10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kosovo: Nepravedna odluka EU o skidanju sa dnevnog reda liberalizacije viza

Region

Comments 0

Kosovo: Nepravedna odluka EU o skidanju sa dnevnog reda liberalizacije viza

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka o skidanju sa dnevnog reda predloga za liberalizaciju viza, koji predviđa slobodno kretanje najkasnije do 1. januara 2024, naišla je na negativne reakcije javnih ličnosti na Kosovu, uz ocjenu da je u pitanju politička odluka koja je vezana za situaciju na Kosovu a u vezi sa zamjenom srpskih registarskih tablica sa akronimima gradova na Kosovu RKS tablicama.

Novinar Bekim Šehu ocijenio je danas da je to “nečuvena odluka”.

“EU vezuje odluku o ukidanju viza sa političkim dešavanjima na Kosovu. Zvanično nečuveno do sada. Češko predsjedništvo: ‘Zbog političkih dešavanja na sjeveru Kosova, nije idealno da se ova tačka nađe na dnevnom redu danas na sastanku ambasadora’. Ovo nije u redu!”, napisao je Šehu.

Advokat Ehat Miftaraj je ukazao kako se čini se da je na ovu odluku uticala prijetnja koju je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel dan ranije uputio Kosovu, nakon što je okrivio Kosovo da je odbacilo predlog za rješavanje krize oko automobilskih tablica.

“Borel je rekao da će obavijestiti ministre zemalja članica o ponašanju strana, a to šalje negativan politički signal, posebno za Kosovo”, napisao je Miftaraj.

Do sada iz Vlade, kabineta predsjednice niti predsjednika kosovskog parlamenta nije bilo zvaničnog reagovanja o ovoj odluci češkog predsjedavanja EU.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da njegovo posljednje neslaganje sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom “nije prvo”, i da je i ranije bilo neslaganja.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Kosova rekao da je u ponedjeljak otišao u Brisel na dogovor, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji bi predviđao da se dijalog o normalizaciji odnosa trebalo da se okonča prije marta 2023. godine, kako je pisalo u pozivu EU za sastanak u ponedjeljak.

“Nisam ja napisao rok mart 2023, Brisel je to napisao u pozivu. U pozivu iz Brisela koji je na kraju trebalo da bude javno objavljen, postoji pasus gdje je rečeno da se razgovori završavaju u martu 2023”, rekao je Kurti.

Kazao je da je tražio da se dogovor postigne u februaru, ali su iz EU rekli da to nije moguće prije marta.

“Tražio sam da to bude februar, što prije to bolje. Rekli su ne, nisu predložili februar, već mart. Rekao sam februar, oni rekli mart, međutim su sve to ostavili. Šta da radim. Mart nije moja ideja, međutim i to nisu stavili na dnevni red, nije imalo smisla da su na dnevnom redu bile samo tablice”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je dodao da već šest mjeseci o pitanju registarskih tablica raspravlja tim potpredsjednika Vlade Besnika Bislimija.

Optužio je Borela da na konferenciji za novinare u ponedjeljak nije uopšte spomenuo pitanje okončanja sporazuma za mart sljedeće godine.

Kurti je kazao da se “odlično zabavlja u susretima sa njim”.

“Možda se ne slažem sa njim, ali ovo nije novost. Novo je to što se on ne slaže sa predlogom EU. Nije prvi put da se ne slaže sa mnom”, rekao je Kurti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR