11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Ne razumijem kako neko može biti protiv 'Otvorenog Balkana'

Izvor: EPA

Region

Comments 0

Vučić: Ne razumijem kako neko može biti protiv 'Otvorenog Balkana'

Izvor: avaz

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" da ne shvata da neko može biti protiv projekta "Otvoreni Balkan".

Vučić je naveo da je za sve u regionu izuzetno važno da se sačuva mir i da gledamo kako da ekonomski sarađujemo i dodao da se pita zašto bi bilo ko, a posebno od Bošnjaka, imao bilo šta protiv ideje Otvorenog Balkana.

"Mi danas radimo s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na projektu da tokom 2023. godine potpuno izbrišemo granice za ljude koji prelaze preko tih granica. Imate međunarodno ustanovljene granice, dakle, međunarodno priznate zemlje, i BiH i Srbija, itd. Ali, vi time olakšavate i Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina uvijek došli u BiH, ili obrnuto", naveo je Vučić.

Podsjetio je da ima veliki broj Srba koji bi iz Bijeljine, Banjaluke da idu za Beograd bez granica, i obrnuto.

To bi sve, kako podvlači, značilo našim ekonomijama.

Vučić kaže da će Srbija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom imati potpuno otvorene granice za kamione koji će imati jedinstvene radne dozvole, što je važno za tržište Balkana.

"A što nemamo s Bosnom i Hercegovinom? Ja moram da pitam, osim činjenice da neko priča gluposti kako je to, kada nas u Srbiji napadaju, velikoalbanski projekat, a svuda drugo je to velikosrpski projekat. Ja samo molim da vi pitate, eto, pitajte ih vi šta im smeta u tom projektu i šta je velikosrpsko u tom projektu", dodao je Vučić.

Vučić je kazao da šta god da uradi Srbija, šta god kaže uvijek će sve biti velikosrpsko.

"Da li je to jedini argument koji neko ima? Da li neko 30 godina nakon rata ne može da razumije da mi moramo da se ekonomski povezujemo i da će to naše izjednačavanje poreza, carina, podsticaja za dolazak investitora doneti mnogo više drugim zemljama u regionu nego Srbiji", podvukao je predsednik Srbije.

Rekao je da ne vidi smisao odbijanja "Otvorenog Balkana", jer je to projekat koji je prilika da svi mogu da zarađuju više.

"Sve mogu da shvatim. I borbu za izbore. Borbu za glasove. Sve mogu da shvatim, ali ovo protiv 'Otvorenog Balkana', ova hajka koja se vodi, to zaista ne mogu da razumijem. Još nisam čuo ni jedan jedini jasan argument protiv toga. Oni će da kažu, mi imamo Berlinski proces. I neka kažu. Imamo. Berlinski proces je okej. Ali ovo je više od Berlinskog procesa", ukazao je Vučić.

Ističe da taj projekat otvara još bližu saradnju i šire mogućnosti i veće povjerenje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR