22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt department: Iran tražio pomoć SAD poslije pada helikopera u kojem je poginuo Raisi

Izvor: Iks (X)

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Stejt department: Iran tražio pomoć SAD poslije pada helikopera u kojem je poginuo Raisi

Autor: Antena M

  • Viber

Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova stradali su u helikopterskoj nesreći, prenijeli su jutros mediji.

Stradali su i ostali članovi posade. 

U nastavku pratimo dešavanja:

21:30 Stejt department: Iran tražio pomoć SAD poslije pada helikopera u kojem je poginuo Raisi

Iran je zatražio asistenciju Vašingtona nakon helikopterske nesreće koja je koštala života iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Mejtu Miler, bez preciziranja na šta tačno misli.

„Neću da ulazim u detalje, ali iranska vlada nas je zamolila da im pomognemo“, rekao je novinarima Miler.

Prema njegovim riječima, SAD nisu bile u mogućnosti da to učine „uglavnom iz logističkih razloga“.

20:42 Vanredni izbori za novog predsjednika Irana 28. juna

Vanredni izbori za predsjednika Irana, poslije pogibije Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, biće održani 28. juna, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Kako prenosi BBC, prema iranskom ustavu poslije smrti dosadašnjeg predsjednika, izbori je trebalo da budu održani u roku od 50 dana.

Do završetka izbora, dužnost predsjednika će obavljati dosadašnji prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber.

19:53 Amerika izrazila saučešće povodom smrti iranskog predsjednika

Sjedinjene Države uputile su danas "službene izraze sućuti" zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih dužnosnika u helikopterskoj nesreći, objavio je State Department.

"Kako Iran bira novog predsjednika, potvrđujemo našu podršku iranskom narodu i njihovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode", saopštio je portparol State Departmenta Metju Miler.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je danas da nema uvid u uzrok helikopterske nesreće u kojoj je stradao iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodavši da ne vidi nužno širi uticaj tog događaja na regionalnu sigurnost.

"Ne mogu spekulisati o tome što je mogao biti uzrok", rekao je Ostin novinarima.

Američki State Department dodao je da će se SAD nastaviti suprotstavljati iranskoj podršci terorizmu, širenju opasnog oružja i napredovanju nuklearnog programa. 

 

19:39 Tehnički kvar - uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik 

Uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik je tehnički kvar, objavio je iranski državni medij, a prenosi Washington Post.

Kratko su naveli kako se nesreća dogodila nakon tehničkog kvara te da nema naznaka zločina.

Podsjetimo, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su jučer u padu helikoptera. Iranska državna agencija prvobitno je kao uzrok nesreće navodila loše vrijeme na tom području zbog čega se helikopter zabio u sam vrh planine. Nakon toga se zapalio, a od njega je ostao samo rep.

19:20 Predstojeći izbori mogli bi biti "prelomni trenutak" za Iran
 
Predstojeći, prijevremeni izbori koji će zamijeniti Ebrahima Raisija kao predsjednika mogli bi biti "prekretnica za Iran" ako vrhovni vođa zemlje dopusti nizu kandidata da se kandiduju, rekao je stručnjak za Bliski istok za CNN.

"Tvrdio bih da je najposljedičniji neposredni učinak njegove smrti onaj ko će ga slijediti", rekao je Mohammad Ali Shabani, urednik Amwaj.media, CNN-ovoj novinarki Becky Anderson.

"Ti izbori mogu biti prelomni trenutak za Iran", rekao je.

Shabani je priznao da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei "više sklon konzervativnoj vladavini nego otvaranju političkog prostora".

16:13 Putin razgovarao s novim privremenim predsjednikom Irana

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s iranskim privremenim predsjednikom Mohamadom Mokberom.

Tokom razgovora oba su čelnika naglasila "zajedničku namjeru daljeg jačanja rusko-iranske interakcije", saopštio je Kremlj.

13:45 Putin i Si Đinping: Raisi pravi prijatelj Rusije i Kine

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je iranskog predsjednika Ebrahima Raisija kao „izvanrednog političara“ i rekao da je njegova smrt „nenadoknadiv gubitak“, navodi se u saopštenju Kremlja, koje prenosi CNN.

„Kao pravi prijatelj Rusije, dao je neprocjenjiv lični doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših zemalja i uložio velike napore da ih dovede na nivo strateškog partnerstva“, rekao je Putin.

Kineski predsjednik Si Đingping opisao je Raisija kao „dobrog prijatelja“ kineskom narodu, dodajući da je njegova „tragična smrt“ „veliki gubitak za iranski narod“, prenosi Rojters.

11:47 Izrael: Nijesmo umiješani

Izrael je objavio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika u helikopterskoj nesreći. 

11:43 EU izrazila saučešće zbog smrti iranskih zvaničnika

"EU izražava svoje iskreno saučešće zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahjana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći. Naše misli su s porodicama", napisao je na mreži Iks  
Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta. 

11:27 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei proglasio je petodnevnu javnu žalost nakon što su u padu helikoptera poginuli predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova i još sedam ljudi.

U poruci koju su prenijele iranske državne novinske agencije, Hamenei je izrazio saučešće zbog smrti i potvrdio da prvi iranski potpredsjednik Mohamad Mokber sada upravlja izvršnom vlasti.

"Dužan je da s čelnicima zakonodavne i sudske vlasti dogovori izbor novog predsjednika u roku od najviše pedeset dana."

Ali Bageri Kani, koji je vodio iranske delegacije kroz nedirektne pregovore sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim pitanjima i razmjenama zarobljenika, izabran je za vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova, izvijestila je državna novinska agencija IRNA, prenosi Jutarnji.hr. 

08:40 Tijela poginulih u padu helikoptera u Iranu transportuju u grad Tabriz, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenosi CNN.

07:18 Iranska vlada sazvala je "hitni sastanak" nakon objave da su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova zemlje među poginulima u padu helikoptera. 

Stolica na kojoj Raisi obično sjedi bila je prazna i bila je ogrnuta crnim pojasom u znak sjećanja na predsjednika, prema fotografiji koju su podijelile državne novinske agencije.

06:52 Iranski mediji potvrdili su smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija (63) i ministra vanjskih poslova Hoseina Amira Abdolahjana nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Spasilačke ekipe su se po noći probijale kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjele doći do ostataka letjelice. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR