10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šole i Eskobar: Vrijeme je za osnivanje Zajednice srpskih opština

Region

Comments 0

Šole i Eskobar: Vrijeme je za osnivanje Zajednice srpskih opština

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Savjetnik američkog državnog tajnika Derek Šole i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar ponovno su pozvali na osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu te istakli da se protive osnivanju zajednice koja bi sličila na RS u BiH.

Šole i Escobar smatraju da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna i da bi to bile opštine sa srpskom većinom, gdje žive ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci i drugi.

Prema njihovim riječima, jedan od najvažnijih ciljeva SAD-a na zapadnom Balkanu je pomoći u stvaranju uvjeta "za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova".

"To je način da se poboljša svakodnevni život građana, stvori povjerenje između etničkih Srba i središnje vlade, osiguraju bolje veze između sjevera i ostatka zemlje i stvore mehanizmi da Srbi više sudjeluju u društvenom životu Kosova" , stoji u njihovom autorskom tekstu za Koha Ditore.

U tekstu se ističe da se od Kosova traži da pruži svoju viziju za ZSO, a Sjedinjene Američke Države su spremne pružiti stručnost i političku potporu kako bi osigurali da ZSO radi u najboljem interesu građana Kosova.

"Omogućavanjem određenim općinama da učinkovitije izvršavaju ovlasti koje već imaju, izbjegla bi se potreba kosovskih građana da traže usluge od ilegalnih paralelnih struktura - kao što mnoge sada čine - i očuvala bi se transparentnost i zakonitost nove strukture prema i unutar kosovskog zakona", stoji u tekstu.

Kosovo i Srbija su uz posredovanje Europske unije 2013. godine potpisali sporazum o formiranju, a 2015. godini potpisan je još jedan sporazum, kako se navodi, kojim su definisana načela ZSO.

Reporteri podsjećaju da je Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu s Ustavom, ali da se članci mogu uskladiti.

Srbija traži da Kosovo sprovede postignute dogovore, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv jednonacionalnog udruživanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR