16 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija kaže da imu potpunu kontrolu nad Avdijivkom

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Rusija kaže da imu potpunu kontrolu nad Avdijivkom

Izvor: Hina/HRT

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je objavila da ima potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom nakon što se Ukrajina povukla, iako se navodno neki ukrajinski vojnici još uvijek skrivaju u koksari iz sovjetskog razdoblja nakon jedne od najžešćih bitaka u ratu.

Pad Avdijivke najveći je vojni uspjeh Rusije od zauzimanja grada Bahmuta u maju 2023. a dolazi gotovo dvije godine nakon što je Putin pokrenuo rat punih razmjera naredivši invaziju na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove trupe napredovale 8,6 km na tom dijelu linije fronta od 1000 km te da se ruske snage probijaju naprijed nakon smrtonosne bitke koja je ostavila grad gotovo potpuno uništenim.

Ukrajina je rekla da je povukla svoje vojnike kako bi ih spasila od potpunog okruženja nakon mjeseci žestokih borbi. Putin je pozdravio pad Avdijivke kao važnu pobjedu i čestitao ruskim vojnicima.

- Šef države čestitao je ruskim vojnicima na ovom uspjehu, važnoj pobjedi, objavio je Kremlj na svojoj internet stranici.

Međutim, Rusija je rekla da još ima ukrajinskih vojnika koji se skrivaju u koksari iz sovjetskog vremena, nekada jednoj od najvećih u Europi, u Avdijivki, koja je ključna za ruski cilj osiguranja pune kontrole nad industrijskom regijom Donbasa.

- Poduzimaju se mjere kako bi se grad potpuno očistio od militanata i za blokiranje ukrajinskihjedinica koje su napustile grad i utvrdile se u tvornici koksa i hemikalija u Avdijivki, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruska državna televizija prikazala je skidanje plavo-žutih ukrajinskih zastava u Avdivki i podizanje ruske bijelo-plavo-crvene zastave, uključujući i iznad koksare.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR