19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Propalestinski protesti na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku: Privedene desetine studenata

Svijet

Comments 0

Propalestinski protesti na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku: Privedene desetine studenata

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Demonstracije u znak podrške Palesticima koje su paralisale Univerzitet Kolumbija u Njujorku završene su dramatično kasno sinoć kada je policija opremljena za razbijanje demonstracija upala na kampus i u zgrade koje su demonstranti zauzeli prethodne noći i privela desetine studenata.

Velika grupa studenata sa tog univerziteta zatim je otišla do Gradskog univerziteta Njujorka Siti Koledž Njujork da se pridruži tamošnjim demonstrantima.

U akciji policije rano jutros uhapšeno je najmanje 25 osoba, prenosi američka televizija ABC.

Desetine demonstranata zauzele su juče ujutro zgradu njujorškog Univerziteta Kolumbija i blokirale ulaze barikadama, u najnovijoj eskalaciji protesta zbog izraelskog rata protiv Hamasa, koji već nedjeljama traju u kampusima američkih univerziteta.

Okupacija Univerziteta Kolumbija, čiji su studenti odbacili ultimatum da napuste šatorski kamp do ponedjeljka u 14.00 ako žele da izbjegnu suspenziju, odvija se u vreme kada su drugi univerziteti pojačali napore da uklone demonstrante.

Sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku javljeno je da je policija sinoć ušla na kampus na zahtjev uprave univerziteta za pomoć. Raščišćen je šatorski kamp koji su studenti podigli u dvorištu univerziteta iz protesta zbog rata Izraela i Hamasa, a policija je merdevina upala na drugi sprat jedne zgrade koju su demonstranti ranije zauzeli. Univerzitet Kolumbija je saopštio da je policija pozvana zbog akcija studenata koji su rušili i uništavali inventar fakulteta, a ne zbog zahtjeva za koje se studenti zalažu.

„Jasno smo rekli da život na kampusu ne može neograničeno da bude prekinut od strane demonstranta koji krše pravila i zakon“, saopštila je uprava univerziteta Kolumbija.

Uprava Njujorškog gradskog univeruziteta (CUNY) opisala je niz nasilnih incidenata od kojih je prema njima dovedena u pitanje javna bezbjednost tokom posljednjih šest dana, koliko su u toj ustanovi trajali protesti studenata koji se bune protiv rata u Gazi.

Kako je naveo fakultet rano jutros tu je uključen požar u jednoj od zgrada izazvana bakljom, sukobi sa policijom, pokušaj upada u jednu od zgrada sinoć i provala u upravnu zgradu fakulteta tokom koje su oštećene kancelarije i razbijena staklena vrata.

Policija je upala u kampus pred ponoć sinoć i počela da hapsi izgrednike, saopštio je univerzitet koji je dodao da studenti imaju prava da mirno protestuju ali da je akcija policije uslijedila poslije ponovljenih činova nasilja i vandalizma, a ne kao odgovor na mirne proteste.

Sukobi su izbili noćas između suprotstavljenih grupa u šatorskom kampu na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu. Studenti su se tukli između sebe sa velikim štapovima. Na tom unverzitetu pojačano je obezbjeđenje kada su zvaničnici univerziteta javili da ima fizičkih okršaja između frakcija demonstranata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR