13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
State Department: Izvještaji o masovnim grobnicama u Gazi ‘zabrinjavajući’

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

State Department: Izvještaji o masovnim grobnicama u Gazi ‘zabrinjavajući’

Autor: Antena M

  • Viber

200. je dan sukoba na Bliskom Istoku. U nastavku donosimo ključne informacije:

23:12 State Department: Izvještaji o masovnim grobnicama u Gazi ‘zabrinjavajući’
 
Američki State Department saopštio je da su izvještaji o masovnim grobnicama u Gazi zabrinjavajući.

Palestinske vlasti izvijestile su da je u masovnim grobnicama u bolnici Nasser u Khan Younisu, nakon što su izraelske trupe napustile medicinski kompleks, pronađene stotine tijela. Tijela su pronađena i u medicinskom centru al-Shifa nakon izraelske racije.

Ranije je šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao da je “zgrožen” izvještajima o masovnim grobnicama u bolnicama u Gazi.

23:11 Google otpušta radnike koji su protestovali zbog saradnje kompanije sa Izraelom
 
Grupa “No Tech For Apartheid” kaže da je Google otpustio još najmanje 20 radnika nakon što su protestovali zbog saradnje kompanije s Izraelom.

Rečeno je da je time ukupan broj otpuštenih radnika porastao na najmanje 50.

Njihov protest je bio usmjeren na projekt Nimbus, vrijedan 1,2 milijarde dolara, između Googlea i Amazona i Vlade Izraela koji je potpisan 2021. godine.

Radnici su prošle sedmice održali proteste u Googleovim kancelarijama u New Yorku i Sunnyvaleu u Kaliforniji. Kompanija je pozvala policiju koja ih je uhapsila.

17:38 Erdogan uporedio Netanjahua s Hitlerom: On i njegovi saučesnici neće pobjeći od odgovornosti

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan uporedio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom koji je odgovoran ua Holokaust i ubistvo miliona Jevreja.

“Hitler ovog vremena Netanjahu i njegovi pomagači neće pobjeći od odgovornosti i pravde“, rekao je Erdogan.

Imao je poruku za države za većinski islamiskim stanovništvom.

“Ako se islamski svijet ne probudi iz drhtanja izazvanog masakrima u Gazi koji se svrstavaju u genocid, prijeti mu opasnost da potpuno izgubi svoje reflekse“, upozorio je Erdogan.

16:02 Izraelska vojska odbacila optužbe o masovnim grobnicama

Izraelska vojska je odbacila optužbe da je Palestince ubijene u napadima njenih pripadnika ukopala u masovne grobnice koje su otkrivene u okolini bolnica Naser i Al-Šifa.

Te grobove nisu iskopale izraelske snage, rekla je vojska, dodajući da je ekshumirala neka tijela i potom ih vratila u sklopu potrage za izraelskim taocima, javlja Al Džazira.

“To je urađeno jako pažljivo i isključivo na mjestima na kojima su obavještajni podaci ukazivali na moguću prisutnost talaca”, saopćila je izraelska vojska, prenosi Rojters. “Pregled je obavljen s poštovanjem, uz očuvanje dostojanstva pokojnika.”

Pripadnici palestinske civilne zaštite su, kao tvrde, prošlog vikenda otkrili masovnu grobnicu u bolnici Naser u Kan Junisu, koju je izraelska vojska opkolila i napala u februaru. Do sada su pronašli najmanje 310 tijela.

U grobnici u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi pronađeno je 30 tijela, prema palestinskim zvaničnicima.

13:02 Izrael tvrdi da je ubio operativce Hezbollaha
 
U objavi na platformi X, izraelska vojska je saopštila da su u njihovim posljednjim vazdušnim napadima na južni Liban ubili dva viša člana Hezbollaha, visokorangiranu osobu u jedinici protivvazdušne odbrane te grupe i člana njenih snaga za specijalne operacije Radwan.

Hussein Azqul, koji je bio član Hezbollahove jedinice protivvazdušne odbrane, ubijen je u ranojutarnjem napadu na njegovo vozilo, prema vojsci, koja je objavila video koji pokazuje napad u blizini grada Aadlouna.

Muhammad Attiya, pripadnik snaga Radwan, ubijen je u noćnom napadu u blizini grada Arzona, prema izraelskoj vojsci.

Medijska kuća Al-Manar koju vodi Hezbollah potvrdila je ubistvo svoja dva člana u izraelskim udarima.

10:39 Nastavlja se potraga za masovnim grobnicama u bolnici Nasser
 
Nakon što se izraelska vojska povukla iz Kan Yunisa ranije ovog mjeseca, stanovnici svakodnevno odlaze u bolnicu Nasser u potrazi za tijelima svojih najmilijih kako bi ih mogli pokopati na drugim lokacijama u trajnim grobovima.

Agencija civilne zaštite kaže da je od petka u bolničkom dvorištu pronađeno ukupno 283 tijela.

Međunarodni odbor Crvenog krsta dao je 1.500 vreća za mrtvace i zaštitnu opremu medicinarima kako bi pomogli u prekopavanju terena i premještanju leševa.

“Ovdje dolazim već peti dan tražeći tijelo svog sina Jamala. Ali nažalost nisam pronašla tijelo svog sina”, rekla je Raeda Abu al-Ola.

Uposlenici civilne zaštite nastavljaju potragu za ljudskim ostacima. Izrael još nije komentarisao ubistva i masovne grobnice u bolnici.

07:30 Više od 200 tijela pronađeno u masovnim grobnicama u Kan Junisu

Više od 200 tijela pronađeno je u masovnim grobnicima u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junisu, saopštile su palestinske lokalne vlasti.

Stanovništvo Kan Junisa, koje se vratilo svojim domovima poslije povlačenja IDF-a, takođe, navelo je da su izraelske snage ponovo ušle u istočni dio grada, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, istovremeno, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijen najmanje 34.151 Palestinac, dok su 77.084 njih povrijeđena.

Uoči praznika Pesah, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da “neće odmarati” sve dok svi izraelski taoci u palestinskoj enklavi ne budu oslobođeni.

Šef izraelskih obavještajaca Aron Haliva, u međuvremenu, podnio je ostavku zbog neuspjeha da 7. oktobra prošle godine spriječi napad palestinskog Hamasa na Izrael.

Za to vrijeme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj rekao je da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor u načelu da zbog napada na Izrael prošire sankcije Iranu.

Borelj je, ipak, ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Teheranu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR