24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji: Proširenje se vratilo u prioritete EU, Meloni: Članstvo zemalja ZB u EU važno za stabilnost regiona

Region

Comments 0

Varhelji: Proširenje se vratilo u prioritete EU, Meloni: Članstvo zemalja ZB u EU važno za stabilnost regiona

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio da se proces proširenja vratio među tri najviša prioriteta Evropske unije i njenih lidera i da je sada još važnije ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

- Sa sadašnjom geopolitičkom i ekonomskom krizom koju je izazvao rat Rusije protiv Ukrajine, proširenje se vratilo među tri najviša prioriteta ne samo EU, nego i lidera EU. Zato je još važnije da našim susjedima damo snažniju podršku nego ikad, ne samo da ih zadržimo na evropskom putu, nego i da ubrzamo njihovu integraciju u EU - izjavio je Varhelji na konferenciji „Italija i Zapadni Balkan: Rast i integracija“ u Trstu.

Varhelji je rekao da je EU posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali da njena djela moraju da odgovaraju toj posvećenosti.

- Ostvareno je mnogo uspjeha, ali još mnogo mora bude urađeno, da ne govorim da imamo bar jednu zemlju koja će se pridružiti u bliskoj budućnosti - rekao je evropski komesar.

Ocijenivši da je nova metodologija vratila kredibilniji, dinamičniji, predvidiviji i više politički vođen proces proširenja, Varhelji je podsjetio na početak pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

- To je snažno ohrabrenje za cijeli region i potvrda da se Evropa vratila i da je spremna da isporučuje ako je i Zapadni Balkan spreman da isporučuje - kazao je Varhelji.

Politička integracija, istakao je, može da funkcioniše samo ako postoji stvarna integracija, odnosno ekonomska i društvena integracija Zapadnog Balkana u EU.

Ona mora biti jednako važna kao i politička, rekao je Varhelji i kao primjer naveo da je za prethodne dvije godine, od usvajanja Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan, odobreno 40 projekata ukupne vrijednosti investicija od 5,7 milijardi eura.

Varhelji je rekao da se EU oslanja na zemlje članice da donesu investicije i znanje i doprinesu povezivanju regiona u lance vrijednosti evropske ekonomije, koji su zbog pandemije i rata u Ukrajini pod sve većim pritiskom.

- Moj prioritet kao komesara je bio da stvorim ohrabrujuće okruženje, podržim ekonomski rast, promovišem investiranje i povećam privlačnost Zapadnog Balkana trgovcima i investitorima, jer jedino tako možemo da promijenimo realnost na terenu i potpuno integrišemo Zapadni Balkan u EU - kazao je Varhelji.

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da Zapadni Balkan mora biti prioritet za Evropu i da se ne može dozvoliti da taj region bude „isključen iz evropske kuće“.

Meloni je rekla da je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU važno za stabilnost regiona, za unapređenje saradnje i za borbu protiv ilegalne trgovine, korupcije, ilegalnih migracija i radikalizma.

- Mnogo je izazova pred nama i zato treba da pojačamo saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana - kazala je italijanska premijerka na konferenciji čiji je cilj da promoviše ulogu Italije na Zapadnom Balkanu, kao spoljnopolitički prioritet nove Vlade, kao i proces evropskih integracija tih zemalja.

Meloni je kazala da je Zapadni Balkan važan i za nacionalne interese Italije, dodajući da italijanske kompanije dobro posluju u tom regionu, ali da treba da više investiraju u energetiku i infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Rim želi Balkan u evropskoj orbiti i najavio sastanak balkanskih šefova diplomatija u Rimu narednih mjeseci.

Tajani je rekao da je Italija dio Kvinte koja se bavi odnosima Srbije i Kosova, kao i da ima snažno vojno prisustvo na Kosovu, u BiH i Albaniji.

- Moramo da osiguramo da naše vojno prisustvo pomogne našoj diplomatiji. U politici, kada se napuste prostori, njih zauzmu drugi. Ako smo politički prisutni, sa našim poslovima i našim vojnim mirovnim snagama, nema opasnosti. Zato Italija i Evropa moraju da budu prisutniji - rekao je Tajani.

Šef italijanske diplomatije je takođe rekao da mir i stabilnost Zapadnog Balkana sprečava rast ilegalne imigracije.

On je najavio da će Italija sa Bugarskom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom organizovati dogđaj posvećen panevropskom koridoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR