14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lider Hamasa više od dva sata s Erdoganom: Poziv Palestincima da se ujedine

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Lider Hamasa više od dva sata s Erdoganom: Poziv Palestincima da se ujedine

Autor: Antena M

  • Viber

197. je dan sukoba na Bliskom Istoku. Pratimo najvažnija dešavanja: 

23:11 UNRWA: Svakih 10 minuta u Gazi gine jedno dijete
 
Agencija UN-a za palestinske izbjeglice UNRWA istakla je posljedice izraelskog rata protiv djece u Gazi.

Navodi se da je “žalosno veliki broj djece takođe ranjen usred intenzivnih i često neselektivnih napada”, te se još jednom poziva na prekid vatre.

19:06 Abas poručio da će Palestina nakon veta u Savjetu bezbjednosti preispitati odnose sa SAD-om
 
Palestinske vlasti će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je Wašington stavio veto na palestinski zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik PA Mahmud Abas u intervjuu za zvaničnu novinsku agenciju WAFA.

“Dok se svijet slaže oko primjene međunarodnog prava i stoji uz palestinsku pravo, Amerika nastavlja podržavati okupaciju, odbijajući primorati Izrael da zaustavi svoj genocidni rat. Daju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu djecu i uništavaju naše domove, i stoji protiv nas na međunarodnim forumima, na pozicijama koje ne služe sigurnosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Abas.

"Sjedinjene Američke Države su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi sa rješenjem dvije države i postizanjem mira u regionu", dodaje on.

Lider Palestine takođe optužuje Bajdenovu administraciju da je "odbacila svoja obećanja i obaveze... šuteći o [Izraelskoj] krađi palestinskih fondova", dok je rekao da neće biti regionalne stabilnosti bez "pravednog" rješenja za izraelsko-palestinske sukob.

"Jerusalim, sa svojim islamskim i hrišćanskim svetinjama, je crvena linija koju niko ne može preći", rekao je Abas.

19:01 Izraelski šef diplomatije: Erdogan bi  trebalo da se ‘srami’ susreta s Haniyehom
 
Šef izraelske diplomatije Israel Katz objavio je na platformi X fotografiju Erdogana i Haniyeha kako se rukuju i napisao: “Muslimansko bratstvo: Silovanje, masakr, skrnavljenje leševa, spaljivanje beba”.

Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan sastao se sa čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom. Razgovarali su o situaciji u Gazi.

18:35 Lider Hamasa više od dva sata s Erdoganom: Poziv Palestincima da se ujedine

Lidera palestinskog pokreta Hamasa Ismaila Hanijea primio je danas u Istanbulu predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se nada da će nametnuti svoje posredovanje između tog pokreta i Izraela koji od oktobra ratuje protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Po pisanju turskih medija, dva i po sata je trajao sastanak u Palati Dolmabahče na Bosforu.

Tursko predsjedništvo objavilo je seriju fotografija Erdogana sa Hanijeom i njegovom delegacijom, među kojima je još jedan od vođe Hamasa Haled Mešal. S turske strane na sastanku su bili šef diplomatije Hakan Fidan i šef Obavještajne službe (Mit) Ibrahim Kalin.

Po turskom predsjedništvu, poslije sastanka, prvog od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, nije planirana konferencija za novinare.

Lider Hamasa se sinoć sastao sa Fidanom s kojim je već razgovarao u srijedu u Dohi.

Turski ministar je poslije sastanka rekao da su predstavnici Hamasa „ponovili da prihvataju stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine i samim tim, implicitno postojanje Države Izrael“ i da se „odriču oružane borbe poslije stvaranja palestinske države“.

„Hamas tada više neće morati da ima oružano krilo i nastaviće da postoji kao politička partija“, rekao je Fidan i izrazio zadovoljstvo „što je primio takvu poruku“.

Turski ministar je rekao da je svojim sagovornicima ponovio „zabrinutost zapadnjaka“ za koje je Hamas teroristički pokret i upoređuju ga sa Islamsko državom.

 


16:11 Irak istražuje eksploziju u bazi proiranskih milicija u kojoj je poginula osoba

Iračke vlasti su  izvijestile da istražuju eksploziju u vojnoj bazi boraca koje podržava Iran u kojoj je poginula osoba, a ranjeno osam ljudi.

Zvaničnici Narodnih mobilizacionih snaga (PMF) su isprva opisali eksploziju u bazi Kalsu u centralnom Iraku kao posljedicu napada iz vazduha i okrivili Ratno vazduhoplovstvo SAD-a.

Međutim, Centralna komanda vojske SAD-a je u demantovala da je izvodila bilo kakve napade u Iraku.

PMF je zatim  popodne izdao novo saopštenje u kojem eksploziju opisuje kao posljedicu "napada", ali ne pominju bilo koga.

Irački mediji su prenijeli da iračka protiv-vazduhoplovna odbrana nije otkrila nikakve bespilotne letjelice ili borbeni avion prije ili u vrijeme eksplozije.

U saopštenju se navodi da je među ranjenima i jedan pripadnik iračke vojske.

15:00 Šestoro djece i troje odraslih ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Rafu


Izraelski vazdušni napad na zgradu u najjužnijem gradu Pojasa Gaze je usmrtio najmanje devetoro osoba, od čega šestoro djece, naveli su bolnički zvaničnici, dok Izrael nastavlja svoju skoro sedmomjesečnu ofanzivu na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Napad koji se desio kasno u petak je pogodio stambenu zgradu u naselju Tel Sultan u Rafi, navodi civilna odbrana Gaze.

Tijela šestoro djece, dvije žene i jednog muškarca su odnesena u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar u Rafi, pokazuju bolničke evidencije.

Među ubijenima je Abdel-Fatah Sobi Radvan, njegova supruga Nadžla Ahmed Avedija i njihovo troje djece, rekao je Radvanov zet Ahmed Barhum, koji je ostao bez supruge Ravan Radvan i njihove petogodišnje kćerke Ale.

"Ovo je svijet bez ikakvih ljudskih vrijednosti i morala", rekao je Barhum za AP u subotu ujutru., dok je držao tijelo Ale u rukama.

"Bombardovali su kuću punu raseljenih ljudi, žena i djece. Nije bilo nikakvih mučenika, samo žene i djeca", kazao je on.

13:14 Zapadna obala: Dvoje mrtvih u razmjeni vatre s izraelskim snagama

Izraelske snage pokrenule su u petak napad na područje Nur Šams, u blizini palestinskog grada Tulkarma. Nekoliko militanata je ubijeno, a više ih je uhapšeno, saopštila je izraelska vojska, a najmanje četiri vojnika su ranjena u razmjeni vatre.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je smrt dvoje ljudi od petka u Nur Šamsu, području u kojem je smješteno 1948 ratnih izbjeglica. Palestinski izvori identifikovali su jednog smrtno stradalog kao napadača. Drugi je bio 16-godišnji školarac, prema palestinskim zvaničnicima.

13:05 Vođa Hamasa se u Istanbulu sastaje s Erdoganom

Voa Hamasa Ismail Hanija nalazi se u Istanbulu, gdje će se sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji podržava taj palestinski pokret.

Erdogan je u petak potvrdio tu posjetu, njihov prvi diretni  susret od juna 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova cilja. "Sačuvajmo dnevni red za nas i g. Haniju", rekao je novinarima.

Razgovaraće o ratu u pojasu Gaze, saopštio  je Hamas.

Hanija je doputovao u Istanbul sinoć. 

Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u pojasu Gaze službeno bio samo jednom. Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi.

Fidan će se u subotu sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

10:30 Potvrđen napad na bazu proiranskih snaga u Iraku, različiti podaci o žrtvama


Prema novim podacima, nekoliko osoba je povrijeđeno u napadu bombardovanjem koji se desio tokom noći na vojnu bazu u Iraku, u kojoj su stacionirane proiranske oružane grupe. 

Bezbjednosni izvori preciziraju da se eksplozija dogodila u vojnoj bazi Kalso južno od Bagdada, gdje su bazirane Iračke narodne mobilizacione snage, odnosno "Hashed al-Shaabi".

Kako prenosi AFP, zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova je kazao da je u "bombardovanju iz vazduha" ubijena jedna osoba a osmoro ranjeno, dok vojni izvor navodi da su ranjene tri osobe.

U saopštenju, mobilizacione snage navode da je "eksplozija" nanijela "materijalne gubitke" i žrtve, ali nisu naveli broj povrijeđenih.

Grupa je potvrdila da je njihova baza pogođena te da su istražitelji na lokaciji.

Odgovarajući na pitanja AFP-a, bezbjednosni zvaničnici nisu navodili ko je odgovoran, ni da li se radi o napadu dronovima.

"Eksplozija je pogodila opremu, oružje i vozila", naveo je izvor iz ministarstva.

Ubrzo nakon eksplozije, američka vojska je navela da oni ne stoje iza napada u Iraku.

08:25 UN: Dijete ubijeno ili ranjeno svakih 10 minuta u izraelskom ratu protiv Gaze
 
Fond UN-a za djecu (UNICEF) upozorio je da palestinsko dijete bude ubijeno ili ranjeno svakih 10 minuta u Gazi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) ističe zastrašujuću statistiku o dječjim žrtvama izraelskog rata protiv Gaze u svojoj najnovijoj procjeni situacije u Gazi.

OCHA također ističe da je između 1. aprila i petka 15 posto misija humanitarne pomoći u sjevernoj Gazi i onih u dijelovima južne Gaze koje “zahtijevaju koordinaciju odbijeno ili ometano od strane izraelskih vlasti”.

08:00 SAD negira izvođenje zračnih napada u Iraku
 
U poruci objavljenoj na X-u, Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) rekla je da njihove snage ne stoje iza napada na vojnu bazu u kojoj su smještene iračke Narodne mobilizacijske snage (PMF).

“Sjedinjene Američke Države danas nisu izvele vazdušne napade u Iraku”, rekao je CENTCOM, dodajući da izvještaji da su američke snage izvele napad “nisu istiniti”.

07:40 Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, jedna osoba poginula


Proiranska  milicija PMF (narodne mobilizacijske snage) saopštila je da se u njihovoj vojnoj bazi Kalso oko 50 km južno od Bagdada u Iraku noćas dogodila velika eksplozija, a dva bezbjednosna izvora tvrde da je riječ o vazdušnom napadu, prenosi Rojters.

Jedan borac PMF-a je ubijen, a šest ih je ranjeno, rekla su dva izvora u bolnici u obližnjem gradu Hilla.

Ne zna se tko je odgovoran za napad.

Američki zvaničnik  je saopštio da nije bilo vojnih aktivnosti SAD-a u Iraku.

Izrael je jučer izveo napad na iransku teritoriju, nekoliko dana nakon što je Iran napao Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima koji su u velikoj većini bili presječeni i uništeni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR