10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sanaderu tri korupcijske presude objedinjene u 18 godina i osam mjeseci zatvora

Izvor: Epa

Region

Comments 2

Sanaderu tri korupcijske presude objedinjene u 18 godina i osam mjeseci zatvora

Izvor: balkans.aljazeera

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader po presudama u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina – MOL, u zatvoru morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Odluka je, kako Hina saznaje na sudu, donesena krajem decembra, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.
Sanaderov advokat Čedo Prodanović ocijenio je da je odluka vanraspravnog vijeća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Odbrana smatra da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim krivičnim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina.

Bez prekida u zatvoru od aprila 2019.

Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine odslužene kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U oktobru 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3,5 miliona kuna kazne (oko pola miliona eura), dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen sa dve godine zatvora

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

@Sve vi cvjetalo, in ša Allah - što prevedeno znači - ako Bog da.