11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Memorijalni centar Srebrenica traži zabranu emisije Ćirilica: Promocija mržnje

Region

Comments 5

Memorijalni centar Srebrenica traži zabranu emisije Ćirilica: Promocija mržnje

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida 2021. godine realizirao studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije "Ćirilica", voditelja i urednika Milomira Marića.

Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog "mainstreama" u današnjoj Srbiji, saopšteno je iz Centra.

"U emisiji "Ćirilica" se primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica "planiran zločin" od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio "Srebrenicu u trenutku rastrojstva", do onih uobičajnih o tome da su ubijani vojnici i naoružana lica.

Takođe, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor", poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

‘Promocija negiranja i širenja laži’

"Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije", dodaje se.

S tim u vezi, iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije i jutarnjeg programa na televiziji Happy.

Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtjev, a ponudio je i dokazni material, listu izjava Milomira Marića i gostiju njegovih emisija.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Durmitorka

Maric i CIA su familija ! I to jedan veliki srbenda sa korjenima i djedovinom ispod Durmitorskih visina ! Jad od covika !

Vanja

Vjerovatno nisu vidjeli i culi predsjednicu REM-a, Oliveru Zekic. Ukoliko sebi zelite podici pritisak, idite na You Tube i pogledajte o kakvom stvorenju se radi.

Andjela

Svaki normalen covjek razumije tu veliku bol! Genocid u srce Evrope dopustise! Maric i Cirilica su sramota za citavu Srbiju ali tragicno je to sto tako misli i Vlada i vrh srbijanskog naroda! ZABRANITI MARICA sramnu HAPPY TV i njegove cetnicke kruzoke!