12 °

max 20 ° / min 12 °

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izraelska vojska napala južni Liban

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Izraelska vojska napala južni Liban

Autor: Antena M

  • Viber

150. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pročitajte ključne informacije.

20:54 Izraelska vojska napala južni Liban

Izraelska vojska objavila je snimak za koji kaže da prikazuje napad njenih ratnih aviona ranije danas na “nekoliko vojnih zgrada” koje pripadaju Hezbolahu u južnom Libanu.

Takođe je potvrđeno da je “sumnjivi vazdušni objekat” prešao u Izrael s libanske teritorije i da ga je protivvazdušnaa odbrana presrela.

Ovo se dogodilo nekoliko sati nakon što su se oglasile sirene u Gornjoj Galileji, u blizini libanske granice, s izvještajima koji ukazuju na mogući upad dronova.

Izraelska vojska je rekla da su se sirene za raketiranje oglasile nakon što je presretač lansiran.

Izraelska vojska takođe je izvijestila o presretanju dolazne vatre iz područja planine Dov i rekla da je granatirala lansirna mjesta u južnom Libanu.

16:59 Šef SZO u posjeti bolnicama u sjevernom dijelu Gaze

Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je na platformi X da je posjetio bolnice Al-Awda i Kamal Adwan u sjevernoj Gazi tokom vikenda.

Rekao je da je zatekao "ozbiljan nivo pothranjenosti, djecu koja umiru od gladi, ozbiljne nestašice goriva, hrane i medicinskih potrepština, kao i uništene bolničke zgrade". 

"Situacija u bolnici Al-Awda je posebno užasna, jer je jedna od zgrada uništena", rekao je.

"Bolnica Kamal Adwan jedina je pedijatrijska bolnica na sjeveru Gaze i pretrpana je pacijentima. Nedostatak hrane rezultirao je smrću desetero djece. Nedostatak električne energije predstavlja ozbiljnu prijetnju za pacijente, posebno u odjeljenjima intenzivne njege i za novorođenčad", dodao je Tedros.

Rekao je da je SZO uspjela isporučiti 9.500 litara goriva u svaku bolnicu, te neke osnovne medicinske potrepštine.

"Apelujemo na Izrael da osigura da humanitarna pomoć može biti dostavljena sigurno i redovno. Civilima, naročito djeci, i zdravstvenom osoblju potrebna je hitna veća pomoć. No, ključni lijek koji je potreban svim pacijentima je mir. Prekid vatre", zaključio je, prenosi AJB. 

12:53 Izrael tokom noći uhapsio 55 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska vojska je preko noći uhapsila desetine Palestinaca, uključujući djecu i bivše zatvorenike, širom okupirane Zapadne obale.

Klub palestinskih zatvorenika je saopštio da su operacije hapšenja bile koncentrisane u pokrajini Hebron, gdje su uhapšena 22 Palestinca.

11:08 Izrael napao libanski grad

Izraelski ratni avioni izveli su vazdušne napade na nekoliko kuća u južnom libanskom gradu Ajta ash Shab jutros i tokom noći, saopštili su libanski državni mediji.

Napadi su uzrokovali značajnu štetuu, naročito na električnoj i vodovodnoj mreži, objavila je nacionalna novinska agencija.

Izraelski avioni takođe su gađali okolinu Khalil Vardea, susjednog Ajta ash Shaba.

Agencija je navela da su izraelski izviđački avioni letjeli iznad regija Sidon, Naqoura, Chamaa, Majdal Zun i Tayr Harfa u južnom Libanu.

10:34 Egipatska TV: Značajan napredak u pregovorima o primirju u Gazi

Posrednici i predstavnici Hamasa postigli su “značajan napredak” o primirju u Gazi, saopštila je egipatska državna televizija.

Nakon sedmica diplomatskih napora, Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države pokušavaju postići predloženo šestosedmično primirje u ratu između Izraela i Hamasa prije početka ramazana.

Medijska organizacija bliska egipatskim obavještajnim službama, prenijela je izjavu neimenovanog visokog zvaničnika:

“Egipat nastavlja intenzivne napore da postigne primirje prije ramazana, muslimanskog mjeseca posta.”

“Postignut je značajan napredak u pregovorima”, navedeno je u saopštenju nakon što su posljednji razgovori počeli u nedjelju u Kairu, bez izraelskog predstavnika.

09:28 Broj djece umrle zbog neuhranjenosti u Gazi popeo se na 16

Medicinski izvori su potvrdili da je broj palestinske djece koja su umrla od posljedica neuhranjenosti i neadekvatne medicinske njege  porastao na 16, nakon smrti djeteta u bolnici Abu Youssef Al-Najjar u Rafahu.

U nedjelju je bolnica Kamal Advan u sjevernom Pojasu Gaze, koja nije u funkciji, saopštila da je 15 djece umrlo od posljedica pothranjenosti i dehidracije, a da se šestoro druge djece nalazi na intenzivnoj njezi.

07:32 Sedam ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah

U izraelskom vazdušnom napadu na kuću u gradu Rafah, na jugu Gaze, ubijeno je sedam osoba, uključujući žene i djecu, javila je novinska agencija Wafa.

Više osoba je ranjeno, a mnogi se vode kao nestali nakon napada na kuću u području Khirbet al-Adas na sjeveru Rafaha.

06:50 Izrael izveo vazdušne napade na južni Liban

Izraelski ratni avioni izveli su dva napada na sjever i centar grada Aita al-Shaab na jugu zemlje, izvještava libanska novinska kuća National News Agency.

Naoružana libanska grupa Hezbolah prethodno je objavila da je gađala grupu izraelskih vojnika u području planine Nezer.

Hezbolah je danas preuzeo odgovornost za pet napada na izraelske snage, od kojih su tri izvedena korištenjem projektila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR