20 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

22° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Više desetina tornada pogodilo centralni dio SAD-a

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Više desetina tornada pogodilo centralni dio SAD-a

Autor: Antena M

  • Viber

Desetine tornada pogodile su centralni dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i povredivši najmanje tri osobe, saopštile su vlasti, a prenosi AFP.

Američka meteorološka služba (NWS) zabilježila je u petak više od 70 tornada širom zemlje, većina njih oko grada Omahe, Nebraske i blizu Ajove. Rezultat su desetine uništenih zgrada i domova, pokidani dalekovodi i vozovi iskočili iz šina.

U Elkhornu, predgrađu Omahe, slike pokazuju sravnjene kuće, odnesene krovove i ogoljelo drveće.

„Spasioci nastavljaju da provjeravaju pogođene kuće i pružaju pomoć svim povrijeđenima“, napisala je policija Omahe na Iksu.

Južnije, u blizini grada Linkolna, tornado je pogodio industrijski kompleks. Otprilike 70 ljudi koji su bili tamo kada se zgrada urušila evakuisano je, ali troje ih je povrijeđeno, ali nisu u životnoj opasnosti, rekle su vlasti okruga Lankaster na konferenciji za novinare.

NWS, koji je u petak objavio brojna upozorenja o tornadu u nekoliko država u centralnom dijelu Sjedinjenih Država, predviđa da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti i u subotu u ovoj ogromnoj regiji poljoprivrednih ravnica, uključujući i Teksas.

Tornada, vremenski fenomen koji je koliko impresivan toliko i teško predvidiv, relativno je čest u Sjedinjenim Državama, posebno u centralnim i južnim djelovima zemlje.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR