11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Rafi poginuli majka, otac i sestra. Bebu spasili hitnim carskim rezom

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

U Rafi poginuli majka, otac i sestra. Bebu spasili hitnim carskim rezom

Izvor: AJB; N1

Autor: Antena M

  • Viber

198. je dan sukoba na Bliskom Istoku.

Pratimo najvažnija dešavanja: 

21:17 Netanjahu planira da napadne Rafu. "Zadaćemo nove teške udarce Hamasu"

Netanjahu kaže da je odlučan da pokrene napad na grad Rafu gdje su, prema njegovim riječima, koncentrisana četiri bataljona palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Ali nevladine organizacije i sve veći broj stranih predstavnika protive se ovoj operaciji, strahujući da će prouzrokovati brojne civilne žrtve.

Izraelska vojska tvrdi da se neki od talaca koje su oteli militanti Hamasa tokom krvavog napada na Izrael drže u Rafi.

Portparol vojske izjavio je  da je "načelnik glavnog štaba odobrio sljedeće faze rata", bez dodatnih detalja.

"Na Pashu će biti 200 dana zarobljeništva za taoce ... Borit ćemo se dok nam se ne vratite", rekao je on.

18:22 Poginuli majka, otac i sestra. Bebu spasili hitnim carskim rezom

Danas je na svijet došla djevojčica nakon hitnoga carskog reza na njezinoj majci ubijenoj u izraelskom napadu na grad Rafu u Gazi, gdje je noćas u snažnim napadima smrtno stradalo 19 ljudi, većinom djece, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Osim majke Sabrin Al-Sakani, među poginulima su otac novorođene djevojčice i njena sestra, a lokalni zvaničnici su rekli da je u dvije kuće u Rafi ubijeno i trinaestero djece iz iste porodice.

Beba je teška 1.4 kg, rođena je u tridesetoj nedjelji majčine trudnoće, zasad je stabilno i stanje joj se popravlja, rekao je lijekar Mohamed Salama koji je obavio carski rez i koji o njoj brine. Djevojčica je odmah smještena u inkubator u bolnici u Rafi zajedno s još jednom bebom. 

Al Sakanina mlađa kći Malak, koja je također ubijena u napadu sestru je željela nazvati Rouh, što na arapskom znači "duh", kazao je  ujak Rami Al-Šeik.

17:31Sukobi su se prelili na okupiranu Zapadnu obalu

Dok Palestinci u Gazi čekaju početak izraelskog napada na Rafah, sukobi su se prelili na okupiranu Zapadnu obalu. Dva dana trajala je akcija izraelske vojske u izbjegličkom naselju pokraj grada Tulkarma.

Još u petak počeli su okršaji Izraela i naoružanih boraca. Palestinske vlasti kažu da je u sukobima ubijeno 14 osoba.

Izraelska vojska objavila je da je jutros na drugom dijelu Zapadne obale ubila i dva naoružana Palestinca koji su napali vojnike.

14:53 Masovna grobnica u Kan Junisu: Žene, djeca među 190 tijela, žrtvama vezane ruke
 
Pripadnici palestinske civilne zaštite otkrili su masovnu grobnicu u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Najmanje 190 tijela do sada je pronađeno zakopano unutar medicinskog kompleksa Naser. Iz civilne zaštite kažu da i dalje tragaju jer se 500 osoba vodi kao nestalo.

Izraelska vojska povukla se iz Kan Junisa 7. aprila. Veći dio grada sada je u ruševinama, nakon višemjesečnog nemilosrdnog izraelskog bombardovanja i teških borbi.

12:24 U izraelskim udarima na Rafu poginulo 13 osoba, među njima devetoro djece

U noćašnjim izraelskim udarima na Rafu, na jugu Gaze, poginulo je 13 osoba uključujući devetoro djece, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te oblasti.

Izrael sprovodi gotovo svakodnevne napade na Rafu gdje se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od borbi u drugim djelovima te palestinske oblasti.

Izrael je takođe najavio da će proširiti svoju kopnenu ofazivu na taj grad koji se nalazi na granici sa Egiptom uprkos međunarodnih poziva za uzdržanost, uključujući i apele SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je odobrio, u okviru šireg paketa pomoći, 26 milijardi dolara za Izrael, od čega je devet milijardi dolara namijenjeno humanitarnoj pomoći za Gazu.

10:36 Nekima sporna američka pomoć Izraelu dok napada Gazu
 
Američki zastupnik Joakin Kastro izrazio je zabrinutost tokom glasanja Zastupničkog doma o slanju milijarde vojne pomoći Netanjahuovoj Vladi, dovodeći u pitanje poteze izraelskog vođe.

“Njegovi postupci nisu doveli do oslobađanja preostalih talaca. Ignorisao je molbe porodica talaca. Ignorisao je molbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ignorisao je svoje ljude. On se bavi samoodržanjem. Trenutno ne bi trebali slati ofanzivno oružje Izraelu”, naveo je Kastro.

08:24 Dvojica Palestinaca ranjena sjeverno od Hebrona
 
Dvojica Palestinaca su ranjena u Beit Einunu, sjeverno od Hebrona, prenosi radio izraelske vojske.

Izraelska vojska je na platformi X potvrdila da je došlo do pucnjave u ovom području i da će više detalja biti naknadno objavljeno.

Video koji je podijelila na društvenim mrežama, a čiju je vjerodostojnost potvrdila Al Jazeera, prikazuje osobu koja se skriva iza betonske barijere dok se na nju puca iz daljine.

07:09 Izrael poziva na razgovore ambasadore zemalja koje su u UN glasale za palestinsku državu

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će sjutra na razgovore pozvati ambasadore zemalja Savjeta bezbjednosti UN koji su glasali za punopravno članstvo Palestinaca u UN.

„Ambasadori Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovačke i Ekvadora biće pozvani sjutra i biće im upućena jaka protestna nota“, saopštilo je ministarstvo na platformi Iks (X).

Nacrt rezolucije koji je predstavio Alžir i koji „preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena u članstvo UN“, dobio je u četvrtak 12 glasova za, jedan protiv i dva uzdržana.

Prijem jedne zemlje u UN treba prvo da dobije pozitivnu preporuku Savjeta bezbjednosti (najmanje devet od 15 glasova, i bez veta neke stalne članice) i zatim da bude odobren u Generalnoj skupštini UN sa dvotrećinskom većinom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR