25 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proslava akcije Oluja u Kninu; Milanović: Živjela hrvatska pobjeda, kao sunce visoka

Region

Comments 1

Izvor: index.hr

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Proslava akcije Oluja u Kninu; Milanović: Živjela hrvatska pobjeda, kao sunce visoka

 U Kninu je održana proslava 25. godišnice akcije "Oluja". 

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe", poručio je premijer  Hrvatske Andrej Plenković.

Na proslavi je govorio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Želimo znati da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj biti nepristrani, jer odnosi ta dva naroda su važni. Kad se međusobno prepucavamo, drugi nas uopšte ne primjećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, a ja ću kao hrvatski predsjednik dati sve što mogu dati da to bude bolje. Na drugoj strani je da to isto pokuša. I predsjednik Vlade i Sabora slično razmišljaju. Živjela hrvatska pobjeda, kao sunce visoka", rekao je Milanović. 

Milanović pozdravio je dolazak predstavnika Srba Borisa Miloševića na obilježavanje "Oluje" u Kninu.

"Doći i slaviti ovdje, jer ovo je proslava pobjede, i pridružiti se Hrvatima u proslavi nije matematička jednačina to je arhitektura srca", rekao je Milanović.

On je dodao da cijeni to što je Milošević došao na obilježavanje i ocijenio da to "nije mala stvar".

Plenković je rano jutros čestitao na Tvitteru godišnijicu Oluje.

Pripadnici HOS-a sa svojim obilježjima i zastavama danas su oko 8:45 pokušali  da dođu do glavne bine, odnosno do središnjeg dijela Trga Ante Starčevića u Kninu, prenosi Index.hr.

Kordon policije i specijalne policije ih je zaustavio 100 metara prije bine.

Neki od pripadnika HOS-a na sebi su nosili crne majice na kojima piše  "Za dom spremni".

Podsjećamo, uoči godišnjice, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što "srpska suza" nakon "mnogo decenija ima roditelja".

On je ocijenio kako Srbija nikada nije drugu stranu tjerala da prizna genocide počinjene nad srpskim narodom, "nešto što je toliko očigledno", već samo da "pokažu pijetet prema srpskim žrtvama".

"Nemojte da nas tjerate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unaprijed", kazao je Vučić.

Dodik je ocijenio kako je operacija "Oluja" iz 1995. godine bila "kockica u mozaiku zla koji je za cilj imao jedino nestanak Srba i koji je sprovođen čitavog prošlog vijeka".

"Ove godine su uspjeli da dovedu jednog Srbina na obilježavanje svoje sramote, a on je pristao na tu predstavu naspram stotine hiljada Srba koji nijesu spremni da budu pokriće zločinu", rekao je Dodik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je dolazak potpredsjednika vlade Borisa Miloševića na proslavu 25-godišnjice “Oluje” “vrlo korisna i dobra stvar”. 

“Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a… Smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, vjerujem da će s vremenom razumjeti i u Beogradu i cijela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća”, naveo je ranije Plenković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR