15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: U vladi i ministar s podrškom Srpske liste, ali ne kao dio koalicije

Region

Comments 0

Kurti: U vladi i ministar s podrškom Srpske liste, ali ne kao dio koalicije

Izvor: N1

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U novoj kosovskoj vladi Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji, rekao je u emisiji Pressing na N1 predsjednik Samoopredjeljenja i, kako se očekuje, budući premijer Kosova, Aljbin Kurti. 

Govoreći o ukidanju taksi, Kurti je rekao da će ih Kosovo prvo zamijeniti "reciprocitetom", pa tek onda ukinuti, a zatim dobro pripremiti dijalog.

"Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog", dodao je.

"Poštovaću ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gdje neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost", rekao je Kurti.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao dio vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se "može tako reći".

On je dodao da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, ali da ih neće "ekskomunicirati u skupštini i da su oni poslanici".

"Ali smatram da po opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora", dodao je, navodeći da je na izborima na Kosovu bilo slučajeva da je jedan Srbin glasao čak 18 puta, i primjera da je u nekim mjestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

Posmatrači su rekli da su se kršenja izbornog procesa desila u sredinama gdje posmatrači nisu bili Albanci, naveo je on, prihvatajući da to jeste odgovornost kosovskih institucija.

"I loše je da imamo krađu po sredinama gdje je većinsko srpsko stanovništvo. Ovo je konstatacija međunarodnih posmatrača, ovi incidenti su pojava, mnoštvo je tih incidenata jer je bilo pritiska Beograda da dobiju 100 odsto", naveo je Kurti.

On je ocijenio da to pokazuje i "nedostatak samopouzdanja".

"Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi i drugde u svijetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su željeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, tj pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu", dodao je.

Upitan zašto eliminiše Srpsku listu, on je rekao da "Beograd plaća za poslušnost" i da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom moraju da prekinu mogućnost da Beograd vrši pritisak na Srbe na Kosovu.

"Nemam ništa protiv Srba, naprotiv, družim se sa mnogo Srba ovde na Kosovu... Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je - sredstvo. Političko biće Srpske liste je da oni ne budu, ne postanu, oni postoje da ne bi postali, to je veliki problem", smatra Kurti.

Naveo je i da je racionalno očekivati da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti ovog mjeseca, i da će imati 15 dana za formiranje koalicije sa Demokratskim savezom Kosova.

"Do sada smo usaglasili oko 80 odsto planova i programa, posle toga ide podjela resora ministarstava, a težimo tome da imamo 12 ministarstava, samo po dva zamjenika ministara, i najmanje 30 odsto žena", pojasnio je.

Sa Srbijom prvo reciprocitet, tek onda ukidanje taksi

Govoreći o dijalogu o pitanju Kosova, on je rekao da će njegova vlada početi prvo dijalog sa Srbima sa Kosova, i to dijalog o ekonomskom razvoju, a ne o pomirenju.

"Šta će nam to, meni Srbin iz Gračanice nije uradio ništa, niti ja njemu. Ako pitaš Srbe ili Albance na Kosovu šta im treba, ono što će svako reći jeste posao i pravda, i to treba da bude prioritet", objasnio je.

Kao drugo, naveo je, počeće razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Borelom.

"Treba nam dijalog u Briselu sa dijalogom sa Srbijom".

Pojašnjavajući stav po pitanju ukidanja taksi, Kurti je rekao da će Kosovo takse zamokeniti reciprocitetom.

"Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom", dodao je.

Kurti je rekao da je potrebno prvo odrediti reciprocitet, odnosno da Srbija prvo učini nešto na nekom drugom polju, pa tek onda ukinuti takse, a zatim dobro pripremiti dijalog.

"Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog", dodao je.

Na pitanje da li bi došao u Beograd na razgovore sa srpskim vlastima, Kurti je rekao dve strane treba da se sastanu u Briselu.

"Dijalog ću voditi ja kao budući premijer, imaću svoj tim na dva nivoa. Prvi će biti političko predstavništvo gdje će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. Ali najvažnija su tri principa - prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gdje se predsjednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsjednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice", naveo je gost Presinga.

Kurti je naveo da je razgraničenje za njega rasistički koncept koji ne prihvata, dok je demarkacija nešto potpuno drugo.

"Uvijek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali ne razmjena teritorija. Jer razmjena teritorija nije dijalog za mir već dijalog koji vodi ka budućim konfliktima".

On je rekao i da ne vjeruje da sporazum možemo imati već sljedećeg proljeća.

"Nema pomirenja bez povjerenja, potrebno je povjerenje a toga nema, jer se pravimo 'hajde da se saglasimo o vrijednostima', a nijesmo saglasni o činjenicama rata, u koji smo svi bili uključeni. Neophodno je da se slažemo o vrijednostima, ali za pomirenje nam treba saglasnost o činjenicama", istakao je.

Rješavanje ubistva Ivanovića mnogostruki neuspjeh svih

Kurti je rekao da će se zalagati da institucije Kosova i međunarodne zajednice razjasne ubistvo Olivera Ivanovića.

"Sa ubistvom Olivera Ivanovića prvi put se desilo u istoriji Kosova da je ubijen Srbin na Kosovu, a da nije bilo nijednog Srbina na Kosovu da kaže da su to uradili Albanci, to je prvi put. Jako je čudno da u Sjevernoj Mitrovici gdje ima najviše kamera po kvadratnom metru, nije moguće utvrditi ko je to počinio", kazao je.

On je rekao da je razočaran kosovskim institucijama i Euleksom i onima koji "gledaju te kamere" i da je taj slučaj "mnogostruki neuspjeh svih, i kosovskih i međunarodnih mehanizama".

Objašnjavajući zašto Ivanovića smatra ratnim zločincem, Kurti je rekao da je to tvrdio i Bernar Kušner u svojoj knjizi, a "on je dobro poznavao situaciju jer je bio šef Unmika 2000". "Ivanović je bio među čuvarima mostova… on nije krio da je bio u paramilitarnim jedinicama...", dodao je Kurti.

Kurti je rekao da će se zalagati da se svi zločini na Kosovu istraže.

"Prošlost ne prolazi lako i da je ona uvek i u sadašnjosti, a da bismo krenuli sigurno dalje prema miru u regionu i budućnosti ka EU, moramo da se sučeljavamo sa prošlošću, bilo je zločina na Kosovu prema Srbima, i ja ću se zalagati za to, jer zločin ne zastarijeva, da imamo normalne sudove koji će osuditi i Albance koji su ubijali Srbe", zaključio je on.

Albanska zastava sada, u premijerskoj će biti zastava Kosova

Upitan zašto u prostorijama drži zastavu Albanije a ne Kosova, Kurti je rekao da je će zastavu Kosova držati u premijerskoj kancelariji.

"Albanska zastava je veoma stara i da ima dosta istorije u tome. Kosovska zastava će biti u premijerskoj kancelariji. Kad su usvojili zastavu Kosova, nije bilo ni demokratije ni istorije u toj zastavi, nego geografije. Na taj nedemoktratski način kada su usvojli zastavu, albanska zastava je postala zastava otpora", naveo je i dodao "mi smo po nacionalnom identitetu smo Albanci, ne postoji nacionalni identitet kosovara, ali postoji država Kosovo".

Kurti je naveo i da nema srpski pasoš, niti srpsko državljanstvo, već da ima državljanstvo i pašoš Kosova i Albanije.

Upitan o budućnosti Kosova, on je rekao da evropske integracije i ujedinjenje Kosova i Albanije niti mogu da zamijene jedno drugo, niti se protive jedno drugom.

"Mi smo u Otomanskoj imperiji bili podojeljeni po vilajetima, i u Jugoslaviji, ali njih više nema, a mi smo i dalje ovdje. Ja neću moći riješiti odmah ta velika istorijska pitanja, ja ću se baviti ekonomskim razvojem i pravdom. To će biti moj fokus", zaključio je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR