20 °

max 21 ° / min 13 °

Subota

30.05.

21° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CIK: Preliminarni rezultati izbora na Kosovu - pobjeda DSK

Region

Comments 0

Izvor: Beta/B92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

CIK: Preliminarni rezultati izbora na Kosovu - pobjeda DSK

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su završeni, a po zatvaranju birališta u 19 sati počelo je brojanje glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808. U četiri opštine na sjeveru Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

Centralna izborna komisije Kosova objavila je prve preliminarne rezultate na osnovu 14 odsto obrađenih glasova, a prema njima Demokratski savez Kosova vodi sa 22,11 odsto osvojenih glasova, na drugom mjestu je Demokratska Partija Kosova sa 20,79 odsto, dok je na trećem mjestu Pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 17,79 odsto glasova. Srpska lista osvojila je 14,3 odsto glasova.

Ranije su i Samoopredjeljenje, i Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile pobjedu.

Zamjenik predsjednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredjeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobjednici na izborima. Prva stranka u podršci građana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vođstvo prema Samoopredjeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sjedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobjedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mjesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mjesta dijele Demokratski savez Kosova i Samoopredjeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slijede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nijesu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredjeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mjesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR