9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U pritvor zbog paljenja zastave, advokat za Index: To vam je tako u svakoj državi

Izvor: EPA

Region

Comments 4

U pritvor zbog paljenja zastave, advokat za Index: To vam je tako u svakoj državi

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

Istražni zatvor koji je određen Britancu koji je zapalio državnu zastavu u Vukovaru je opravdan, riječi su kojima je advokat Branko Šerić za Index prokomentarisao ovaj slučaj koji je zaintrigirao hrvatsku javnost.

Podsjetimo, tokom proteklog vikenda u Policijskoj stanici Vukovar sprovedeno je kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjim državljaninom Velike Britanije kojim je utvrđena sumnja da je počinio krivično djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, objavila je policija.


Zastava bila na pročelju stambene zgrade

Kako ukazuju saznanja iz kriminalističkog istraživanja, stranac je došao u posjetu rodbini koja živi na području Vukovarsko-srijemske županije te je 11. septembra oko 3 sata u Vukovaru, u Ulici Blage Zadra, otvorenim plamenom zapalio zastavu koja je bila na pročelju stambene zgrade, čime ju je oštetio, a time i oskvrnuo ugled Republike Hrvatske.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su protiv osumnjičenog podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje u to da je počinio djelo Povreda ugleda Republike Hrvatske iz člana 349. krivičnog zakona Republike Hrvatske, a tokom daljeg postupka istražni sudija Županijskog suda u Vukovaru mu je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Odvjetnik Šerić: Ovo nije kazna, ne radi se tu o strogoći

"Istražni zatvor je mjera osiguranja. Može se odrediti zbog opasnosti od bijega, opasnosti od ponavljanja djela, opasnosti od uticaja na svjedoke. U ovom slučaju vjerujem da je dodijeljen zbog opasnost od bijega, no ono što treba naglasiti je da to nije kazna", rekao je Šerić.

"Kakva će kazna biti na kraju, to ćemo vidjeti, ali ovo nije kazna pa da možemo reći je li istražni zatvor određen strogo. On je mjesec dana i tu nema manje ili više, može mu se produžiti, ali ne vjerujem da će do toga doći", kaže. 

"No, istraga će utvrditi o čemu se radi. Možda je mladić bio neubrojiv pa će se o tome izjasniti vještaci, ali ako je nedostupan, onda se ni to ne može, stoga ponavljam da je ova mjera dobro donesena", poručio je odvjetnik Šerić.

"U SAD-u bi ga policija i izmlatila"

Ističe da simbole države treba poštovati.

"To vam je tako u svakoj državi. U Sjedinjenim Američkim Državama bi ga policija i izmlatila. I te kakvu bi silu primijenili za uvredu zastave. Najprije bi ga istukli, a onda bi ga zatvorili. I to SAD, koji smatraju najdemokratičnijom državom na svijetu. A ne bi mu ni policija u njegovoj Velikoj Britaniji bila ništa bolja", rekao nam je Šerić.

Upotrijebio je analogiju koja se tiče kućne posjete.

"Ako idete kod nekoga doma, pristojno je izuti se ako to domaćin traži. Ako neko neće, to je nepoštovanje i pitanje je hoće li ga  pustiti u kuću. Znam da ovo zvuči senzacionalno, kao u smislu da je to čista represija Republike Hrvatske. Ali nije, nije... Postoje razlozi zašto mu je određen istražni zatvor i tako treba biti", zaključio je za Index advokat Branko Šerić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dunja

Kakvi Britanac, to sto ima britansko drzavljanstvo ne mijenja cinjenicu da je mali chetnik

Jozo

Netreba nama zastava zasto? Mi to prilagodimo situaciji , malo Srbi malo Crnogorci .Prvo rijesiti identitecko pitanje pa sve drugo uz duzno postovanje za one koji znaju kosu i stasu.

primavera

@Mario , može se iznajmiti. Evo, Norveška iznajmljuje po vrlo povljnjoj cijeni.