23 °

max 23 ° / min 13 °

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar BIH: Podrška Andreju Nikolaidisu

Region

Comments 0

PEN centar BIH: Podrška Andreju Nikolaidisu

Autor: Antena M

  • Viber

PEN Centar Bosne i Hercegovine izražava snažan protest povodom najave Ministarstva kulture i medija Crne Gore da će razmotriti mogućnost oduzimanja statusa istaknutog kulturnog stvaraoca književniku Andreju Nikolaidisu, zbog estetskih sudova o Ivi Andriću i Petru II Petroviću Njegošu koje je iznio u svom tekstu objavljenom na internet portalu „Žurnal”, saopštio je Upravni odbor P.E.N. Centra BiH.

"Duboko uvažavajući djelo i autoritet književnih velikana Andrića i Njegoša, smatramo ovakve prijetnje i ucjene neprimjerenim gušenjem slobode izražavanja. Andrej Nikolaidis član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine i jedan od najistaknutijih savremenih crnogorskih i bosanskohercegovačkih književnika, dobitnik je brojnih uglednih međunarodnih i domaćih književnih nagrada.

U svom ukupnom javnom angažmanu nebrojeno puta je potvrdio svoj intelektualni i moralni integritet, a njegov ugled u zemljama bivše zajedničke države svjedoči da ga se ne može svrstati među one „čiji govor vodi podjelama, ekstremizmu i dodatnom zaoštravanju odnosa u društvu”, kako se navodi u saopštenju Ministarstva. Medijsku hajku na Nikolaidisa u kojoj se spominje i oduzimanje književnih nagrada prepoznajemo kao napad na slobodu izražavanja", navode u saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR