13 °

max 17 ° / min 8 °

Subota

04.04.

17° / 8°

Nedjelja

05.04.

18° / 12°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 9°

Utorak

07.04.

20° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

22° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Han i Mogerini: EU očekuje nastavak reformi na Kosovu i dijaloga sa Beogradom

Region

Comments 0

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Han i Mogerini: EU očekuje nastavak reformi na Kosovu i dijaloga sa Beogradom

U očekuje formiranje nove vlade na Kosovu, čim se završe sve procedure, kako bi Kosovo moglo da nastavi reforme na ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, na sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dijalogu sa Beogradom uz posredovanje EU, saopštili su danas Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

"Očekujemo da svi politički akteri ostanu posvećeni tim procesima, koji su ključni za kosovsku budućnost, za napredak na evropskom putu i, što je još značajnije, za dobrobit ljudi na Kosovu i u cijelom regionu", istakli su u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Na poziv predsjednika Kosova i nastavljajući podršku demokratskom procesu Kosova, EU je za izbore angažovala Izbornu posmatračku misiju (EU EOM) prevodđenu šeficom tima Violom fon Kramon-Taubadel, inače europoslanicom.

Prema preliminarnom saopštenju Misije koje je objavljeno danas, izbori su bili dobro sprovedeni i transparentni.

Kako je navedeno, kampanja je bila "živa i konkurentna" na većem dijelu Kosova ali je osujećena zastrašivanjem u sredinama u kojima žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti treba da budu razriješene, dodaje se.

Narednih mjeseci EU EOM će podnjijeti konačan izvještaj sa preporukama za buduće izbore i biće potrebno odlučno angažovanje radi uklanjanja nedostataka.

EU, navodi se dalje, očekuje da se sve političke partije konstruktivno angažuju u tom procesu u skladu sa zajedničkom deklaracijom iz aprila 2019. a Unija je spremna da nastavi da podržava to angažovanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR