22 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

12.08.

34° / 22°

Četvrtak

13.08.

35° / 23°

Petak

14.08.

35° / 23°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

31° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Utorak

18.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tone zlata u otpadu kod Bora

Izvor: Foto: Vikipedija

Region

Comments 0

Izvor: B92

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Tone zlata u otpadu kod Bora

Borski Institut za rudarstvo i metalurgiju i japanski Univerzitet "Akita" su, nakon pet godina istraživanja, došli do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od 720 miliona dolara.

To je, za "Novosti", potvrdio dr Mile Bugarin, direktor IRM.

"Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet "Akita" započeli su projekat, vrijedan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje", objašnjava dr Bugarin.

"Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, "zarobljeno" više od 720 miliona dolara", kaže Bugarin.

On ističe da bi sljedeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinijela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

"Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dvije nedjelje do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama", dodaje Borivoje Stojadinović, savjetnik direktora IRM.

"Uz to, IRM je, za učešće u ovom projektu, dobio najsavremeniju opremu vrijednu 1,5 miliona dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu i ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine", kaže on.

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Japana, u saradnji sa Univerzitetom "Akita", Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita i kompanijom "Mindeko", jednom od najvećih rudarskih korporacija na svijetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR