25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin ukazom  zabranio bivšim visokim zvaničnicima da slobodno napuštaju Rusiju

Svijet

Comments 2

Putin ukazom zabranio bivšim visokim zvaničnicima da slobodno napuštaju Rusiju

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se bivšim visokim funkcionerima koji su imali pristup državnim tajnama uvode ograničenja za napuštanje zemlje, stoji u ruskoj verziji Službenog glasnika.

Kako se navodi u dokumentu odluku o odlasku takvih državnih službenika donijeće Interresorna komisija za zaštitu državne tajne, piše The Moscow Times.

Odluka o zabrani putovanja može se doneti na određeno vrijeme, dok se bivšim službenicima mogu dozvoliti kratkoročna putovanja, proizilazi iz uredbe.

Putin, prema dokumentu, zadržava pravo da se miješa u rad komisije i mijenja njene presude. „Predsjednik Ruske Federacije može da uspostavi drugačiji postupak za odlučivanje Međuresorne komisije“, kaže se u ukazu.

Aktuelni ruski zvaničnici, kao i guverneri i najviši menadžeri državnih kompanija, od početka rata podliježu ograničenjima putovanja u inostranstvo. Oni moraju da dobiju dozvolu da napuste zemlju, uključujući odmor ili u lične svrhe, a službenici FSB-a od nekih jednostavno oduzimaju njihove strane pasoše, rekli su izvori za The Moscow Times.

Prema njihovim riječima, FSB vodi spisak zvaničnika, guvernera i drugih državnih službenika koji moraju da dobiju posebnu dozvolu da napuste zemlju, a visoki zvaničnici moraju dobiti takozvano „dvostruko odobrenje“ za svako putovanje u inostranstvo.

Za neke državne službenike i visoko pozicionirane zaposlene u državnim kompanijama, pravila putovanja u inostranstvo su zaista pooštrena, potvrdio je prošlog aprila sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

„U nekim slučajevima se izrađuju opšta pravila, au drugim se odluke donose o konkretnom zaposlenom“, objasnio je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR