17 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN:  Hezbolah napao sjeverni dio Izraela dronovima i raketama; Hamas objavio video snimak sa dva izraelska taoca oteta 7. oktobra

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

UN: Hezbolah napao sjeverni dio Izraela dronovima i raketama; Hamas objavio video snimak sa dva izraelska taoca oteta 7. oktobra

Autor: Antena M

  • Viber

204. je dan sukoba na Bliskom Istoku.

U nastavku pročitajte ključne informacije.

21:10 Hezbolah napao sjeverni dio Izraela dronovima i raketama

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na napade na "domove civila u južnom dijelu Libanu" gdje su tokom protekle noći poginule tri osobe, među kojima dva borca tog pokreta.

Borci Hezbolaha „sproveli su složen napad, koristeći eksplozivne bespilotne letjelice i rakete na navođenje, na štab vojne komande Al Manara i na skup snaga 51. bataljona brigade Golani“, navodi se u saopštenju libanskog islamističkog pokreta.

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmjena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem ciljeva na libanskoj teritoriji, uglavnom na jugu, uključujući i ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

Sukobi su tokom ove nedjelje intenzivirani. Izrael je napadao sve dublje u libansku teritoriju, a Hezbolah je odgovorao složenijim napadima na izraelske vojne položaje na sjeveru zemlje.

Za gotovo sedam mjeseci prekograničnog ratovanja, najmanje 385 ljudi, uključujući 254 borca Hezbolaha i 73 civila, ubijeno je u Libanu, prema podacima AFP.

Na izraelskoj strani, prema navodima vojske, ubijeno je 20 ljudi.

20:33 Hamas objavio video snimak sa dva izraelska taoca oteta 7. oktobra

Palestinski islamistički pokret Hamas objavio je danas video snimak na kojem se vide dva izraelska taoca oteta tokom napada 7. oktobra u južnom Izraelu i potom odvedena u Gazu.

Forum porodica talaca identifikovao je da su ta dva taoca Kit Sigal (Keith Siegal) i Omri Miran.

Palestinski islamistički pokret je u srijedu objavio video snimak izraelskog taoca, Herša Goldberg-Polina (Hersh Goldberg-Polin), starog 23 godine.

19:40 Privedeno oko 100 učesnika propalestinskih demonstracija na Univerzitetu u Bostonu

Oko 100 osoba privedeno je danas u studentskom gradu jednog bostonskog fakulteta gdje su demonstranti bili okupljeni u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Policija je u opremi za razbijanje demonstracija uklonila njihov kamp sa postavljenim šatorima i evakuisala studente.

Policija je tokom evakuacije privela 100 osoba, i dio njih kasnije oslobodila. Oni koji su odbili da pokažu svoje studentske legitimacije su odvedeni u policijsku stanicu.

Pokret propalestinskih američkih demonstranta je omasovljen prethodnih dana, nakon prvog takvog skupa održanog na uverzitetu Kolumbija u Njujorku.

Studenti koji protestuju zbog rata u Pojasu Gaze traže da škole prekinu finansijske veze sa Izraelom i da se distanciraju od kompanija koje pomažu taj sukob. Neki jevrejski studenti kažu da su protesti prerasli u antisemitizam i da su počeli da se plaše odlaska na fakultetska predavanja.

14:30 Ministarstvo zdravstva Gaze upozorava na širenje bolesti i epidemije
 
Širenje bolesti i epidemije posljedice su izlivanja kanalizacije, gomilanja otpada na ulicama i kampovima za raseljene, te širenja insekata u opkoljenom Pojasu Gaze.

Zbog rastuće temperature, takva mješavina elemenata prijeti “zdravstvenom katastrofom”, reklo je Ministarstvo zdravstva Gaze.

“Apelujemo na sve zainteresovane međunarodne i humanitarne institucije da brzo intervenišu”, dodaje se.

12:28 Raste broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu
 
Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu od početka rata popeo se na najmanje 34.388, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja na opkoljenoj i bombardiranoj teritoriji.

Još 77.437 je ranjeno u istom periodu, saopštilo je ministarstvo.

Najmanje 32 osobe su poginule, a 69 ih je ranjeno u protekla 24 sata, dodaje se.

11:17 Huti ispalili balističke projektile na dva broda u Crvenom moru

Jemenski Huti pobunjenici ispalili su protivbrodska balistička projektila na dva broda u Crvenom moru, pri čemu je lakše oštećen jedan britanski naftni tanker, saopštila je američka vojska.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je u petak u objavi na platformi X da je oštećen naftni tanker "MV Andromeda Star".

U objavi se dodaje i da je jedan projektil pao u blizini drugog broda, "MV MAISHA", ali ga nije oštetio, prenosi RTS.

Huti od novembra prošle godine napadaju raketama i dronovima komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak, kako navode, podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u sukobu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

09:02 Protest studenata u Australiji: Univerzitet se treba baviti obrazovanjem, a ne širenjem rata

Studenti na univerzitetima u Sidneju i Melburnu u Australiji postavili su kampove solidarnosti sa Gazom slične onima širom SAD-a.

Jasmin Džonson, studentkinja na Univerzitetu u Sidneju, rekla je da su kolege “postavile kamp kako bi protestovali protiv univerziteta koji se treba baviti obrazovanjem, a ne širenjem rata”.

Studenti na univerzitetu pozvali su administratore da se distanciraju od Izraela, ali organizatorka iz organizacije Studenti za Palestinu, rekla je da “nisu vidjeli promjene” od strane uprave, zbog čega je kampanja kampovanja bila neophodna eskalacija.

09:00 Četrdeset uhapšenih na antiratnom protestu na univerzitetu u Denveru
 
Policija u opremi za razbijanje nereda uhapsila je desetine antiratnih demonstranata na univerzitetskom protstu u Denveru u petak, izvijestio je Colorado Newsline.

Auraria Gaza Solidarity Campment je u saopštenju pozvao Univerzitet Colorado da se odvoji od kompanija koje posluju u Izraelu i da izda “izjavu kojom osuđuje genocidne radnje Izraela”.

Osiguranje kampusa i policija u Denveru izvijestili su da je otprilike 40 ljudi uhapšeno u kampusu Auraria, sjedištu tri koledža.

08:55 UN: Strah za zdravlje Palestinaca dok temperatura raste, napadnuta školska skloništa
 
UN-ov Kabinet za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) izvještava da je 65 odsto škola u kojima su smještene hiljade raseljenih “dirketno pogođeno ili oštećeno” u napadima.

OCHA takođe izvještava da je djevojčica umrla u Rafahu, navodno od ekstremne vrućine, dok raste zabrinutost zbog “sanitarne krize” usred rastućih temperatura na palestinskoj teritoriji gdje su mnogi bez odgovarajućeg skloništa ili pristupa hrani i zdravstvenoj njezi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR