14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski aktivista: Modrice na tijelu Navaljnog ukazuju da je možda ubijen KGB metodom

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Ruski aktivista: Modrice na tijelu Navaljnog ukazuju da je možda ubijen KGB metodom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vjerovatno je ubijen udarcem šakom u srce, što je tehnika za koju su se nekada obučavali operativci KGB-a, a prije toga je satima bio izložen ledenim uslovima, piše N1 Zagreb.

Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, rekao je za Tajms da su modrice pronađene na tijelu opozicionog lidera bile u skladu sa tehnikom „jednog udarca“, pozivajući se na izvor koji radi u arktičkoj kaznenoj koloniji gdje je Navaljni preminuo u petak.

Osečkin tvrdi da je Navaljni prije smrti proveo više od dva i po sata na otvorenom, u samici, gdje su temperature mogle da padnu i do 27 stepeni ispod nule. On je dodao da se zatvorenici tamo obično ne drže duže od sat a mnogo manje kada su na snazi ovako ekstremni uslovi, prenosi N1 Zagreb.

„Mislim da su prvo uništili njegovo tijelo tako što su ga dugo držali na hladnom i usporili mu cirkulaciju na minimum. Poslije toga je vrlo lako nekoga ubiti, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustva u tome“, rekao je Osečkin.

„To je stara metoda specijalnih jedinica KGB-a. Obučili su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u centar tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a“, dodao je on.

On navodi da su neki bivši zatvorenici na izdržavanju kazne u arktičkom regionu ranije prijavili da su neki zatvorenici ubijeni na ovaj način.

Zvanične informacije o smrti

Dosadašnje informacije ruskih vlasti o smrti Navaljnog bile su oskudne. Njegovo tijelo još nije predato njegovoj majci, a Sud u ruskom gradu Salehardu je saopštio da će 4. marta, iza zatvorenih vrata, odlučivati o zahtjevu Ljudmile Navaljnaje da joj se preda tijelo sina.

Informaciju o njegovoj smrti objavila je ruska Federalna zatvorska služba (FSIN), koja je saopštila da je izgubio svijest u šetnji u okviru zatvora.

Nekoliko minuta nakon ovog prvog saopštenja, državni Telegram kanal objavio je da je uzrok smrti najžešćeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina krvni ugrušak.

Sljedećeg dana, njegovoj majci i njegovom advokatu uručeno je obavještenje o smrti u kojem se navodi da je umro od „sindroma iznenadne smrti“.

Njegova udovica Julija Navaljnaja u ponedjeljak je sugerisala da je ubijen upotrebom novičoka, nervnog agensa koji su ubice FSB-a pokušale da ga ubiju u avgustu 2020.

Osečkin smatra da je tako nešto malo vjerovatno, dodajući da u zatvorskom sistemu postoji mnogo opcija da se neko ubije.

„Novičok bi ostavio trag u svom tijelu i vodio bi direktno do Putina, s obzirom da je to već jednom pokušao“, kaže on.

"Narudžba iz Moskve"

Prošle nedjelje je objavljeno da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije smrti Navaljnog i isključili neke od sigurnosnih kamera i uređaja za prisluškivanje. Osečkin je rekao da je prisustvo oficira FSB u zatvoru dokaz da je smrt Navaljnog naručio Kremlj.

„Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj operaciji koja je pripremana nekoliko dana unaprijed. To je bila naredba iz Moskve, jer bez Moskve ne bi bilo moguće demontirati kamere na način na koji je to urađeno“, rekao je Osečkin.

Majka Navaljnog Ljudmila zahtijevala je da joj Putin preda tijelo njenog sina u utorak nakon što joj je rečeno da je zadržano na „hemijskoj analizi“ i da neće biti pušteno još dvije nedjelje.

Bolničar je rekao Novoj gazeti, veoma cijenjenom ruskom opozicionom listu, da je tijelo Navaljnog prebačeno u okružnu kliničku bolnicu Salehard u petak uveče, a ne u obližnju ordinaciju sudske medicine, kao što bi bio slučaj.

Bolničar je rekao da su na njegovom tijelu pronađene modrice u skladu sa konvulzijama.

Na grudima mu je pronađena i modrica, koja je očigledno bila „vezana za indirektnu masažu srca“.

Osečkin navodi da je sada neophodno obezbijediti da tijelo Navaljnog bude prebačeno porodici i na Zapad radi testiranja.

"Ali postoji veliki rizik da će Putinove specijalne snage umjesto njega kremirati“, navodi on.

U ponedeljak je objavljeno da je viši zatvorski zvaničnik, koji je u nekoliko navrata optužen da je intervenisao kako bi obezbijedio da se sa Navaljnim strogo postupa, unaprijeđen.

Direktivom kabineta predsjednika, Valeri Bojarinjev, ranije zamjenik direktora zatvorske službe, unaprjeđen je u general-potpukovnika.

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, objavio je sliku dekreta i napisao da je promocija „Putinova lična nagrada za mučenje i ubistvo“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR