22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD ponovo odbacuju ruske tvrdnje da je Ukrajina povezana sa napadačima na koncertnu dvoranu

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Svijet

Comments 0

SAD ponovo odbacuju ruske tvrdnje da je Ukrajina povezana sa napadačima na koncertnu dvoranu

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Bijela kuća je danas  ponovo odbacila tvrdnje Rusije da je Ukrajina umiješana u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu Crocus u blizini Moskve 22. marta.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da su Sjedinjene Države dale detaljne informacije ruskim sigurnosnim službama o ekstremističkom napadu u Moskvi prije nego što se on dogodio.

Optužbe Rusije da je Ukrajina navodno umiješana opisao je kao "glupost i propagandu".

Ranije danas, ruska Istražna komisija saopštila je da je otkrila dokaze da su četvorica počinitelja napada 22. marta, u kojem je ubijeno više od 140 ljudi, imali veze s Ukrajinom.

Međutim, Kirbi je rekao da je "veoma jasno" da je Islamska država "isključivo odgovorna za užasan napad u Moskvi prošle sedmice", ponavljajući stav SAD-a, koji takođe zauzima Francuska.

"U stvari, Sjedinjene Države su pokušale da pomognu u sprječavanju ovog terorističkog napada i Kremlj to zna", rekao je Kirbi.

Pismena poruka poslana je ruskim sigurnosnim službama 7. marta u 11.15 i bila je jedno od nekoliko ranih upozorenja koje su Sjedinjene Države dale ruskim vlastima o mogućnosti ekstremističkih napada na koncertima i velikim skupovima u Moskvi, rekao je Kirbi.

Islamska država je u više navrata preuzimala odgovornost za napad, a medijski kanali povezani s njom objavili su grafičke video zapise počinilaca napada na koncertu.

Uprkos informacijama koje su dale Sjedinjene Države i preuzimanja odgovornosti od strane Islamske države, ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi ruski zvaničnici uporni su u pokušajima da okrive Ukrajinu.

"Kao rezultat rada sa uhapšenim teroristima, procjene tehničkih sredstava koja su im oduzeta i analize finansijskih transakcija, obezbjeđeni su dokazi da su povezani sa ukrajinskim nacionalistima", saopštila je 28. marta Istražna komisija Rusije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR