26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Starship SpaceX-a izgubljen pri povratku na Zemlju

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Starship SpaceX-a izgubljen pri povratku na Zemlju

Autor: Antena M

  • Viber

Raketa Staršip (Starship) kompanije Spejskeks (SpaceX), dizajnirana s ciljem da preveze astronaute do Mjeseca i dalje, u četvrtak je završila skoro cijeli probni let u svemir u svom trećem pokušaju, ali je uništena tokom povratka na Zemlju pošto je stigla dalje nego ikada ranije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom prenosa leta uživo, komentatori Spejseksa su rekli da je kontrola misije izgubila komunikaciju s letilicom tokom njenog ponovnog ulaska u atmosferu hiperzvučnom brzinom. Letilica se približavala planiranom padu u Indijskom okeanu oko sat vremena poslije lansiranja iz južnog Teksasa.

Nekoliko minuta kasnije, Spejseks je potvrdio da je letilica "izgubljena", da je vjerovatno izgorjela prilikom ponovnog ulaska u atmosferu ili se raspala i pala u more.

Iz razloga koji su ostali nejasni, Spejseks je odlučio da preskoči jedan od osnovnih ciljeva probnog leta – da pokuša da ponovo upali jedan od Staršipovih Raptor motora dok je bio u niskoj orbiti. Taj korak se smatra ključnim za njen budući uspjeh.

Ipak, ispunjenje mnogih planiranih ciljeva Staršipa predstavlja važan korak u razvoju svemirskog broda koji ima ključni značaj za sve veći biznis lansiranja satelita kompanije Spejseks, koju je 2002. osnovao Ilon Mask (Elon Musk), i NASA-inog programa za Mjesec.

Šef NASA-e Bil Nelson (Bill) čestitao je Spejseksu na, kako je rekao, "uspješnom probnom letu" dok je predsjednica Spejseksa Gvin Šotvel (Gwynne Shotwell) navela da je test označio "nevjerovatan dan".

Raketa Staršip je nakon lansiranja s obale Meksičkog zaliva u Teksasu dostigla visinu od 234 kilometara.

Time je znatno nadmašila rezultate s dva prethodna probna leta, oba prekinuta eksplozijama nekoliko minuta nakon lansiranja. Kompanija je prije posljednjeg leta navela da je postoji velika vjerovatnoća da i let u četvrtak završi na sličan način.

Inženjerska kultura Spejseksa, za koju se smatra da više prihvata rizik od etabliranijih kompanija u aerokosmičkoj industriji, zasnovana je na strategiji u kojoj se svemirske letilice testiraju do tačke kvarova, da bi se onda radilo na poboljšanju finim podešavanjima u čestim ponavljanjima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR