24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu odbacuje UN-ovu podršku palestinskoj državnosti

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 2

Netanjahu odbacuje UN-ovu podršku palestinskoj državnosti

Autor: Antena M

  • Viber

222. je dan sukoba na Bliskom Istoku. U nastavku pratimo dešavanja:

19:52 Izraelski ministar odbrane se protivi tome da Izrael kontroliše Gazu poslije rata

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da neće prihvatiti da Izrael preuzme vojnu ili civilnu kontrolu nad palestinskom teritorijom Pojasom Gaze kada se završi rat.

„Jasno ponavljam da neću prihvatiti osnivanje izraelske vojne administracije u Gazi. Izrael ne smije imati civilnu kontrolu nad Pojasom Gaze“, rekao je Galant na konferenciji za novinare.

Galant smatra da premijer Izraela Benjamin Netanjahu mora donijeti teške odluke o upravljanju Gazom koje ne uključuje Hamas kako ne bi bilo erozije dostignuća u ratu, a i radi dugoročne izraelske bezbednosti.

On je ocijenio da je u izraelskom interesu da Gazom upravljaju lokalni Palestinci koji nisu hamasovci.

Netanjahu, rekao je ministar odbrane, mora javno isključiti pojam izraelskog upravljanja u Pojasu Gaze.

Po mišljenju Galanta izraelska vojna dostignuća će biti podrivena ako ne uspije da pronađe zamjenu za Hamas u Gazi, jer pripadnici te ekstremističke organizacije uspijevaju da se regrupišu i upravljaju, prenijeli su izraelski mediji.

19:49 EU: Izrael će ugroziti odnose s nama ako nastavi operaciju u Rafahu
 
Evropska unija je  pozvala Izrael da odmah okonča vojnu operaciju u Rafahu u Pojasu Gaze, upozoravajući da bi neuspjeh u tome potkopao veze s blokom.

"Ako Izrael nastavi svoju vojnu operaciju u Rafahu, to bi neizbježno stavilo veliki pritisak na odnose EU s Izraelom", navodi se u saopštenju koje je u ime EU izdao njen visoki predstavnik za vanjsku politiku Žosep Borelj.

Evropska unija pozvala je Izrael da odmah prekine vojnu operaciju u Rafahu.

"Operacija dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj i ljudskoj patnji", saopšteno je.

IDF je prošle sedmice počeo slati trupe u granični grad Rafah na jugu Gaze u, kako je opisao, "preciznoj" operaciji, a vojnici trenutno drže relativno malo područje jugoistočno od grada.

17:49 Izraelska vojska naredila nove evakuacije u sjevernom dijelu Pojasa Gaze
 
Izraelska vojska naredila je hitnu evakuaciju četvrti Al-Manšija i Šeik Zajed u sjevernoj Gazi jer, kako tvrdi, palestinski borci iz njih ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

Izraelski vojni portparol za arapske medije rekao je da će “djelovati snažno protiv njih. Radi vaše sigurnosti, morate odmah evakuisati područje u poznata skloništa zapadno od grada Gaze.”

14:58 Netanjahu odbacuje UN-ovu podršku palestinskoj državnosti

Izraelska vlada jednoglasno je odbacila odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o priznanju palestinske države, saopštila je kancelarija premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

"Nećemo im dopustiti da uspostave terorističku državu iz koje mogu još više da nas napadaju", rekao je Netanjahu.

Kako prenosi Rojters, on je kazao da niko neće spriječiti Izrael da iskoristi svoje osnovno pravo da se brani.

"Ni Generalna skupština UN-a niti bilo koji drugi entitet", dodao je izraelski premijer.

Palestina je rezolucijom, koja je izglasana sa 143 glasa "za", devet "protiv" i 25 "suzdržanih", priznata kao "kvalifikovana za članstvo" i preporučeno je Savjetu bezbjednosti UN-a da "ponovno povoljno razmotri to pitanje".

Glasanje u Generalnoj skupštini bilo je globalno istraživanje podrške palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN-a.

Taj potez bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su SAD prošlog mjeseca uložile veto u Savjetu bezbjednosti.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN-u dolazi nakon sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa, kojeg SAD, EU i još neke zemlje smatraju terorističkom organizacijom, i u trenutku dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Rezolucija Generalne skupštine koja je usvojena u petak daje Palestincima neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. poput mjesta među članicama UN-a u skupštinskoj dvorani, ali im neće biti dodijeljen glas u tom tijelu.

14:25 Hezbolah intenzivno gađao vojne ciljeve na sjeveru Izraela

Libanski Hezbolah je intenzivno gađao vojne ciljeve na sjeveru Izraela, kao odgovor na izraelski napad u kojem ubijen lokalni komandant tog proiranskog pokreta.

Hezbolah je saopštio da je lansirao „desetine raketa Kaćuša“ na vojnu bazu Meron na sjeveru Izraela i na kasarnu Biranit.

Bombardovanje je odgovor „na napad izraelskog neprijatelja u južnom Libanu“, dodaje se u saopštenju.

09:52 Ambasada Palestine: Nakon 76 godina Nakba i dalje traje

Saopštenje Ambasade Palestine povodom godišnjice stvaranje države Izrael, dana koji Palestinci nazivaju katastrofom, prenosimo integralno:

"Nakba (katastrofa) koja se desila 1948. godine u Palestini opisuje proces etničkog čišćenja u kojem su jedna nenaoružana nacija i njena populacija uništeni, sistematski ubijani i raseljavani od strane izraeliskih cionističkih terorista i pojedinaca, kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Nakba je rezultirala 70 masakra u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana, uništeno i etnički očišćeno 531 od 1300 sela i gradova; 750.000 od 1,4 miliona Palestinaca su postali izbjeglice.

Nakba je tragedija, istorijska nepravda nametnuta palestinskom narodu koji još uvijek teži svojim osnovnim pravima, slobodi i nezavisnosti. Nažalost, trenutna katastrofalna situacija u Palestini, posebno u Gazi, govori da Nakba još uvijek traje, izraelski plan istrebljenja i iskorjenjivanja palestinskog naroda sa njegove zemlje se intenzivira.

Nakon osam mjeseci izraelskog genocidnog rata protiv palestinskog naroda u Gazi, svijet još uvijek nije u stanju ili ne želi zaustaviti zločine izraelske vlade.

2,3 miliona Palestinaca zarobljeno je u logoru za istrebljenje gdje je ubijeno više od 35 hiljada Palestinaca od kojih su 70% žene i djeca. Ovo predstavlja sramotu za čovječanstvo. U Gazi, gdje više od 70% stanovništva čine generacije izbjeglica od početka Nakbe, prolaze kroz katastrofu po drugi put u svom životu. Danas je broj Palestinskih izbjeglica uzrokovanih Nakbom dostigao broj od 7 miliona kojima još uvijek nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, izraelski plan etničkog čišćenja je takođe u toku dok Izrael, okupaciona sila, drži palestinsku teritoriju pod svojom vojnom okupacijom i nastavlja sa izgradnjom ilegalnih naselja u još jednom flagrantnom kršenju međunarodnog prava, zanemarujući sve pozive da to zaustavi.

Nakon 76 godina Nakba i dalje traje, međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod i implementirala sve rezolucije UN-a u vezi sa Palestinom. Više nego ikad, Izrael se ponaša kao država iznad svih zakona i krajnje je vrijeme da svijet preuzme odgovornost i stane na kraj zločinačkoj aroganciji ovog genocidnog režima."

09:44 Izraelci slave dan državnosti, Palestinci obilježavaju nakbu

Izrael je ove godine otkazao zvaničnu proslavu 76. Dana nezavisnosti zbog bezbjednosne situacije u zemlji nakon napada Hamasa 7. oktobra i rata u Gazi.

Palestinci danas obilježavaju dan Nakbe te se prisjećaju bijega više od 700.000 Palestinaca u vrijeme rata 1948., koji je doveo do uspostavljanja izraelske države.

Nakba na arapskom znači "katastrofa" kojom Palestinci označavaju 15. maj, dan stvaranja države Izrael 1948., i svake godine obilježavaju masovnim protestima koji često postanu nasilni.

08:52 Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu 

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog mjeseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Uslijed zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi spriječila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafa na jugu Gaze.

Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP. Oni su rekli da pošiljka nije dio dugo odlaganog paketa pomoći u inostranstvu koji je Kongres usvojio, a predsjednik Bajden potpisao prošlog mjeseca.

Nije poznato da li je pošiljka posljednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu.

Bajden će se pobrinuti da “Izrael ima sva vojna sredstva koja su mu potrebna da se odbrani od svih svojih neprijatelja, uključujući Hamas“, rekao je portparol nacionalne bezbjednosti Džon Kirbi novinarima u ponedjeljak.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

kolo

@War Argumenti su ti klimavi. -Trebao si napisati da su Crnogorci napravili svoje crkve, a sada ih koristi C.S (crkva srbije). -Trebao si napisati da su Beograd osnovali, izgradili Bugari, a Srbijanci ga danas naseljavaju...

War

Zasto niko ne kaze kako je nastala i kada ''Enklava Paleatina''? Na cijoj zemlji? Ko je to uradio? Sve to kada se kaze bice svima jasno zasto se bore jevreji. Rimljeni kada su vladali u sred jevrejske drzave napravili Enklavu. Rat traje od prije Hrista, i trajace...