21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni sud pravde naložio Izraelu da odmah osigura humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Međunarodni sud pravde naložio Izraelu da odmah osigura humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Autor: Antena M

  • Viber

174. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

20:43 Međunarodni sud pravde naložio Izraelu da odmah osigura humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Međunarodni sud pravde danas je naložio Izraelu da pruži "hitnu humanitarnu pomoć" Pojasu Gaze, zbog gladi na toj paletinskoj teritoriji.

Nalog je upućen Izraelu „u skladu sa njegovim obavezama po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“, precizirao je taj sud sa sjedištem u Hagu.

Ta odluka je odgovor na zahtjev Južne Afrike početkom marta, upućen MSP-u da se Izraelu uvedu „dodatne mjere predostrožnosti“ u odnosu na one saopštene 26. januara.

Izrael je tada sa svoje strane opisao žalbu Južne Afrike najvišem sudu UN kao „skandaloznu i moralno neprihvatljivu“.

MSP je danas saopštio da su „katastrofalni uslovi u kojima žive Palestinci u Pojasu Gaze dodatno pogoršani“.

Palestinci u Gazi više nijesu samo izloženi riziku od gladi, kao što je navedeno u naredbi od 26. januara 2024, već se sada suočavaju sa glađu, navodi se u saopštenju suda.

Zbog toga Izrael „mora bez odlaganja da obezbijedi neograničeno i masovno pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći svih zainteresovanih strana“, dodaje u saopštenju.

Sud je preporučio da pomoć Palestincima u Gazi treba da se sprovodi „povećanjem kapaciteta i da kopneni prelazi budu otvoreni koliko god je potrebno“.

Južnoafričke vlasti su ocijenile odluku MSP-a kao važnu.

„Činjenica je da Palestinci ne umiru samo od bombardovanja i kopnenih napada, već i od bolesti i gladi. To ukazuje na potrebu da se zaštiti pravo ove grupe na egzistenciju“, navodi se u saopštenju vlasti u Pretoriji.

Odluke MSP-a, koji rješava sporove između država, obavezujuće su, ali taj sud nema mehanizme da nametne njihovo sprovođenje. MSP je ranije naložio Rusiji da zaustavi svoju tekuću invaziju na Ukrajinu.

Južna Afrika se obratila tom sudu krajem decembra, optužujući Izrael da je izvršio „genocid“ u Gazi, a tu optužbu Izrael oštro negira.

Sud je u januaru naložio Izraelu da učini sve što je moguće da spriječi „genocid“ tokom svoje ofanzive na Gazu i presudio da Izrael mora da odobri pomoć Gazi.

17:38 ICJ izdao nove privremene mjere za Gazu

Međunarodni sud pravde (ICJ) izdao je nove privremene mjere za Gazu u sklopu slučaja koji je pokrenula Južnoafrička Republika o sprečavanju genocida, naznačujući da Izrael mora podnijeti izvještaj sudu o "svim mjerama poduzetim kako bi se poštivao nalog u roku od jednog mjeseca". 

Jednoglasno je ICJ usvojio nalog kojim se od svih strana traži nesmetano pružanje "hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći, uključujući hranu, vodu, struju, gorivo, sklonište, odjeću, higijenske i sanitarne uslove, kao i medicinske potrepštine i medicinsku zaštitu Palestincima širom Gaze, uključujući povećanje kapaciteta i broja kopnenih prelaza i njihovo održavanje otvorenima koliko god je potrebno". 

Sud je takođe s 15 glasova za i jednim protiv usvojio naredbu da se "osigura s trenutnim učinkom da [izraelska] vojska ne počini radnje koje predstavljaju kršenje bilo kojeg prava Palestinaca u Gazi kao zaštićene grupe prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, uključujući sprečavanje, bilo kakvim djelovanjem, isporuke hitno potrebne humanitarne pomoći", prenosi AJB. 

15:47 U racijama izraelskih snaga ubijeno najmanje 200 Palestinaca

U racijama izraelskih snaga koje se sprovode od 18. marta na bolnicu Šifa i njenu okolinu, ubijeno je oko 200 ljudi, objavila je vojska Izraela, a prenose agencije. 

12:05 Izraelska vojska: Najmanje 10 raketa ispaljeno iz Libana na sjever Izraela

Najmanje 10 raketa ispaljeno je danas iz Libana na sjever Izraela, saopštila je izraelska vojska (IDF). 

Devet raketa presreo je sistem protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael. Nema izvještaja o povrijeđenima ili materijalnoj šteti. Izraelska vojska, koja je optužila Hezbolaha za ovaj napad, saopštila je da njene trupe artiljerijom granatiraju mjesta lansiranja.

09.47 Izrael: Ubijeno više od 200 boraca Hamasa u bolnici Al-Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je ubijeno više od 200 naoružanih ljudi tokom operacije protiv Hamasa u bolnici Al-Šifa u gradu Gaza.

Tokom proteklog dana, napadači Hamasa izašli su iz odjeljenja hitne pomoći u Al-Šifi, gdje su bili sakriveni, i otvorili vatru na izraelske vojnike, tvrdi IDF, dodajući da se nekoliko sličnih incidenata desilo tokom proteklih dana.

10:56 Broj mrtvih u Gazi premašio 32.500

Broj ubijenih u izraelskom ratu protiv Gaze od 7. oktobra porastao je na 32.552, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva.

U izraelskim napadima na Gazu takođe je ranjeno najmanje 74.980 ljudi.

U posljednja 24 sata poginule su 62 osobe, a 91 je ranjena.

08:23 Izraelske snage izvele vazdušne napade po sjevernoj Gazi

Reporteri sa Al Jazeere Arabic javljaju da su izraelske snage pokrenule vazdušne napade na sjever Gaze, uključujući grad Gazu i izbjegličke kampove Shati i Jabalia.

Napadi su bili usmjereni na stambene zgrade u četvrti Remal u gradu Gazi i centar za električne uređaje u Jabaliji, što je izazvalo požar.

AJA je takođe izvijestila da su izraelske snage pokrenule artiljerijske napade u blizini medicinskog kompleksa Al-Shifa u gradu Gazi.

06:55 Anketa: Većina Amerikanaca ne odobrava poteze Izraela u Gazi

Većina Amerikanaca ne odobrava poteze Izraela u Gazi, pokazala je nova anketa, u vrijeme kada izraelska vojska nastavlja udare u opkoljenoj palestinskoj enklavi i nameće opsadu koja je stvorila krizu gladi.

Galupova anketa, objavljena u srijedu, pokazala je kako 55 posto ispitanika ne odobrava akcije izraelske vojske u Pojasu Gaze, u odnosu na 45 posto koji su rekli da ne odobravaju u novembru, mjesec dana nakon što je Izrael započeo svoju operaciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR