoku, otrovu razvijenom u Sovjetskom Savezu.

Putin je odbacio zajedničku medijsku istragu u kojoj se navodi da je identifikovan tim ubica iz ruske službe bezbjednosti FSB. "Da je neko htio da ga otruje, dokrajčili bi ga", rekao je on.

Porodica

Žena Alekseja Navaljnog zove se Julija, imaju ćerka Dariju i sina Zahara.

Šta je govorio Navaljni?

O ratu u Ukrajini:

"Ovo je glupi rat koji je započeo vaš Putin", rekao je Navajlni apelacionom sudu u Moskvi putem video linka iz kaznene kolonije 2022. "Ovaj rat je izgrađen na lažima".

"Jedan ludak je zario svoje kandže u Ukrajinu i ne znam šta hoće da uradi sa tim – ovaj ludi lopov".

O Putinu:

"Korupcija je temelj savremene Rusije, ona je temelj Putinove političke moći", rekao je Navaljni Rojtersu u intervjuu 2011.

O Rusiji:

"Nekada je veliki ruski pisac Lav Tolstoj opisao strukturu vlasti u Rusiji: 'Zlobnici koji su opljačkali svoj narod okupili su se, regrutovali vojnike i sudije da im obezbjeđuju te orgije, a sada prave gozbu'. Ova briljantna fraza upravo opisuje šta se dešava u našoj zemlji".

On je 2023. kritikovao rusku elitu zbog njene podmitljivosti, izražavajući mržnju prema onima za koje je rekao da su prokockali istorijsku priliku da se reformišu nakon pada Sovjetskog Saveza 1991.

On je secirao rusku postsovjetsku istoriju, uključujući nasljeđe najmoćnijih ličnosti iz 1990-ih koje su postale poznate kao reformatori koji su nastojali da postave temelje kapitalizma i oligarha koji su stekli ogromna bogatstva.

"Ne mogu da se suzdržim od toga da žestoko, skoro divlje mrzim one koji su prodali i protraćili istorijsku šansu koju je naša zemlja imala početkom devedesetih", rekao je Navjalni.

O strahu i ambicijama:

"Zašto da se plašim?", odgovorio je 2011. na pitanje o opasnostima od suprotstavljanja Kremlju.

Na pitanje Rojtersa o njegovoj ambiciji, on se trgnuo, ali je rekao: "Volio bih da budem predsjednik, ali u Rusiji nema izbora".

O smrti:

"Ako odluče da me ubiju, to znači da smo nevjerovatno jaki i da treba da iskoristimo tu moć i da ne odustajemo", rekao je jednom za CNN. "Ne shvatamo koliko smo zapravo jaki".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR