26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko su Rusi koji treba da dođu u pomoć Mostaru?

Izvor: Facebook/N1

Region

Comments 0

Ko su Rusi koji treba da dođu u pomoć Mostaru?

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ulazak vojno-medicinskih snaga Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine, a na poziv lidera HDZ-a i predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, je još na čekanju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1 je potvrđeno da su note Ambasade Rusije u BiH proslijeđene Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, instituciji u čijoj je nadležnosti davanje odobrenja za ulazak vojno-medicinskih snaga Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako navode mediji, ovom jedinicom komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. Srbijanski mediji su ga opisali kao "stručnjaka za biološki rat, generala 'ubicu korone' i "jednog od najpovjerljivijih ljudi ruskog predsjednika Vladimira Putina".

Već boravili u BiH

Ruski vojno-medicinski tim boraviio je u Republici Srpskoj od 9. aprila i to na poziv entitetskih vlasti. Avionom je tada u Banjaluku došla grupa ruskih vojnika i njihova vozila za koje je tada pojašnjeno da su namijenjena dekontaminaciji. Nakon toga je objavljeno nekoliko vijesti kako su dezinfikovali domove zdravlja i bolnice po gradovima u RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je na banjalučkom aerodromu lično dočekao Ruse i srdačno se zahvalio Moskvi na pomoći tada je kazao kako će i Federaciji BiH preporučiti da se osloni na rusku vojsku.

"Ja ću podržati takav zahtjev i nazvaću određene ljude da se to učini i u Federaciji BiH. Mislim da je veoma je važno da ovakvi ljudi, stručnjaci uđu u njihove kliničke centre u Tuzli, Mostaru, Sarajevu", kazao je tada Dodik.

Koga je Dodik nazvao u FBiH, još nije jasno. Ali, poziv je došao od Dragana Čovića.

"Notom Ambasade Ruske Federacije od 30. aprila 2020. informisani smo da će ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju biti upućena u Mostar radi pružanja medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar, navodeći da se ista upućuje na poziv gosp. dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", navodi se u aktu Ministarstva vanjskih poslova BiH koji je pod oznakom "vrlo hitno" juče upućen na adresu Predsjedništva BiH.

Naknadnom notom, juče je Ministarstvo vanjskih poslova BiH informisano da će se medicinska ekipa sastojati od 25 osoba, umjesto 24 kako je to naglašeno prethodnom notom, koja je kao i prethodna dostavljena na znanje i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Kao nadležno ministrarstvo za osiguranje ulaska u Bosnu i Hercegovinu i nesmetano kretanja i preduzimanje odgovarajućih sigurnosnih mjera za kretanja transportne kolone unutar Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je nakon prijema mišljenja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, sugerisalo Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da upozna Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o novonastaloj situaciji", stoji u aktu upućenom Predsjedništvu BiH.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je takođe, svojim aktom ukazalo na potrebu da se predmetna Nota Ruske Federacije uputi na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje je nadležno za odlučivanje o davanju odobrenja za ulazak vojno-medicinskih snaga Ruske Federacije, naglašavajući da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nije nadležno za izdavanje dozvola za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju Bosne i Hercegovine te da nije bilo ni na koji način uključeno u dogovaranje bilo kakvog bilateralnog aranžama o boravku i angažmanu pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Imajući u vidu hitnost u postupanju, jer je notom Ruske Federacije dolazak medicinske ekipe i jedinica posebne tehnike za dezinfekciju, najavljen za 1. maj u prijepodnevnim satima, molimo za hitnu instrukciju i odluku koju bi dostavili nadležnim institucijama na postupanje", stoji u dokumentu.

Notom Ruske Federacije dolazak medicinske ekipe i jedinica posebne tehnike za dezinfekciju, bio je najavljen za 1. maj u prijepodnevnim satima, međutim, odobrenje za njihov ulazak u tu zemlju još nije stiglo.

Dokumenta koja je objavio N1 pogledajte ovdje. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR