15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Brčkom parastos Draži Mihailoviću: SPC jedan od organizatora sjećanja na četničkog vođu

Izvor: Wikipedia

Region

Comments 1

U Brčkom parastos Draži Mihailoviću: SPC jedan od organizatora sjećanja na četničkog vođu

Izvor: oslobodjenje.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom 75. godišnjice strijeljanja četničkog vođe i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, na pravoslavnom groblju u Brčkom, u naselju Srpska Varoš, održaće se parastos u njegovo ime.

Organizator događaja, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, opskurna je organizacija Konzervativni klub, koja sebe predstavlja kao nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju osnovanu s ciljem očuvanja tradicije, kulture i istorije srpskog naroda, piše oslobodjenje.ba. 

- Parastos besmrtnom Čiči počinje nakon jutarnje službe u kapeli na groblju u Srpskoj Varoši, nakon čega će se položiti buketi na Dražin spomenik. Ideja živi. Sloboda ili smrt - napisano je u pozivu koji je uputilo udruženje Konzervativni klub.

Odmah po najavi događaja oglasili su se i brčanski antifašisti, koji su pozvali Brčake da se prisjete svih zločina koje su četnici počinili u Drugom svjetskom ratu, ali i u posljednjem ratu i da se odupru glorifikaciji ratnih zločinaca.

- Na tom groblju gdje leže tijela desetina brčanskih partizana, na čijim grobovima su uklesane petokrake, danas će se služiti parastos zločincu Mihailoviću, kao da nije dovoljno što se ruglo od biste ovog zločinca nalazi na ulazu u groblje.

Tužno je da su se zaboravila četnička zvjerstva po Brčkom. Recimo, upad 1946. godine u kuću Borisava Simića iz Donje Bukovice, kada su automatom za večerom pobili Borisava, ženu Savku, kćerke Pelku i Dušanku i sinove Jovu i Nikolu. Njihovo peto dijete je ležalo u sobi pokriveno ponjavom i tako izbjeglo smrt. Sve šestoro je sahranjeno u jedan grob - stoji u pismu koje je potpisao Brčak M. R.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Četnička zvjerstva!!!

VELIČATI UBICU,ZLOČINCA KOJI JE PO UBIJAO MASU NARODA SVUDA DJE JE MOGAO PA I U BRČKOM DJE JE POBIJENA PORODICA!!! UŽAS KOJI SE NESMIJE ZABORAVITI!!! OVO VRIJEDJA SVE LJUDE KOJE BAŠTINE ANTIFASIZAM!!! SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!