8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani Srbije ne žele u EU i spremni su za rat za Kosovo

Region

Comments 19

Građani Srbije ne žele u EU i spremni su za rat za Kosovo

Izvor: newdaynews.ru, prevod: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Više od polovine građana Srbije ne podržava ideju pridruživanja te zemlje Evropskoj uniji. O tome svjedoče rezultati sociološke studije Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, koje prenosi portal Balkanist.ru.

Publikacija navodi da je pristupanje EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije za samo 9% učesnika ankete, a petina njih smatra da je neophodno koordinirati spoljnu politiku zemlje sa Briselom.

Ispostavilo se da je onih koji misle da je Srbija okružena uglavnom prijateljskim zemljama 40%, što je 20% više nego prije 4 godine.

Istovremeno, više od 50% Srba vjeruje da su zemlje susjedne Srbiji neprijateljske prema njoj. Trećina ispitanih smatra Hrvatsku glavnim neprijateljem, 20% - Albaniju, 13% - Sjedinjene Države.

Istovremeno, 40% stanovnika Srbije Rusiju smatra glavnom prijateljskom državom. Istovremeno, 72% vjeruje da je ruski uticaj pozitivan. Oni koji dijele ovo mišljenje povećali su se 11% u odnosu na 2017.  16% ispitanika smatra Kinu glavnim prijateljem Srbije.

Pored toga, 52% od ukupnog broja ispitanika smatra da Srbija treba da sprovede vojnu operaciju na teritoriji Kosova u slučaju sukoba, a 47% je reklo da je spremno da pomogne sunarodnicima u slučaju rata.

Istovremeno, dvije trećine građana Srbije koji su učestvovali u studiji smatraju da je moguć dugoročni mir između Srba i Albanaca i vjeruju da u narednih 5 godina neće biti većih oružanih sukoba na Balkanu.

Komentari (19)

POŠALJI KOMENTAR

Uzas

Na zalost i nesretna Crna Gora sa njima ko i uvijek.

VlahAlija

@Tajfun Gomila floskula,bla,bla,bla... Srbi su prvi na Balkanu podigli ustanke za nac.oslobođenje,oslobodili se feudalizma,nije mit imati pisanih tragova o svom rodu,1000 god unazad,najveću zločini na ovim prostorima su činjeni Srbima..

Anonimous

@Jak vidimo šta je vaš hrabri vođa bio spreman da urafi sa hoklice, da premjesti ambasadu u Jerusalim, i svašta još, samo da privoli onog narcisa Trampa da odloži neizbježno.