8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU usvojila trinaesti paket sankcija Rusiji, na listi i kompanija iz Srbije

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

EU usvojila trinaesti paket sankcija Rusiji, na listi i kompanija iz Srbije

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su novi paket sankcija protiv Rusije, kao odgovor na agresiju ove države na Ukrajinu, a na listi je i Conex doo, kompanija iz Srbije.

Proširenjem restriktivnih mjera, lista sankcionisanih lica koja podržavaju rat Rusije protiv Ukrajine sada broji preko 2.000.

Konačna odluka će biti objavljena u zvaničnom glasniku EU, uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini, koji je počeo 24 februara 2022 godine.

Radi se o 13 paketu sankcija koje EU uvodi protiv Rusije i osoba ili entiteta koji podržavaju rat u Ukrajini.

"Ambasadori EU-a upravo su načelno dogovorili 13. paket sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Ovaj paket je jedan od najširih odobrenih od EU. Proći će pisani postupak i biti službeno odobren 24. februara", napisalo je belgijsko Predsjedništvo EU na mreži X.

U paketu sankcija našao se i Conex doo iz Srbije, kompanija koja je sada zvanično sankcionisana, te je kompanijama koje dolaze iz EU država zabranjeno da sa ovom firmom sarađuju.

Prema finansijskom izveštaju ova kompanija je, do početka invazije na Ukrajinu bila gotovo neaktivna.

Kako je ranije pisao Radio Slobodna Evropa (RSE), kompanija Conex, sa sjedištem u Beogradu, registrovana je za obavljanje konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre osnovana je 1992. godine u Valjevu.

Podaci iz finansijskih izvještaja, objavljenih na sajtu Agencije za privredne registre, pokazuju da je firma bila neaktivna tokom 2020. i 2021. godine dok su 2022. godinu završili sa ukupnim poslovnim prihodom od milion evra, a u ukupnom bilansu napravila je mali gubitak.

Detalji o poslovanju tokom 2023. javno neće biti dostupni do aprila ove godine kada Agencija za privredne registre objavljuje redovne godišnje finansijske izveštaje firmi koje posluju u Srbiji.

Vlasnik kompanije Conex je Aleksandar Ivanović koji je do marta 2020. godine bio i direktor ovog društva. Ivanović je prethodno imao i firmu za trgovinu na veliko električnim aparatima za domaćinstvo Elektro Concept Valjevo, ali je ovo pravno lice, prema podacima Agencije za privredne registre, neaktivno od 2020. godine.

Obrazloženje EU zašto se upravo ova kompanija iz Srbije našla na listi sankcionisanih entiteta, biće objelodanjeno kada odluka bude objavljena u zvaničnom glasniku.

Na listu sankcija, prema objašnjenju EU, stavljaju se fizička ili pravna lica koja čine dio ruskog vojnog i industrijskog kompleksa, imaju komercijalne ili druge veze sa ovom industrijom. Sankcionišu se i oni koji podržavaju ili unapređuju ruski odbrambeni i bezbjednosni sektor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR