1 °

max 5 ° / min -1 °

Subota

16.01.

5° / -1°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kon o podacima Gradskog zavoda: Do juna tri puta više umrlih od zvaničnog broja

Region

Tag Video
Comments 0

Izvor: N1 Beograd/Newsmax Adria

Autor: Antena M

  • Viber

Kon o podacima Gradskog zavoda: Do juna tri puta više umrlih od zvaničnog broja

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva u Srbiji nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno. Navodi i da je postojao i problem u informacionom sistemu.

Nedjeljnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom koronavirusa, urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci. Kada je riječ o oboljelima, taj broj je umanjen, naveli su.

"Mora da se shvati  - postoji nešto što se primjenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto - dakle negdje od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se vidjelo da postoji razlika između onoga što mi, na nivou Beograda, utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti... Sada će da stignu ti podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna mjeseca. Do juna mjeseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva nego što je sistem, nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno..."

Kon je rekao da je problem kompjuterski program. "Mi nikada nijesmo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate".

Kaže da se u ovom slučaju razvio informatički sistem bez koga epidemiolozi nijesu mogli da rade, naglašavajući da u početku nijesu postojale kovid-ambulante i da oni nijesu mogli da rade na prikupljanju podataka - posebno jer ti podaci nijesu stizali, "te prijave zaraznih bolesti - uopšte nijesu stizale".

Kon navodi da je u svom istraživanju koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Potvrda o smrti ima tri dijela - neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti, naveo je, dodajući da one stižu poslije dva mjeseca.

Ono što se neposredno objavljuje, ono što je u informatičkom sistemu - to je jedna stvar, a izvod podataka iz pisanog sistema, je druga, dodaje.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio - sadašnji podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, "on se uklapa u ovo". "Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne - to ćemo vidjeti tek kasnije".

Navodi da je u svom istraživanju - od marta do juna - našao 210 smrtnih ishoda kojima je upisano u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je zvanično 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno. "Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije - dakle, nebakterijske - 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo da su 102 bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste", naveo je.

Kon kaže da kad se "ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosjek prije 2020. i u višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi".

Samo da se zna - to se dešava u svakoj epidemiji, dodao je.

Veze mi nijesmo mogli imati sa informatičkim sistemom, podatke nam donesu, naveo je.

O školama i vječitom derbiju

Ne vjeruje da će Krizni štab podržati da se omogući publika na vječitom derbiju i da očekuje da će svi u Štabu biti protiv. Bio bi to loš korak, dodao je.

Kaže da virus ne samo da kruži kod nas u zemlji, već i ulazi spolja.

Samo u jednoj školi je dokazano da se u školi dešavala transmisija, a da je ostalo spolja uneseno, a da je bitno da se takvi slučajevi otkriju i stave u izolaciju, naveo je Kon.

Testova ima dovoljno i to nije problem, problem je u tome što akutnih respiratornih infekcija u ovo doba godine ima više i nemamo dovoljno ljudi da toliko radi, odgovorio je Kon, na konstataciju da je novinar Dušan Čavić objašnjavao kako je to u njegovom slučaju izgledalo - da mu dijete nije poslato na testiranje, nakon što ga je doktor poslušao.

Sistem je napravljen tako da svako dijete koje ima tegobe, ide u izolaciju, i to je savjet roditeljima - svako dijete koje ima povišenu temperaturu, kašalj i ako kaže da nema ukus i miris, treba ga tretirati kao moguće zaraženo, dijete treba voditi sa povišenom temperaturom u kovid ambulantu, "imaju oni tamo sijaset načina da odluče", rekao je.

Naveo je da sistem funkcioniše, da ga samo treba poštovati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR