24 °

max 24 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

24° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vatikan: Papa ne poziva Ukrajinu na predaju, traži hrabrost za pregovore

Svijet

Comments 0

Vatikan: Papa ne poziva Ukrajinu na predaju, traži hrabrost za pregovore

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Šef kancelarije za štampu Svete Stolice, Mateo Bruni, odgovarajući novinarima u vezi s izjavama pape Franje o Ukrajini, tvrdi da je „Papa uzeo metaforu bijele zastave, koju je predložio intervjuer, kako bi označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora”.

Agencija „Reuters” ranije noćas je objavila da je imala uvide u transkript i djelimično video intervjua koji je papa Franjo dao za TV Švajcarske (Radio Télévision Suisse), a koji će se cjelokupan emitovati 20. marta.

Upitan o stavu u raspravi između onih koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije bila u stanju odbiti ruske snage, i onih koji kažu da bi to legitimisalo akcije agresije (novinar upotrijebio izraz „bijela zastava”), Papa je — tvrdi „Reuters” — kazao: „To je jedno tumačenje, to je istina".

„Ali mislim da je najjači onaj koji sagledava situaciju, misli na ljude i ima hrabrosti bijele zastave, te pregovara”, rekao je Franjo. Dodao je da se pregovori trebaju odvijati uz pomoć međunarodnih sila. „Riječ pregovarati je hrabra riječ. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti pregovarati", riječi su pape Franja koje navodi „Reuters”.

Međutim, Mateo Bruni je pojasnio da se „Papa nada diplomatskom rješenju za pravedan i trajan mir".

„On je htio pozvati na prekid vatre i ponovo pokrenuti hrabrost pregovaranja”, prenosi „Vatican news” (vaticannews.va).

Bruni kaže da je Papina želja za Ukrajinom, koju vazda opisuje kao „mučeničku", u potpunosti izražena u njegovim riječima na molitvi Anđeo Gospodnji 25. februara, dan nakon druge godišnjice izbijanja rata. Papa je tom prilikom potvrdio svoju „duboku naklonost" prema ukrajinskome narodu. Takođe je pozvao sve strane da „stvore uslove za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom".

„Papa”, precizira Bruni, „koristi izraz bijela zastava, i odgovara uzimajući sliku koju je predložio voditelj intervjua, kako bi označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugome mjestu u intervjuu, govoreći o drugoj situaciji sukoba, ali misleći na svaku ratnu situaciju, Papa je jasno rekao: 'Pregovori nikada nijesu predaja'".

Prema transkriptu koji objavljuje „Vatican news”, intervjuer iz švajcarske TV, Lorenco Bucela, pita Papu: „U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, bijele zastave. No drugi kažu da bi se time legitimisala jača strana. Što kažete?”

Papa Franjo je, navode, odgovorio: „To je jedno tumačenje. Ali ja vjerujem da je jači onaj koji vidi situaciju, koji misli na ljude, koji ima hrabrosti bijele zastave, pregovarati. A danas su pregovori mogući uz pomoć međunarodnih sila. Riječ 'pregovarati' je hrabra riječ. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu kako treba, potrebno je imati hrabrosti pregovarati. Možda se sramite, ali s koliko će smrti to završiti? Pregovarajte na vrijeme; potražite neku državu koja može posredovati. Danas, npr. u ratu u Ukrajini, ima mnogo onih koji žele posredovati. Turska se za to ponudila. I drugi. Nemojte se sramiti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju”.

„Vatican news” citira Matea Bruna:

„Dakle, Papine riječi, preuzete sa slike koju je predložio intervjuer, ponavljaju, među ostalim, ono što je već rečeno u ove dvije godine kontinuiranih apela i javnih izjava, naime važnost dijaloga protiv ‘ludila’ rata i primarno su briga za sudbinu civilnog stanovništva”.

„Papina nada", kaže Mateo Bruni, „jeste i ostaje ono što je vazda saopštavao ovih godina, nedavno i u povodu druge godišnjice sukoba”.

Papa je 25. februara o.g. u propovijedi rekao: „Pošto obnavljam svoju vrlo duboku naklonost prema mučenicima ukrajinskoga naroda i molitvu za sve, posebno za mnoge nevine žrtve, molim vas da se nađe malo ljudskosti koja će omogućiti stvaranje uslova za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR