22 °

max 22 ° / min 13 °

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 14°

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aamerička ambasada u BiH: Vašington podržava suštinsku ulogu OHR-a i Incka

Region

Comments 0

Aamerička ambasada u BiH: Vašington podržava suštinsku ulogu OHR-a i Incka

Autor: Antena M

  • Viber

Vašington u potpunosti podržava suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Herecegovini Valetina Incka (OHR), poručila je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

On je to navela u saopštenju povodom odluke političkih partija iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu državnih institucija BiH zbog odluke Incka da se primjenjuje zakon o zabrani negiranja genocida.

- Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast - navodi se u odgovoru ambasade SAD za Radio slobodna Evropa na upit o odluci političkih partija iz RS.

Iz ambasade su ocijenili da je najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

- SAD u cjelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat OHR, pa se unapred radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom - navode iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu "koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima".

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini.

- Mi dijelimo stavove koje je iznijela specijalna savjetnica UN za prevenciju genocida i ratnih zločina Alis Vairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini - kaže se u saopštenju.

Ističe se da su lideri, politički, vjerski i vođe zajednica, kao i prosvetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu.

- Poštovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava i odbijanje politizacije patnje, doprinijeće pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed - kaže se u saopštenju.

Predstavnici političkih stranaka iz RS donijeli su odluku da od 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, dok se ne riješi pitanje, kako navode, nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR