26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN objavile zastrašujuće podatke: Rat koji se vodi u Gazi je rat protiv djece

Izvor: CNN

Svijet

Comments 0

UN objavile zastrašujuće podatke: Rat koji se vodi u Gazi je rat protiv djece

Autor: Antena M

  • Viber

158. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pročitajte najvažnija dešavanja:

22:47 Sporazum o prekidu vatre u Gazi moguć

Postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze još uvijek je moguće, kazao je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da i dalje postoje mnoga komplikovana pitanja.

Berns je, pred Predstavničkim domom američkog Kongresa, rekao da će Sjedinjenene Američke Države (SAD) nastaviti i dalje da ulažu napore da se postigne prekid vatre i da će veoma blisko sarađivati sa partnerima iz Izraela, Katara i Egipta, prenosi Tanjug.

On je istakao da je to veoma težak proces i da niko ne može da garantuje da će biti postignut uspjeh, odnosno sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Jedino što se može garantovati je da je gora opcija uopšte se ne angažovati da se postigne sporazum o prekidu vatre", rekao je Berns. 

21:27 UN: Više djece ubijeno u četiri mjeseca rata u Gazi nego u četiri godine globalnog rata

Šef UN-ove palestinske agencije za izbjeglice (UNRWA) objavio je zastrašujuće podatke na platformi X koji pokazuju broj ubijene djece u Gazi, prenosi AJB. 

Više od 12.300 djece ubijeno je u Gazi između oktobra 2023. i februara 2024. godine, pokazuju podaci, u poređenju sa 12.193 djece ubijene u globalnim sukobima od 2019. do 2023. 

"Rat koji se vodi u Gazi je rat protiv djece. To je rat na njihovom djetinjstvu i njihovoj budućnosti", napisao je Filipe Lazarini.

20:25 WFP: Hrana za 25.000 Palestinaca isporučena u Gazu

Svjetski program za hranu UN potvrdio je prvu uspješnu isporuku pomoći od 20. februara. 

"S ljudima u sjevernoj Gazi koji se nalaze na rubu gladi, potrebne su nam dostave svaki dan, ali i nesmetan pristup tom području."

Zvaničnici UN-a prošlog su mjeseca optužili Izrael za "sistematsko" blokiranje pomoći Palestincima u Gazi.

16:57 Izraelska vojska za pet mjeseci napala 4.500 ciljeva Hezbolaha mahom u Libanu

Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da je za pet mjeseci od početka rata u Pojasu Gaze napala i oko 4.500 ciljeva Hezbolaha, uglavnom u Libanu, a i u Siriji.

Po procjeni vojske ubijeno je više od 300 operativaca libanskog ekstremističkog Hezbolaha, uključujući pet visokih komandanata, a 750 je ranjeno – prenose izraelski mediji.

U proteklih pet mjeseci iz vazduha je napadnuto više od 1.200 ciljeva i 3.100, s kopna – artiljerijskom i tenkovskom vatrom.

16:02 Blinken poziva na šestosedmični prekid vatre u Gazi

U svojoj ramazanskoj poruci, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je na “trenutni i kontinuirani prekid vatre na najmanje šest sedmica” u Gazi.

“Humanitarna situacija u Gazi je srceparajuća. Dok isporučujemo dodatnu pomoć Gazi, nastavljamo raditi bez prestanka na uspostavljanju trenutnog i trajnog prekida vatre na najmanje šest sedmica kao dio sporazuma o oslobađanju talaca”, rekao je.

14:10 Izraelska vojska tvrdi da je ubila više od 100 palestinskih boraca u Kan Junisu

Izraelske snage ubile su više od 100 boraca u predgrađima Kan Jounisa i Abasan u južnoj Gazi, saopštila je izraelska vojska.

U izjavi na X-u navodi se da su trupe izvele desetine vazdušnih i kopnenih operacija u tom području, uglavnom ciljajući na lokacije Hamasa u blizini izraelske granice.

Vojska je rekla da su borci ubijeni od snajperske vatre, minobacača, tenkovskog granatiranja i vazdušnih napada.

12:58 Broj mrtvih u Gazi porastao na 31.184

Najmanje 31.184 ljudi u Gazi ubijeno je, a 72.889 ranjeno u izraelskim napadima na enklavu od 7. oktobra, prema Ministarstvu zdravlja.

U posljednja 24 sata u izraelskim napadima ubijena su 72 Palestinca, a 129 ih je ranjeno.

Ministarstvo je dodalo da se broj umrlih od pothranjenosti i dehidracije popeo na 27.

11:12 Izraelska vojska nastavila s operacijama širom Pojasa Gaze

Izraelska vojska kaže da su njene snage izvodile napade i operacije protiv palestinskih boraca širom Gaze.

U vojnom saopštenju se navodi da su u racijama u četvrti Hamad u južnom gradu Khan Younisu u Gazi, navodno ubijena četiri borca. U racijama je navodno zaplijenjeno oružje, uključujući puške kalašnjikov, eksploziv i drugu vojnu opremu.

U saopštenju se navodi da su ratni avioni u ponedjeljak napali i ubili borca koji je gađao iz minobacača na južni Izrael. Lovac je primijećen kako napušta mjesto za lansiranje na jugu Gaze, prije nego što su stigli avioni.

U međuvremenu u operacijama u sjevernoj i centralnoj Gazi, vojska je rekla da su trupe otkrile i uništile nekoliko raketnih bacača.

07:50 Oko 70 raketa ispaljeno iz Libana na Izrael

Baražna paljba raketa ispaljena je jutros iz Libana na teritorije pod izraelskom kontrolom, prema podacima izraelske vojske koju citiraju nacionalni mediji.

Nije bilo izvještaja o žrtvama ili šteti.

Ranije je u izvještajima pisalo da je izraelski odbrambeni sistem presreo neke od raketa koje su ciljale izraelsku regiju Gornja Galileja i okupiranu Golansku visoravan, dok su druge pale na otvorena područja.

Libanska grupa Hezbollah i Izrael izvode redovne prekogranične napade jedni protiv drugih od početka rata u Gazi 7. oktobra.

07:00 Broj mrtvih u izraelskom napadu porastao na devet

Broj mrtvih u izraelskom napadu na Palestince koji su čekali pomoć u blizini kružnog toka u gradu Gazi porastao na devet.

Najmanje 20 drugih ranjeno je u četvrtom takvom napadu na ljude koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR