11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Arhiepiskop iz Carigradske patrijaršije: DA LI ĆE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DOBITI TOMOS?

Svijet

Comments 0

Arhiepiskop iz Carigradske patrijaršije: DA LI ĆE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DOBITI TOMOS?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Razmišlja li Carigrad o priznanju autokefalije CPC?

Piše: Vladimir Jovanović

Uloga države u postupku dobijanja tomosa o autokefaliji je ključna. To potvrđuje i arhiepiskop telmijski Carigradske patrijaršije, Jov Geča – doktor bogoslovskih nauka, predavač u pravoslavnome centru Šambezi kod Ženeve – koji je u razgovoru za Bi-Bi-Si saopštio i druge važne činjenice.

„Antena M” nastavlja sa izvještavanjem o zbivanjima unutar Istočno-pravoslavne Crkve čije će se refleksije, prije ili kasnije, odraziti i na Crnu Goru. Slijede najinteresantniji djelovi intervjua arhiepiskopa Jova za Bi-Bi-Si, među kojima je i odgovor na pitanje razmišlja li Carigrad o priznanju autokefalije Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi…

Bi-Bi-Si: Da li se u Ukrajini pojavljuje autokefalna, nezavisna Pravoslavna crkva?

Arhiepiskop Jov: Bezuslovno, ona će se pojaviti. Takva je odluka Vaseljenske patrijaršije

Bi-Bi-Si: Kada će se to dogoditi? Da podjelite procjenu sa nama, da li prije kraja godine?

Arhiepiskop Jov: Ne bih želio da predviđam, jer su prethodna predviđanja – da se to trebalo desiti prije avgusta, pa u septembru, onda je rečeno za oktobar – izgledala smiješna.

Nema potrebe igrati neku vrstu lutrije. Najvažnije je da postoji odluka, a prije njezina sprovođenja postoje određene procedure, određena pitanja koja treba riješiti. I uskoro će se autokefalna Crkva u Ukrajini pojaviti.

Bi-Bi-Si: Zašto je proboj u ovome procesu upravo sada, a to nije, recimo, urađeno 2008. godine, kada se takođe puno pričalo o ukrajinskoj autokefaliji?

Arhiepiskop Jov: Različiti faktori su se poklopili. Možemo reći da je ovaj proces započeo zahtijevom Verhovne Rade [ukrajinski parlament] koja [od Carigrada] traži autokefaliju u 2016. 

Poslije toga bilo je raznih putovanja: vladinih zvaničnika, crkvenih zvaničnika, bio je dolazak predśednika Porošenka u Istanbul nakon Vaskrsa ove godine.

I svi ovi elementi su sastavljeni i pomogli procesu da stekne snagu. NEOPHODNO JE SHVATITI DA SE U PRAVOSLAVNOJ CRKVI ADMINISTRACIJA CRKVE UVIJEK POKLAPA SA DRŽAVNOM ADMINISTRACIJOM – to nijesam ja izmislio, a ni patrijarh Vartolomej, već to piše u 17. kanonu IV Vaseljenskoga sabora. Stoga, u principu, KADA SE POJAVI NOVA DRŽAVA, TO NIJE OBAVEZA, ALI MOŽE ZATRAŽITI AUTOKEFALIJU ZA SVOJU CRKVU.

Bi-Bi-Si: Vaši protivnici iz Ruske crkve kažu da su pod omoforom Aleksandrijske patrijaršije više od 50 država Afrike i ako se svakoj od njih dodijeli patrijaršija, više će biti patrijaršija nego zemalja članice UN-a.

Arhiepiskop Jov: Ponavljam, autokefalija nije neophodna. U Aleksandrijskoj patrijaršiji svaka mitropolija, odnosno svaka eparhija, organizuje se u okviru svake nezavisne države.

Ali, ako država želi autokefalnu strukturu crkve, ona ima pravo na to… Kada je, nakon Vskrsa u aprilu ove godine došao predśednik Porošenko na Fanar – prisustvovao sam njegovome sastanku sa vaseljenskim patrijarhom – od toga trenutka postalo je jasno da je Vaseljenska patrijaršija spremna da obezbijedi autokefaliju Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini.

Ovo se raspravljalo na slijedećem okupljanju Sinoda, koji je u načelu to odobrio. Od toga trenutka, delegacije Vaseljenske patrijaršije su poslate svim pomjesnim pravoslavnim crkvama – ne da sprovedu bilo kakve pregovore, već da ih obavijeste o odluci Vaseljenskoga Prijestola; jer, do danas, sve su nove autokefalije od Vaseljenskoga Prijestola darovane, to je iskustvo, praksa Crkve…

Bi-Bi-Si: Koliko je pomjesnih crkava sada spremno da prizna novu Ukrajinsku crkvu u vrijeme njezina pojavljivanja?

Arhiepiskop Jov: Mislim da je većina njih spremna…

Bi-Bi-Si: U ukrajinskome pitanju razvijena posebna mapa puta za davanje autokefalije u 21. vijeku. Da li to znači da moramo biti spremni za autokefaliju Makedonske, Crnogorske i na kraju Abhaške crkve?

Arhiepiskop Jov: Svako pitanje se ispituje u svome kontekstu. Davanje autokefalije Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini od strane Carigrada je motivisala ne samo činjenica da je Ukrajina nezavisna država, ali svaka nezavisna država ima pravo da traži autokefaliju.

U Ukrajini je prošlo 30 godina od početka toga pitanja, već 30 godina razgovarano je, bilo je komisija, bilo je sastanaka i pregovora između Vasljenske patrijaršije i Moskovske patrijaršije o izliječenju raskola.

Moskovska pozicija je uvijek bila da se raskolnici u Ukrajini vrate pod nadležnošst Moskve, da se pokaju. Nažalost, ova metoda 30 godina se pokazala neefikasnom. Stoga je postalo jasno da je jedini način da se ujedini ukrajinsko pravoslavlje institut autokefalije. U drugim zemljama postoje druge brige i druga situacija, tako da se u svakoj zemlji odlučuje na svoj način.

Bi-Bi-Si: Predstavnici Ruske crkve kažu da odobravanje autokefalije Ukrajinskoj crkvi može pogoršati situaciju u Ukrajini, a neki od njih predviđaju čak krvoproliće zbog religijskih sukoba koji mogu početi u tome slučaju. Da li su opravdana ovakva predviđanja?

Arhiepiskop Jov: Krvoproliće se odvija u Ukrajini, u Donbasu već četiri godine. Ovaj rat je poput Drugoga svjetskog rata u ukrajinskoj zemlji, o kojem svijet jedva govori. Broj žrtava je više od 10 hiljada ljudi, a ranjenika - više od 20 hiljada. Ovo je danas velika tragedija. Šta još gore može da se desi?

A da bi ovo zaustavilo, odluka jedne osobe je dovoljna u Moskvi, jer je jasno ko želi da osvoji čije zemljište. Rat se odvija na teritoriji Ukrajine, a ne u Rusiji. Zbog ovog sukoba su pravoslavni vjernici u Ukrajini i ukrajinska država zatražili autokefaliju da bi Pravoslavna crkva u Ukrajini bila nezavisna od uticaja strane, neprijateljske države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR