18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin: Prestanite da pomažete Ukrajini i sve će biti gotovo za par nedjelja

Izvor: Screenshot

Svijet

Tag Video
Comments 3

Putin: Prestanite da pomažete Ukrajini i sve će biti gotovo za par nedjelja

Autor: Antena M

  • Viber

Američki voditelj Taker Karlson objavio je sinoć na svom sajtu dugoočekivani intervju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a ovo je prvi intervju ruskog lidera za zapadne medije od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Putin je proveo više od 30 minuta govoreći o istorijii Rusije, Litvanije, Poljske i Ukrajine, u monologu koji se protezao od vladavine kijevskog kneza Olega Mudrog u devetom vijeku do kritike Lenjinove vanjske politike.

Kada je razgovor konačno došao do 21. vijeka, Putin je optužio SAD i druge zapadne zemlje za produžavanje rata u Ukrajini.

Mirovni pregovori sa Ukrajinom bili su skoro završeni, rekao je Putin, ali tada je, kako kaže, Ukrajina odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja.

Putin je kao krivca posebno istakao Borisa Džonsona, bivšeg britanskog premijera koji je bio prisiljen napustiti britanski parlament u junu 2023. godine.

Putin je tvrdio da je Džonson kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ranoj fazi sukoba.

-Činjenica da se oni pokoravaju zahtjevu ili uvjeravanju gospodina Džonsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom, rekao je Putin.

U videu objavljenom prije intervjua Karlson je rekao da je bio podstaknut na razgovor s Putinom, dijelom zato što američka javnost "nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi".

U decembru je Kremlj rekao da je uključivanje u mirovne pregovore sa Ukrajinom "nerealno", dok je Ukrajina rekla da je uslov za mir potpuno povlačenje sa teritorija koje je Rusija okupirala.

U intervjuu je Putin rekao Karlsonu da Rusija i SAD još uvijek razgovaraju "preko raznih agencija" o okončanju rata.

-Ako stvarno želite prestati sa borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Sve će biti gotovo za nekoliko tjedana, poruka je koju je Putin uputio SAD i zapadnim zemljama.

On je rekao da je posljednji put razgovarao sa Bajdenom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

-Rekao sam mu, dakle, da vjerujem da činite grešku istorijskih razmjera podržavajući  sve što se događa tamo, u Ukrajini, pritiskajući Rusiju, rekao je Putin.

"Nećemo napadati druge zemlje"

Putin je kazao i da se do sada čulo "urlanje o nanošenju strateškog poraza Rusiji na bojnom polju."

-Ali sada očito shvataju da je to teško postići, ako je uopšte moguće. Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikad neće dogoditi. Čini mi se da su sada to shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu, rekao je Putin.

Ruski predsjednik takođe je rekao da napad na Poljsku ili Letoniju nije u interesu Rusije i dodao da bi to učinio samo ako bi bilo koja od tih zemalja napala Rusiju.

-Protivno je zdravom razumu uključiti se u neku vrstu globalnog rata, a globalni rat će cijelo čovječanstvo dovesti do ruba uništenja. To je očigledno, rekao je.

Međutim, Putin je i u januaru 2022. rekao da ne planira da napadne Ukrajinu, samo nekoliko dana prije nego što je poslao tenkove i trupe preko granice.

Karlson je bio nešto oštriji na jednom pitanju, onom o novinaru Wall Street Journala Evanu Gerskoviču, koji je u pritvoru u Rusiji od 23. marta zbog optužbi za špijunažu.

Putin je tvrdio da je taj novinar uhvaćen na djelu dok je tajno dobijao povjerljive informacije, naglašavajući da je radio za američke specijalne službe.

-Rusija je spremna razgovarati o puštanju Gerskoviča. Želimo da američke specijalne službe razmisle o tome kako mogu doprinijeti postizanju ciljeva kojima naše specijalne službe teže, naveo je Putin.

Bijela kuća je u decembru rekla da je Rusija odbila prijedlog za oslobađanje novinara, ali i Pola Velana, bivšeg američkog marinca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu.

U videu objavljenom prije intervjua, Karlson je tvrdio da vodi intervju jer su "mediji na engleskom jeziku korumpirani - lažu svoje čitaoce i gledaoce"..

Karlson je bio poznat kao branioc ruske invazije na Ukrajinu. Kada je sredinom februara 2022. Putin okupio do 190.000 vojnika na ukrajinskoj granici, on je ponavljao Putinove teze tvrdeći da je rat koji se sprema običan "granični spor".

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Gle Tucker Carlson portparol tetke Judith i NjE gdina Hill. Kako je ovo pretužno. Čitava američka diplomatija u vlasništvu Dake i njegovog guvernera zalaže se za prljanje svjetionika demokratije.

Mitar

Upravo tako! Pokusavam ljudima da objasnim da samo treba da vide desavanja izmedju prvog i drugog rata i sve ce im bit jasno! Onoga sekunda ako padne junacka Ukrajina, CG, Albanija, Moldavija i jos neke ce bit izbrisane sa lica zemlje!!!

Katunjanin-Miogost

Svakom, ivolje politički pismenom ,očigledno je da je Putin ,zapravo novi svjetski Hitler ,i da to neće prestati biti ,nikad. A i Svijet se ponaša slično ,kao sa Hitlerom 1939g. Pa je za očekivati i isti epilog.